Nova vest
Košarka

Petak, 17.08.2007.

20:47

Andrej Kirilenko - ubojita municija AK 47

“Nemojte molim vas da napišete koliko je dobar”, rekao je jednom prilikom Stanislav Jeremin, tadašnji trener moskovskog CSKA, za tada malo poznatog Andreja Kirilenka. Malo vremena trebalo je navijačima moskovske ekipe, a i ostalim ljubiteljima košarke u Rusiji da shvati o kavom se igraču radi. Andrej je “zapalio” Rusiju i postao jedan od najtalentovanijih igrača ruske košarke ikada. Sa nepunih 16 godina je debitovao za Spartak iz Sankt Peterburga, kao najmlađi igrač koji je ikada nastupio u Ruskoj ligi. Nije trebalo mnogo vremena skautima CSKA da uoče Kirilenka. Već u prvoj sezoni u dresu CSKA, osvojio je titulu šampiona Rusije, učestvovao je u All-Star meču i pobedio u takmičenju u zakucavanju sa samo 17 godina!

Izvor: Đorđe Lazarević

Autor:Đorđe Lazarević

Default images

Ni brojni američki skauti nisu ostali ravnodušni. Kirilenko je sa svega 18 godina, 4 meseca i 12 dana izabran sa 24 pozicije drafta od strane Jute Džeza. Nije se “zaleteo” i kao mnogi njegovi vršnjaci pošao za novcem i slavom, već je odlučio da nastavi sa dokazivanjem na Starom kontinentu. Andrej je sa “Armejcima” odbranio titulu, iste godine, debitovao je za ruski A tim na Olimpijskim igrama u Sidneju i postao je drugi igrač od nastanka Evrolige sa specifiènim tripl-dabl uèinkom, od 13 poena, 11 skokova i čak 10 “ukradenih” lopti.

2001. godine Kirilenko je odlučio da se oproba u najjačoj ligi na svetu. Andrej se odlično uklopio u ekipu i u ruki sezoni bio treći igrač posle neprikosnovenog tandema Stokton-Meloun.

Kirilenko je trenutno jedno od najboljih krila Lige, karakteristika mu je odlična odbrana, osećaj za skok i sjajne fizičke predispozicije. Poznat je kao i odličan bloker. Očekuje se da na Evropskom šampionatu u Španiji bude nosilac igre Rusije, koja bi prema mišljenju mnogih mogla da bude favorit “iz senke”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve