Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 07.07.2016.

20:40

Grizman srušio šampiona sveta, Francuska u finalu!

Fudbaleri Francuske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva pobedom nad svetskim šampionom Nemačkom sa 2:0.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Grizman srušio šampiona sveta, Francuska u finalu!
Photo by Alex Livesey/Getty Images

Francuzi na ’Velodromu’ nisu bili bolji rival od Nemačke, ali su iskoristili svoje šanse i u borbi za titulu igraće sa Portugalom.

Portugal je u sredu eliminisao Vels identičnim rezultatom, a novog šampiona Evrope dobićemo u nedelju od 21 sat na stadionu ’Francuska’.

’Galski petlovima’ će ovo biti treće finale na kontinentalnim šampionatima, prethodna dva su dobili, dok će Portugalci imati drugu šansu, posle one 2004. godine.

Francuzi su bolje otvorili utakmicu, imali veliku šansu već u 7. minutu preko Antoana Grizmana, ali je Nojer odlično reagovao. Pet minuta kasnije revanširao se Ugo Loris posle šuta Emrea Džana i tada je počela velika inicijativa Nemačke.

Sabili su rivala na njegovu polovinu i krenuli sa prilikama – čuvar mreže Totenhema odbranio je odličan udarac Švajnštajgera, Draksler je omogućio šansu Mileru, a neprecizan je bio i Ezil u završnici.

Sam finiš prvog poluvremena doneo je veliku priliku Olivijea Žirua, kojeg je u poslednjem trenutku stigao Hevedes, da bi niz nesmotrenih poteza Nemaca doveo do prvog gola.

Prvo je Hektor bez prevelike potrebe izbacio loptu u korner, potom je Bastijan Švajnštajger visoko podigao ruku i izblokirao Patrisa Evru u skoku, a sudija Nikola Ricoli pokazao na belu tačku. Siguran izvođač bio je Antoan Grizman za 1:0 na poluvremenu.

Nastavak igre doneo je sličnu sliku na terenu – Nemci su imali inicijativu, pokušavali da izjednače, ali ovoga puta nije bilo šuta u okvir gola. Novi peh zadesio ih je posle sat vremena kada se povredio Džerom Boateng, da bi ih Grizman ugasio u 72. minutu.

Francuzi su izvršili snažan pritisak u kaznenom prostoru protivnika, preuzeli loptu, koja je završila kod Pogbe na levoj strani. Jedan od najtraženijih fudbalera na svetu čekao je da ga rezervista Mustafi napadne, a onda ga je iz mesta predriblao i centrirao levom nogom.

Manuel Nojer loše je procenio let, skinuo sa glave loptu Žiruu i Hevedesu koji su bili u duelu, ali je ona pala pred noge Grizmanu koji kroz šumu nogu smešta loptu u mrežu.

Od tog trenutka ritam meča je opao, pa su i uprkos nekim dobrim prilikama mreže mirovale do kraja meča, za veliko slavlje domaćih navijača.

Tok meča:

Domaći tim preuzeo je kontrolu nad igrom od samog starta, u prvih pet minuta bili su više na polovini protivnika, ali nije bilo previše uzbuđenja. Nemci nisu mogli da nametnu svoj ritam, a u prvom problemu našli su se već u sedmom minutu.

Antoan Grizman i Musa Sisoko odigrali su dva odlična dupla pasa, napadač Atletiko Madrida ušao je u kazneni prostor, prevario čuvara i sa nekih 12 metara gađao donji desni ugao. Međutim, udarac je bio nešto slabiji, pa je Manuel Nojer odlično reagovao i paradom otklonio opasnost.

Od tog trenutka igrači Joahima Leva malo su se probudili i preneli težište igre ispred kaznenog prostora Francuske. Dva puta pokušao je Džošua Kimih sa centaršutevima, da bi u 12. minutu organizovali prvi pravi napad.

Po desnom boku prošao je Emre Džan, vratio povratnu do Milera, kojem je lopta malo bežala i nije uspeo dovoljno dobro da je zahvati.

Već u sledećem napadu Ugo Loris učinio je isto ono što i njegov kolega nekoliko minuta ranije. Ezil je bio u gužvi na levoj strani, uspeo nekako da je vrati na ivicu kaznenog, odakle je Emre Džan šutirao iz prve. Lopta je išla u donji levi ugao, ali je čuvar mreže Totenhema krajnjim naporom uspeo da spreči gol.

Za razliku od početka meča, sada su ’Panceri’ bili ti koji su dominirali. Miler je šutirao pravo u golmana sa nekih 20 metara, pre nego što je sudija Ricoli propustio da svira faul za goste na ivici kaznenog prostora. Kros i Miler su odlično kombinovali, vezista Reala je ulazio u šansu, ali posle kontakta sa Pogbom nije uspeo kvalitetno da šutira.

Dimtri Paje slabo je šutirao iz slobodnog udarca, a onda je i Bastijan Švajnštajger testirao Lorisa. Gađao je suprotni ugao sa nekih dvadesetak metara, ali je 29-godišnji golman izbacio u korner.

Nastavio se pritisak ’Elfa’ – posle centaršuta sa leve strane lopta je preletela sve u kaznenom prostoru, na drugoj stativi zahvatio je Draksler, ali Miler u nastavku napada nije uspeo da je sprovede ka golu.

Nemci su čak 11 puta šutirali ka Lorisu u prvih 35 minuta, a u 42. minutu greška Boatenga mogla je da ih košta gola. Defanzivac Bajerna izgubio je vazdušni duel na centru od Žirua, koji je krenuo sam ka golu Nojera. Iako je imao Grizmana na desnoj strani, bio je prespor, pa ga je Hevedes stigao i izblokirao.

Međutim, šok za goste stigao je u poslednjem minutu prvog poluvremena jer je Hektor loše reagovao i bez potrebe izbacio bezazlenu loptu u korner. Posle ubacivanja iz desnog ugla ćoška stvorila se gužva u kaznenom prostoru, a sudija Ricoli je tek posle nekoliko sekundi prekinuo meč i pokazao žuti karton Švajnštajgeru.

Na ponovljenom snimku videlo se da je kapiten Nemačke igrao rukom nakon skoka Evre i Francuska je dobila penal. Iako je sumnjiva situacija, kazneni udarac je opravdano dosuđen zbog nesmotreno podignute ruke Švajnštajgera.

Odgovornost je preuzeo Antoan Grizman, poslao Nojera u desnu, a loptu u levu stranu za 1:0 na poluvremenu.

Drugi deo igre počeo je baš kao prvi – opasnim napadom Francuske, već u prvom minutu. Grizman je dobio dodavanje sa leve strane, odigrao na Žirua koji se zagradio i vratio je do saigrača, ali je ovaj izblokiran.

Pogba je propustio da zahvati loptu posle ubacivanja iz ugla, da bi potom bila viđena preslikana situacija iz prvog poluvremena. Nemci su preuzeli inicijativu, sabili rivala na njegovu polovinu i pokušavali napadima i ubacivanjima po boku.

U dva navrata je pokušao Draksler, jednom je neuspešno centrirao Hektor, pa su se Francuzi odbranili na startu drugog poluvremena.

Ipak, udarca u okvir gola Lorisa nije bilo, a novi peh za ’Pancere’ bila je povreda Džeroma Boatenga, koji nije mogao da nastavi susret. On je osetio bol posle jedne duge lopte i zamenio ga je Škodran Mustafi.

Upravo je etnički Albanac ispao iz igre nešto kasnije, kada je Francuska povela sa 2:0. ’Galski petlovi’ izvršili su snažan pritisak u kaznenom prostoru protivnika, preuzeli loptu, koja je završila kod Pogbe na levoj strani.

Jedan od najtraženijih fudbalera na svetu čekao je da ga Mustafi napadne, a onda ga je iz mesta predriblao i centrirao levom nogom. Manuel Nojer loše je procenio let, skinuo sa glave loptu Žiruu i Hevedesu koji su bili u duelu, ali je ona pala pred noge Grizmanu koji kroz šumu nogu smešta loptu u mrežu – 2:0.

Međutim, samo dva minuta kasnije Džošua Kimih mogao je da vrati svoju ekipu u igru – uneo je loptu unutra sa desne strane, gađao suprotni ugao slabijom, levom nogom, ali je evrogol sprečila stativa.

Joahim Lev bio je prinuđen da napravi izmene, ušli su Gece i Sane, što je rezultiralo snažnijom ofanzivom. Draksler je neprecizno gađao iz slobodnog udarca, a onda je i mladi rezervista promašio dobru priliku.

Finiš susreta pripao je gostima koji nisu mogli da realizuju niti jednu šansu. Poslednju u nizu propustio je Hevedes, čiji udarac glavom posle prekida odlazi malo iznad prečke.

Potpuna ofanziva omogućila je momcima u plavim dresovima mnogo prostora u napadu – Grizman je ponovo pobegao čuvaru, ali je u odsudnom trenutku malo zastao i slabo šutirao. Sličan scenario viđen je i nakon pokušaja Paje, a Loris se nešto kasnije pobrinuo da u finale ode netaknute mreže.

Nestvarno je reagovao prilikom zajedničkog pokušaja Kimiha i Milera glavama, poslednju šansu propustio Gece i Francuska je otišla u finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

362 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve