Grčka: Trijumf ili tragedija

Kada sam kao klinac razmišljao kako izgleda imati prvaka Evrope u fudbalu i košarci, i kome bi to pošlo za rukom, priznajem, Grčka mi nije bila ni na široj listi.

Izvor: IV

Sreda, 05.09.2007.

11:38

Default images

Zagorakis i kompanija polako odlaze u penziju, sećanja na Portugaliju polako blede i teško da će ikada više Grci slaviti titulu u fudbalu. Medjutim u košarci, naši nekadašnji učenici i takodje nekadašnji južni susedi i dalje imaju čemu da se nadaju...ne samo zato što brane titulu iz Beograda.

Reprezentacija koju sa klupe predvodi Panajotis Janakis, drugi je favorit za osvajanje zlata u Španiji. U Beogradu su takodje iz drugog plana stigli do zlata. Mogu do zlata i u Španiji, ne samo zbog očiglednog kvaliteta koji poseduju, već i zbog ogromnog pritiska koji je na ledjima Španaca da pred domaćom publikom objedine zlatne medalje sa SP i EP. Ne treba zaboraviti i da se radi o šampionima, velikim igračima koji žele revanš za poniženje koje su doživeli u finalu Mundobasketa u Saitami. Gde naći bolje mesto, nego teren velikog dužnika?

Janakis koji je sa Galisom, Fasulasom i Hristoduluom doneo Grčkoj još pre dve decenije prvo zlato u istoriji te zemlje i praktično «rodio» tu igru u svojoj zemlji, svoju košarkašku misiju je praktično već obavio osvajanjem još jedne zlatne medalje u Beogradu, kao trener. Ipak, nekadašnji plejmejker želi još... Snage koje je poveo u Španiju daju mu pravo da se nada još jednom zlatu.

Mnogo toga, zavisiće od motivacije i nadahnuća Teodorosa Papalukasa. Bek moskovskog CSKA,MVP Evrolige i najskuplji košarkaš Evrope (nezvanično 3,3 miliona evra godišnje), ključ je uspeha ovog tima, bez obzira što je «roster» Grčke prepun odličnih igrača. Pored Papalukasa, važan šraf je i «čovek za sve» Dijamantidis... Igrač koji za svoj tim radi sve, kada treba poentira, asistira, ali i igra izuzetnu odbranu...u spoljnoj liniji igraće još i Zisis, novi saigrač Papalukasa u Moskvi (igrao za AEK i Beneton), iskusni Hadživretas i «pokajnik» i povratnik iz NBA, Spanulis.
Branilac titule je nešto «tanji» na poziciji krila (Vasilopulos iz Olimpijakosa, i nova akvizicija Reala Pelekanos). Medjutim, snaga Grčke osim u jasno definisanom sistemu koji krasi snažna odbrana, gde se tačno zna ko šta radi (što baš i nije karakterna osobina Grka), leži i u tome da ekipa ima dosta «kombo» igrača koji mogu da igraju na više pozicija. Po potrebi, na poziciju krila mogu da se presele još neki igrači, Carcaris (krilni centar), Kakiuzis, pa čak, istina retko, i Dijamantidis. Pored spoljne linije, najveći adut plavo-belih leži u centru Papadopulosu. Nova akvizicija Reala biće u prilici da se predstavi Špancima upravo na njihovom terenu. Teška «petica» je mnogima bila nerešiv problem prethodnih godina. Da su Fotsis i Skortsijanitis spremni, Janakis bi imao fizički nezaustavljivu liniju centara kojoj bi malo ko mogao da parira, pa čak i Španci...

I bez njih (iako odustajanje Fotsisa u poslednji čas zbog loma prsta remeti atmosferu), Grčka ima «strašan» sastav koji može da pokvari Špancima već unapred isplanirano slavlje...

Sastav Grčke u Španiji...

Bekovi: Theodoros Papaloukas (30, 200, CSKA Moskva), Nikos Zisis (25, bek, 193, CSKA Moskva) Vassilis Spanoulis (24, bek, 192, Panathinaikos), Nikos Chatzivretas (30, bek, 190, Panathinaikos),Dimitris Diamantidis (27, bek, 196, Panathinaikos).

Krila; Panagiotis Vassilopoulos (23, krilo, 202, Olympiacos), Michalis Pelekanos (26, bek/krilo, 198, Real Madrid), Michalis Kakiouzis (31, krilo, 204, Cajasol).

Centri: Giannis Bouroussis (24, centar, 215, Olympiacos), Kostas Tsartsaris (28, krilo, 205, Panathinaikos), Lazaros Papadopoulos (27, centar, 210, Real Madrid), Demos Dikoudis (30, krilni centar, 205, Panathinaikos).

Iako su igrali neubedljivo u pripremnim utakmicama, vidljiv je bio uspon forme kako se šampionat bližio početku. Da li će Grci ovu 2007.godinu da pamte samo po tragediji sa katastrofalnim požarima i brojnim žrtvama, ili će tu biti mesta i za jedan trijumf, ostaje da se vidi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: