Nova vest
Fudbal

Nedelja, 10.07.2016.

19:45

Eder ukrao slavu, Portugal šampion Evrope!

Fudbaleri Portugala postali su šampioni Evrope, prvi put u svojoj istoriji!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Eder ukrao slavu, Portugal šampion Evrope!
Foto: Getty images

Portugalci su savladali domaćina Francusku 1:0 u finalu EURO 2016, golom rezerviste Edera u produžecima.

Eder je u 109. minutu savladao Iga Lorisa, udarcem po zemlji sa oko 25 metara, u meču koji je obeležila povreda Kristijana Ronalda i njegov izlazak sa terena već u 24. minutu.

Francuska je imala više od igre u Sen Deniju, Rui Patrisio je blistao na golu posle udaraca Grizmana, Sisokoa, Žirua, spasila ga je i stativa, ali nije uspela da slomi rivala.

Portugalci su slavili u svom drugom finalu EP, prvi put savladavši domaćina nekog turnira. Francuzi su propustili šansu da osvoje treću titulu, drugu kao organizator.

Ekipa Fernanda Santoša je prvi put savladala "Trikolore" posle deset uzastopnih poraza u proteklih 40 godina, nanevši Frnacuzima prvi poraz na domaćem terenu na velikim takmičenjima.

Iako ovaj put nije imao značajnu ulogu u finalu, Ronaldo je drugi put ove godine osvojio Evropu, nakon klupske sada ima i reprezentativnu titulu. Najavio je da će plakati od sreće ove nedelje, prve suze su bile zbog tuge, ali su stigle i radosnice.

Portugal je na EP u Francuskoj dobio samo jednu od sedam utakmica u regularnih 90 minuta. Osvojio je ovu titulu u "italijanskom" maniru.

Prvo poluvreme donelo je očekivan odnos snaga na terenu, Francuzi su kontrolisali loptu, a Portugalci čekali šansu iz eventualne greške ili kontre.

Domaća selekcija je nekoliko puta dobro zapretila rivalu, Grizman i Sisoko su šutirali, ali je odlično intervenisao Patrisio.

Ipak, nije igra obeležila prvo poluvreme, već povreda Kristijana Ronalda, posle sudara kolenima sa Pajeom, pa je najveća zvezda turnira već u 24. minutu morala van terena.

Nastavljeno je u istom ritmu, Francuzi su kontrolisali ritam, a Portugalci vrebali iz kontranapada.

"Trikolori" su u drugih 45 minuta imali nekoliko dobrih šansi, posebno je ulazak Komana umesto Pajea razmrdao tim, ali je sjajan na golu Portugala bio Patrisio.

Nakon što je zuastavio opasne šuteve Žirua iz kaznenog i Sisokoa sa oko 25 metara, u 92. minutu je imao i sreće, jer je stativa sprečila gol Žinjaka.

U prvom produžetku su Francuzi nastavili da diktiraju tempo, ali su u poslenjem minutu imali sreće posle šuta Edera glavom posle kornera.

Na samom startu drugog produžetka Portugalci stižu do vođstva. Nije prošao ni minut nakon što je Gereiro pogodio prečku iz slobodnog udarca, a Eder je šutem po zemlji savladao Lorisa sa oko 25 metara.

Portugalci su znali kako da "umrtve" igru u poslednjih desetak minuta, pa Francuska nije imala nijednu šansu da izbori penale.

Tok meča:

23:32 Kraj! Portugal je novi šampion Evrope! Ederzito Antonio Makedo Lopeš – Eder, je neočekivani heroj evropskog "Selesaa".

122' Konačno konkretna šansa za Francuze, posle centaršuta Komana Marsijal šutira, ali je bio u ofsajdu.

113' Francuzi deluju bespomoćno na terenu, ne uspevaju da ugroze Patrisija.

109' GOOOOOL! Rezervista Eder je dobio loptu sa leve strane i udarcem po zemlji sa oko 25 metara savladao Lorisa. Portugal vodi 1:0!

108' Prečka! Gereiro je pogodio okvir gola iz slobodnog udarca. Portugalci su dobili prekid iako je njihov igrač igrao rukom ispred kaznenog prostora Francuza.

23:13 Kraj prvog produžetka, Francuzi su kontrolisali meč, ali su na kraju imali sreće.

104' Gol šansa za Portugal posle kornera, Kvarežma je ubacio loptu na peterac, Eder je sjajno skočio, ali Loris brani.

99' Pogba se poigrava na desnoj strani kaznenog sa jednim Portugalce, zavidna tehnika, nekoliko dobrih finti, ali nema prostora za centaršut, samo korner.

94' S obzirom kako je krenuo, teško da ćemo videti ijednu šansu, a kamoli gol u produžecima.

22:56 Nastavljen je meč, pitanje je da li će se neko odlučiti na rizik u narednih 30 minuta.

22:51 Kraj regularnih 90 minuta, igraće se produžeci. Žinjak je mogao da postane heroj u poslednjim sekundama, ali nije imao dovoljno sreće.

92' Stativa! Žinjak je pogodio okvir gola u nadoknadi vremena! Rezervista je sjajnim driblingom bukvalno bacio Pepea na zadnjicu, poslao je loptu ispod noge Patrisiju, ali se isprečila leva stativa.

89' Pokušava Sisoko i glavom, ali je ovo bio najlakši posao za golmana Portugala posle udaraca snažnog Francuza.

87' Nani ne uspeva solo-prodorom da dođe u poziciju za šut, dok Sisoko prebrzo reaguje i propada prilika da proigra usamljenog Grizmana.

83' Novi "projektil" Sisokoa, ovaj put sa oko 25 metara, gađao je levu stativu, ali Patrisio opet sjajno interveniše.

80' Loris je imao posla prvi put na meču. Prvo je morao da interveniše posle centrašuta sa desne strane koji je išao pod prečku, a u nastavku akcije posle "makazica" Kvarežme.

78' Dešan osvežava napad, Žirua menja Žinjak, dok Santoš pojačava navalu, umesto Sančeša ulazi Eder.

77' Portugalci konačno u kaznenom prostoru Francuske, centaršut Gereira sa leve strane, ali Umtiti dominira u skoku.

75' Nova šansa za Francuze posle prodora Komana po levoj strani, ali opet sjajno reaguje Patrisio. Šutirao je Žiru iskosa sa leve strane, a gađao je dalji ugao.

73' Dobra prilika za Francuze posle centaršuta sa desne strane, niko nije izbacio loptu glavom, ali nema domaćih napadača, pa Mario uz dosta sreće interveniše.

69' Portugalci daleko od gola Francuza, domaćin ne koristi povremene dobre situacije, pa smo sve bliži produžecima.

65' Sjajna šansa za Francuze, Koman je poslao fantastičan centaršut pred peterac, Grizman je pobegao Gereiru i opet šutirao glavom, ali je promašio gol.

59' Fudbaler Bajerna već na prvom kontaktu s loptom kreira dobru akciju, izbacuje Grizmana na levoj strani, napadač Atletiko Madrida šutira po zemlji, ali je to bio lak plen za Patrisija.

58' To se ubrzo i dogodilo, Koman je zamenio Pajea pola sata pre kraja meča.

53' Selektori uveliko razmišljaju o izmenama, Santoš je poslao na zagrevanje napadača Edera, dok je Dešam sa klupe digao Komana, koji bi mogao da zameni nevidljivog Pajea.

49' Sedrik traži rupu na desnoj strani kaznenog, ali Kosjelni otklanja potencijalnu opasnost.

47' Bez uzbuđenja na startu drugog dela, Francuzi imaju loptu više u svojim nogama, ali nema konkretnih akcija.

22:03 Nastavljeno je finale u Parizu, bez izmena na poluvremenu.

21:48 Kraj prvog poluvremena. Nema golova. Odlični šutevi Grizmana i Sisokoa, još bolje intervencije Patrisija. U centru pažnje povreda i kraj meča za Ronalda

44' Domaćin ne uspeva da probije poslednju liniju Portugalaca, Paje i Grizman teško dolaze do lopte.

41' Portugal preuzeo inicijativu u završnici poluvremena, dobar solo-prodor Marija, ali i on uspeva da iznudi samo korner.

38' Traljava završnica Portugalaca nakon solidnog napada, na kraju je očajnički šutirao Gereiro, ali je iznudio korner. Fonte šutira glavom, ali daleko od gola.

34' Sjajan šut Sisokoa, "okrenuo" je Sedrika posle dodavanja sa leve strane, gađao je snažno bliži ugao, ali Patrisio opet fantastično reaguje ispred svog gola.

27' Posle šuta sa ivice kaznenog prostora Mario skreće loptu glavom, ali Loris dobro reaguje.

24' Ronaldo se predao! Ne može da nastavi meč zbog povrede kolena, pa je finale završeno za njega! Menja ga Rikardo Kvarežma.

23' Posle dosta vremena Portugalci opet prete, nakon odbitka iz kaznenog šutira Silva, ali daleko od gola.

22' Solo prodor Sisokoa, prošao je kroz vezni red Portugalaca sa centra terena do kaznenog, šutirao je snažno i izborio korner.

21' Ronaldo se vratio na terenu, teško se kreće.

18' Ronaldo se opet žali na povredu kolena, u suzama je pao na teren. Lekarski tim pokušava da ga osposobi za igru.

15' Francuzi u potpunosti kontrolišu ritam meča, Portugalci ni ne pokušavaju da napadnu poslednju liniju rivala kada je lopta u njihovim nogama.

10' Sjajan šut Grizmana glavom sa desetak metara, lopta je išla pod prečku, ali fantastična parada Patrisija sprečava gol.

8' Povreda Ronalda posle starta Pajea i sudara koleno o koleno, Portugalac je morao da primi medicinsku pomoć.

7' Dobar prodor Pajea po levoj strani, ali njegov centaršut ne stiže do Žirua. U nastavku akcije šutira i Grizman, ali pored gola.

6' Odbitak iz kaznenog prostora do Sisokoa koji hvata volej na ivici kaznenog, ali šutira daleko iznad gola.

5' Prvi ozboljniji napad, dobar dubinski pas Sedrika za Nanija koji utrčava u kazneni, ali šutira preko gola.

3' Problemi u organizaciji napada obe selekcije, bez konkretnih akcija u uvodnim minutima.

1' Počeo je meč na Sen Deniju, sa centra su krenuli Portugalci.

21:00 Portugal je izgubio poslednjih pet mečeva sa domaćinima EURO.

20:45 Francuska je bez poraza na poslednjih 18 mečeva na turnirima čiji je domaćin, od toga ima 16 pobeda.

20:30 Francuzi su poslednji domaćin koji je bio prvak Evrope (1984), dok je Portugal poslednji domaćin koji je poražen u finalu (2004).

20:15 Renato Sančeš je najmlađi igrač u istoriji evropskih prvenstava sa 18 godina i 326 dana starosti.

20:00 Meč na stadionu "Francuska" sudi engleska postava na čelu sa Markom Klatenburgom.

19:45 Dobrodošli, ispred nas je poslednjih 90 minuta fudbala na EURO 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

509 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve