Nova vest
Fudbal

Subota, 02.07.2016.

12:00

Klasik: Hoće li Nemci napokon pobediti Italijane?

Došlo je vreme za derbi četvrtfinalne faze Evropskog prvensta – klasik evropskog i svetskog fudbala između Nemačke i Italije.

Izvor:

Autor:

Klasik: Hoće li Nemci napokon pobediti Italijane?
Detalj sa Mundijala u Èileu 1962. (Getty Images)

'Panceri', akutelni šampioni sveta, nastojaće da malo pre ponoći stadion Bordoa napuste kao pobednici, iz dva razloga.

Prvi je svakako činjenica da bi tako ostali na putu da ponove uspeh svojih zemljaka – Franca Bekenbauera, Paula Brajtnera i Gerda Milera – koji su 1974. godine postali prva selekcija koja je objedinila titule prvaka sveta i Evrope.

Druga, žele da po prvi put savladaju 'Azure' u svojoj istoriji, kada su u pitanju velika takmičenja. Ukupno su se sastajali osam puta na Mundijalima i EURO šampionatima – Italijani su slavili četiri puta, dva puta posle produžetaka, dok je isto toliko susreta završeno bez pobednika.

Poslednji put su igrali u polufinalu prethodnog Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, kada su Italijani slavili u polufinalu, dok je šest godina ranije, na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, takođe slavila Italija posle produžetaka (2:0).

Zanimljivo je da su Nemci u ovom veku svaki put sa velikih takmičenja eliminisani upravo od Italijana ili Španaca.

"Daćemo sve od sebe da uspemo i prođemo u polufinale. Igrači su veoma fokusirani, intenzivno se pripremamo za utakmicu sa Italijom i veoma smo samouvereni. Moramo da preskočimo najveću prepreku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Znamo da nas čekaju "umetnici odbrane", koji ne daju protivnicima da naprave mnogo šansi. Moramo da iskoristimo one koje dobijemo, ali i da budemo oprezni jer su veoma opasni iz kontranapada", rekao je Joakim Lev, selektor Nemačke.

S druge strane, ekipa Antonia Konte želi da se plasira u drugo uzastopno finale na EURO Završnim šampionatima i bude u prilici da u domovinu donese drugu 'srebrnu amforu' – prvu posle tačno 48 godina.

"Igramo protiv izuzetno snažnog rivala, u svakom pogledu. Svakako da su bolji od Španije, aktuelni svetski prvaci. Prosto, verujem da su najkvalitetniji sastav na planeti u ovom trenutku. Njihov snažni sastav bazira se na istim takvim principima i organizaciji – moji komplimenti idu njihovom selektoru i igračima. Poslednjih nekoliko dana proveli smo detaljno analizirajući njihovu igru, delom i iz razloga jer će biti totalno drugačija utakmica od one sa Španijom, a delom jer smo želeli da im pronažemo slabe tačke kroz koje bismo mogli da im zapretimo. Poštujemo ih jako, ali i verujemo u nas", rekao je Antonio Konte, selektor Italije.

U prethodna dva dana saznali smo imena prvih polufinalista, pa će se u sredu od 21 čas na Parku Olimpika iz Liona za veliko finale boriti Portugal i Vels.

Poslednji učesnik biti poznat u nedelju – kada u istom terminu igraju domaćin Francuska i apsolutni hit prvenstva Island.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve