Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 27.06.2016.

20:50

Islandska bajka traje, Englezi idu kući!

Fudbalska reprezentacija Islanda napravila je senzaciju plasmanom u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Islandska bajka traje, Englezi idu kući!
Getty images

U poslednjem duelu osmine finala Island je posle preokreta pobedio Englesku sa 2:1 i igraće protiv Francuske u borbi za polufinale.

Mnogi su govorili da je Island napravio grešku kada je golom u poslednjim trenucima protiv Austrije odabrao da ide u teži deo kostura. Mnogi su smatrali da će Engleska napuniti njihovu mrežu, posebno posle ranog gola koji je već u četvrtom minutu sa penala postigao Vejn Runi.

Ipak, to se nije dogodilo. Island je odigrao još jedan herojski meč, uspeo je da preokrene već u prvom poluvremenu golovima Rajnara Sigurdsona u 6. i Sigtorsona u 18. minutu.

U preostalom delu utakmice Engleska nije pronašla rešenje za fanatičnu borbenost rivala. U većem delu meča 11 igrača Islanda bilo je iza lopte, a tim Roja Hodžsona nije imao ideju kako da probije taj bedem.

Na kraju je ostalo 2:1, pa će ekipa Islanda igrati protiv domaćina u borbi za polufinale.

Tok meča pratite na našem sajtu:

Utakmica je počela kao što se i očekivalo. Englezi su od samog starta izvršili veliki pritisak i poveli su već u 4. minutu. Rahim Sterling je pobegao odbrani, obišao je i golmana koji ga je oborio, a Vejn Runi je bio siguran izvođač penala - 1:0.

Već u sledećem napadu usledio je šok. Islanđani su izvelči sjajnu akciju iza auta, a završio je Rajnar Sigurdson – 1:1!

Pokušala je Engleska da ponovo stigne do brze prednosti, ali Island se konsolidovao i timu Roja Hodžsona je bilo teško da dođe do prilike. Kejn i Staridž imali su nekoliko solidnih pokušaja, a onda je usledio još jedan šok za Engleze.

U 19. minutu Island je stigao do preokreta. Engleska je dozvolila rivalu da kombinuje na ivici kaznenog prostora, lopta je stigla do Sigtorsona koji je gađao donji levi ugao gola Harta. Engleski golman je zakačio loptu, ali nedovoljno - 2:1.

Engleska je delovala izgubljeno u tim trenucima, ali se brzo oporavila od šoka. U 28. minutu Staridž je pronašao Kejna čiji sjajan volej je golman Islanda nekako izbacio u korner.

Do kraja prvog dela nije bilo promene rezultata, ali ni šansi. Islanđani su se branili sa svih 11 igrača, Englezi su teško probijali taj bedem i posle 45 minuta su bili u problemu.

Početak drugog poluvremena nije ništa promenio. Englezi su napadali bezuspešno, a u 56. minutu su umalo primili još jedan gol. Posle kornera i gužve strelac prvog gola Sigurdson je pokušao makazicama, ali je Hart sprečio 3:1.

Hodžson je pokušao uvođenjem Vilšira i Vardija, ali je vremena za Engleze bilo sve manje. Island se potpuno zatvorio u poslednjih 25 minuta čekajući jednu kontru koja bi im donela prolaz u četvrtfinale.

Posle dugo vremena Englezi su do solidne prilike stigli u 79. minutu. Kejn je dobio upotrebljivu loptu, pokušao je glavom u dalji ugao, ali nije lepo zahvatio loptu.

Šest minuta pre kraja Gunarson je bio blizu da reši pitanje pobednika. Izborio se za dobru poziciju iskosa sa desne strane, ali je šutirao pravo u Harta. Do kraja meča Engleska nije stvorila nijednu gol šansu i Island je ostvario herojsku pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

473 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve