Nova vest
Fudbal

Petak, 01.07.2016.

08:43

Minut aplauza za žrtve sa 'Ataturka' na Velodromu

Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je da se neće održati minut ćutanja za žrtve terorističkog napada u Istanbulu pred meč između Portugala i Poljske.

Izvor:

Autor:

Minut aplauza za žrtve sa 'Ataturka' na Velodromu
Getty Images

Ipak, sramna odluka UEFA nije uticala na reprezentativce dveju zemalja i publiku u Marseju, koji su neposredno pred početka meča odali počast poginulima gromoglasnim aplauzom.

Posle intoniranja himni obe selekcije, igrači oba tima i publika su najpre mirno stajali nekoliko sekuni, a potom nezvaničnim "minutom aplauza" odali počast žrtvama.

UEFA je nekoliko časova pre susreta četvrtiine finala, objavila sramno saopštenje – da se minut ćutanja ili nošenje crnog flora na utakmicama praktikuje "za žrtve tragičnih događaja koji su povezani sa fudbalom, ili u zemlji jedne od učesnica aktuelnog takmičenja ili zemlje domaćina takmičenja".

Reprezentacija Turske učestvovala je u grupnoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Minut aplauza" održan je jednom ranije na ovom prvenstvu, tokom utakmice Francuska – Albanija u grupnoj fazi, u počast dvojici francuskih policajaca ubijenih u svojim domovima.

Posle terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine sve utakmice u organizaciji UEFA počele su minutom ćutanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve