Nova vest
Košarka

Nedelja, 16.09.2007.

23:40

Rusija novi šampion Evrope!

Izvor: Đorđe Lazarević

Autor:Đorđe Lazarević

Default images

Reprezenativci Rusije novi su evropski šampioni. Oni su u veoma uzbudljivom meču i pored dosta problema tokom utakmice uspeli da savladaju domaćina šampionata Španiju rezultatom 60:59. Najefikasniji u ekipi Davida Blata bio je Kirilenko sa 17 poena i 5 skokova, Ponkrašov je postigao 10, a junak finalnog meča Džej Ar Holden 8. Na drugoj strani Kalderon je meč završio sa 15 poena, a Pau Gasol je zabeležio dabl-dabl učinak od 14 poena i isto toliko skokova.

Španci odlično počinju meč, konkretno Rudi Fernandes i Kladeron, a pošto Rusi nisu imali pravo rešenje za zonsku odbranu domaćih, rezultat je već posle 4 minuta iznosio 15:4. Kao i na svim mečevima ruske reprezentacije Holden i Kirilenko dobrom igrom u napadu smanjuju prednost, a u korist Rusima išla je i promena odbrane sa zone na zonski presing. Međutim, kada je krilo Jute je ušlo u problem sa faulovima prouzrokavanim direktnim duelom sa Pau Gasolom, oslabila je do tada poprilično loša igra Rusa u odbrani tako da se na mali odmor otišlo sa duplom prednošću "Crvene furije" (22:11).

Aleksej Savrašenko je donekle uspostavio ravnotežu pod koševima, pronašao rešenje za Gasola i nekoliko puta dobro ispratio bekove, pa su "baćuške" uspele da smanje zaostatak na podnošljivih 6 poena. Ali, usledile su tri trojke, po jedna Kalderona, Gasola i Himenesa, tako da su se Španci ponovo odlepili na "sigurnih" 11 poena viška. Možda tajni adut Davida Blata na finalnom meču, Ponkrašov je uneo određenu agresivnost u defanzivi i sa nekolliko važnih poena bio inicijator nove serije Rusa. Druga četvrtina završila se za Ruse odličnih 3 poena manjka. Igra Rusa u prvom poluvremenu nije bila na toliko visokom nivou koliko se može zaključiti iz rezultata. Razlog tako male prednosti Španaca leži u očajnom šutu za dva (4 od 20), koji je ipak donekle nadomešten sjajnom realizacijom van linije 6,25, pošto su pogodili 7 trojki iz 12 pokušaja.

U trećoj četrvtini, viđena je slična situacija kao i na početku meča. Kalderon je otvorio četvrtinu trojkom, Rusi su ispunili bonus već posle nepuna tri minuta, a najveći problem za Davida Blata bio je i četvrti faul Andreja Kirilenka. Međutim, izlazak Kirilenka iz igre otvorio je prostor za Ponkrašova. Mladi bek je pogodio trojku, zabeležio dve dobre asistencije (Savrašenku na zicer i Hrijapi za tri), tako da su Rusi i pored brojnih problema prišli na tri poena zaostatka.

Početak poslednje četrtine, izgledao je kao i početak novog meča. Pašutin je već u prvom napadu pogodio za tri, a Holden prodorom donosi "baćuškama" prvu prednost na meču.

Ali, nepogrešivim šutem za tri poena, Španci dolaze do novog preokreta. Hrijapa je posle neokoliko odlično odigranih odbrana na Gasolu, ipak izgubio bitku sa Špancem. U dva uzastopna napada, Gasol je prozrokovao prvo četvrti, a zatim i peti faul ruskog krila.

Sve je išlo na ruku Špancima. Na dva minuta do kraja Gasol je pogodio uz faul Džej Ar Holdena. Madrid je počeo sa slavljem, ali Rusi se nisu predali. Prvo su odigrali odličnu odbranu, zatim je Nikita Morgunov postigao važne poena. Dobra odbrana odigrana je i u sledećem napadu, Holden je ukrao loptu Gasolu, i teškim šutem posle finte pogodio na 2 sekunde do kraja.

Poslednji napad odigran je na Gasola. Krilni centar Španaca je primio loptu na 5 metara od koša i iz okreta promašio šut za pobedu.

Zanimljivo je da koš Holdena dosta podseća na poslednje finale koje su Rusi odigrali 1993. godine u Nemačkoj, kada su ostali bez titule poenima Hansija Gnada (sada asistenta Davida Blata).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve