Aleksandrov za B92: "Naš optimizam ima pokriće"

Od kada je stupio na veliku košarkašku scenu, Nemanja Aleksandrov privlačio je pažnju svih NBA skauta i ljubitelja igre širom sveta. Bio je predvodnik „generacije 87“ do teške povrede zbog koje je pauzirao gotovo dve sezone. U prošloj, ne dovoljno oporavljen, na momente je u dresu Crvene zvezde prikazivao svoje bezgranične mogućnosti što je bilo sasvim dovoljno da ga selektor Zoran Slavnić uvrsti među putnike za Španiju.

Izvor: Ilija Kovaèiæ

Četvrtak, 30.08.2007.

16:20

Default images

Pripreme reprezentacije su gotove. Kako ti je delovalo ovim mesec i po dana?

Mnogo mi je brzo prošlo vreme zbog dobre atmosfere u ekipi. Jako smo dobri kao kolektiv. Na početku smo se upoznavali, jer nikada nismo igrali zajedno, a sada je to druga priča. Formu smo tempirali baš za početak šampionata. Tokom priprema smo pokazivali oscilacije u igri. To je bilo vidljivo u Bormiju, ali to je i normalno kada radite bazične pripreme. Kasnije u Strazburu i Turskoj je bilo mnogo bolje.

Ovo je veoma mlada reprezentacija. Iskustvo imaju samo Milan Gurović, Marko Jarić i Darko Miličić. Koliko vam oni pomažu?

Osim njih niko nije igrao do sada za seniorsku reprezentaciju. Oni nam prenose iskustvo kako na terenu, tako i van njega. Mi ih pratimo u nekim stvarima. Ne možemo da znamo kako se ranije radilo, pa zato gledamo njihove postupke.

Brojni ljubitelji košarke su bili skeptični pre početka priprema, međutim razuverili ste ih dobrim igrama i dobrim rezultatima.

U Strazburu smo napravili dobar rezultat, pogotovo što smo Grke dobili sa 31 razlike. Pre toga, protiv Francuza smo imali dobijenu utakmicu, pa su sudije umešali prste. Protiv Slovenaca nisu igrala trojica najiskusnijih, opet smo pružili solidnu partiju. U Bormiju smo imali samo poraz od Hrvata, ali i tu smo vodili celu utakmicu. Sve utakmice smo odigrali u egalu, sigurno je dosta njih iznenađeno našim igrama, ali će to biti još bolje.

Selektor Slavnić je tokom priprema često mešao karte. Šta tebi najviše odgovara?

Selektor je probao sve igrače. Svi su dobili šansu da se dokažu. Meni najviše odgovara kada igram.....šalim se, najviše mi odgovara samo da pobeđujemo.
Svi igrači su veliki optimisti. Da li taj optimizam ima podlogu?

Tako se zaista svi osećamo. Mi nismo tim za pocenjivanje, bez obzira koliko smo se podmladili, jer sigurno da možemo da idemo na dozu podcenjivanja od strane drugih ekipa. Možemo da iznenadimo u mnogo segmenata tako da nismo za otpisivanje i ja delim optimizam igrača. Daćemo sve od sebe i trebalo bi da ispadne dobro.

Sve reprezentacije Srbije su osvojile zlatne medalje. Da li to stavlja određeni pritisak na vas?

Možda indirektan. Svi znaju da je došlo do velike smene generacija. Niko ne očekuje da moramo da osvojimo medalju, ali bi bilo super da i mi osvojimo zlato i onda da se svi pojavimo na terasi. Sigurno da ima dosta pritiska, nije ga bilo na početku, možda smo ga mi nametnuli tim optimizmom, ali stojimo iza toga.

Jedna pobeda za prolaz u grupu, dve za plasman u četvrtfinale. Gde vidiš našu šansu?

Mi ćemo u svakoj utakmici ići na pobedu. Nećemo tempirati, ako budemo imali tri pobede biće još bolje. Naš cilj nije samo da prođemo grupu.

Ovo Evropsko prvenstvo će biti možda i najjače po imenima – Parker, Novicki, Gasol, Papalukas....Koliko će ti značiti to što ćeš imati priliku da igraš protiv njih?

Znači mi mnogo. Biće to veliko iskustvo. Nisam imao priliku da igram protiv njih. Mislim da mogu dosta da dobijem tim utakmicama, oni će nas sigurno podceniti. Imamo i mi zvezde Milana, Miliču, Jarića koji su u vrhu evropske košarke, tako da sigurno i oni imaju respekt prema nama.

Plasman na Olimpijske igre obezbeđuje direktno dva tima, a još četiri na kvalifikacije. Koji je naš konačan domet?

Najmanje bih bio zadovoljan kada bi obezbedili plasman među sedam. To je najbitnije da ne postimo sledeće godine. Najradosniji bi bio osvajanjem bilo koje medalje.

Prvi put sarađuješ sa Mokom. Kakav si utisak stekao?

Moka je drugačiji od svih ostalih. Ima temperament, ima izuzetnu motivaciju igrača što se meni sviđa. Stalno nas diže i nije od trenera koji će te sputati i ubiti volju. Non-stop igračima diže temperament. Dosta stvari sam popravio koje mi je zamerio na početku. Svako od nas može nešto da nauči od Moke, on je jedan od naših najboljih igrača svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: