Nova vest
Fudbal

Nedelja, 26.06.2016.

14:45

Grizman preokretom srušio Irce!

Fudbaleri Francuske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pobedom nad Republikom Irskom 2:1.

Izvor: AK

Autor: AK

Grizman preokretom srušio Irce!
Foto: Getty Images

Junak meča u Lionu bio je Antoan Grizman koji je sa dva gola u roku od 225 sekundi doneo Francuzima preokret u drugom poluvremenu, nakon ranog vođstva Iraca.

"Trikolori" sada čekaju ponedeljak i duel Engleske i Islanda koji će im doneti sledećeg rivala. Na tom meču će biti oslabljeni neigranjem Ngoloa Kantea i Adila Ramija koji su suspendovani zbog žutih kartona.

Irci su poveli već u drugom minutu nakon što je Pol Pogba srušio Šejna Longa, a sa 11 metara siguran je bio Robi Brejdi.

Francuzi su vršili veliki pritisak u nastavku poluvremena, ali su udarci Grizmana završavali pored gola, dok je Paje nekoliko puta izblokiran.

Irci su čuvali vođstvo, ali bili i veoma opasni iz kontranapada, bili su opasniji u tim situacijama nego rival, pa je Loris imao dosta problema posle šuteva Marfija i Dafija.

U istom ritmu je nastavljeno drugo poluvreme, Irci su odolevali i pretili ih drugog plana sve do 58. minuta.

Tada je na scenu stupio Grizman koji u roku od četiri minuta potpuno preokreće rezultat. Prvo donosi izjednačenje golom glavom posle centaršuta Sanje, a potom mu Žiru servira zicer koji koristi za 2:1 u 62. minutu.

Samo nekoliko minuta kasnije Irci su ostali bez ikakve šanse, opet je Grizman bio u gol šansi, a Dafi da bi sprečio gol obara ga klizećim startom ispred kaznenog i dobija crveni karton.

Francuzi su tražili treći gol kojim bi definitivno rešili pitanje pobednika, četiri sjajne prilike imao je rezervista Žinjak, ali nije uspeo da zatrese mrežu.

U četvrtfinale su se u subotu plasirali Poljska i Portugalija, koji će igrati međusobno, te Vels koji čeka rasplet duela između Belgije j Mađarske, a koji je na programu od 21 čas.

U 18h igraju Nemačka i Slovačka.

Tok meča:

* Prva pobeda Francuske u nokaut fazi EP od 2000. godin

16:53 Kraj! Francuska je u četvrtfinalu EURO 2016.

90+3 Dobra prilika za Grizmana da ostvari het-trik, ali Rendolf ovaj put brani njegov šut.

89' Poslednji trzaji Iraca, ali uspevaju tek da dođu do kaznenog prostora rivala.

86' Nova serija prilika za Francuze, tačnije Žinjaka, ali opt ne uspeva da svlada Rendolfa.

79' Dominacija Francuske od preokreta, dodatno olakšana isključenjem Dafija. Irci se grčevito bore da ostanu u igri i možda zaprete iz kontranapada.

77' Prečka! Žinjak šutirao iskosa sa leve strane, gađao je suprotan ugao, pogodio okvir gola. Šesti put za Francusku na EP.

77' Dobra prilika za Žinjaka iskosa sa desne strane, brani Rendolf, dok je Grizman bio usamljen na drugoj stativi.

75' Francuzi su okončali seriju furioznih napada, serija izmena na obe strane je malo usporita ritam meča.

* Grizman se izjednačio na vrhu liste strelaca sa Bejlom i Moratom koji su takođe dali po tri gola na EP.

66' CRVENI! Isključen je Šejn Dafi zbog klizećeg starta s leđa nad Grizmanom, kao poslednji igrač odbrane. Faul je napravio na ivici kaznenog prostora. Grizman iz slobodnog udarca pogađa svog saigrača u živom zidu.

65' Šansa za Irsku da izjednači, Meklin je probio po desnoj strani, poslao je loptu u sredinu kaznenog, ali ona je išla ispred peterca, dok je Marfi utrčavao u peterac.

* Grizman je preokrenuo rezultat za tačno 225 sekundi.

62' GOOOOOL! Francuska je preokrenula na 2:1. Opet je gol postigao Antoan Grizman, kojem je sjajno loptu spustio Olivije Žiru i otvorio mu put ka golu Irske.

58' GOOOOOL! Francuska je izjednačila na 1:1. Nakon duge akcije i kruženja oko kaznenog prostora rivala, Sanja je sa desne strane ubacio loptu na visinu penala, a Antoan Grizman sjajno skočio i glavom loptu poslao pored stative.

55' Dobar šut Matudija sa distance, Rendolf uz dosta muke izbacuje u korner.

52' Irci nastaviljaju u istom ritmu, ne igraju apsolutni bunker, prete čim im se ukaže šansa, novu je stvorio Meklin ubacivanjem po zemlji sa leve strane, ali je Loris opet dobro intervenisao.

48' Prva pretnja Francuza u nastavku, opet posle slobodnog udarca šutiraju glavom, ovaj put je Kosjelni promašio gol.

16:00 Počelo je drugo poluvreme, jedna izmena na odmoru, u redovima Francuske, Kantea je zamenio Koman.

* Francuzi su devet od poslednjih deset golova na evropskim prvenstvima postigli u drugom poluvremenu.

15:50 Poluvreme. Irska vodi golom iz penala u drugom minutu, Francuska je zapretila nekoliko puta, ali gol Rendolfa nije bio previše u opasnosti.

45'+1 Najbolja šansa za Francusku, Paje je pokušao sa 11, potom i Grizman sa svega 7-8 metara, ali su obojica izblokirana.

44' Ni Rami neće igrati u četvrtfinalu ako FR prođe dalje, i on je dobio drugi žuti karton na EP.

43' Francuzi su potpuno van ritma, Irska opasnija u završnici poluvremena, Dafi je bio u novoj prilici posle slobodnog udarca, ali šutira glavom pored stative.

* Vezni red ne funkcioniše kod Francuza, Blez Matuidi je imao samo jedan duel sa Ircima u prvom poluvremenu.

40' Irci opet uspevaju da stignu do kaznenog prostora, Long je pobeoga štoperima Francuske, ali nije uspeo da nadmudri Evru.

34' Opao je pritisak Francuza, Irska sve lakše odoleva napadima domaćina.

29' Žuti karton za Kantea koji će propustiti sledeći meč, ukoliko Francuzi prođu dalje.

* Pogba je skrivio dva od poslednja tri penala Francuske

22' Neočekivana šansa za Irsku, sjajan šut Marfija iskosa sa leve strane kaznenog prostora, lopta je išla ka desnoj stativi, ali Loris paradom sprečava novi muk na tribinama.

18' Nova prilika za domaćina posle centaršuta, Paje je ubacio loptu iz slobodnog udarca u sredinu kaznenog, Grizman je opet šutirao glavom, ali Rendolf opet bez problema hvata loptu.

13' Veliki pritisak Francuske, Irci nisu uspeli da zadrže loptu sa više od dva, tri dodavanja od vođstva u drugom minutu.

9' Dobar napad Francuske, Pogba je prošao po levoj strani i poslao centaršut na visinu penala, Grizman je šutirao glavom, ali preko gola.

8' Slobodan udarac za Francusku iskosa sa leve strane na ivici kaznenog prostora, Paje šutira, ali Rendolf lako hvata loptu.

* Brejdi je penal realizovau u 1:58 minuta, što je najbrži pogotak iz penala u istoriji evropskih prvenstava.

2' GOOOOOL! Irska vodi 1:0! Siguran sa 11 metara bio je Robi Brejdi, lopta je okrznula desnu stativu, dok se Igo Loris bacio na suprotnu stranu.

1' PENAL! Za Irsku! Šejn Long dobio je loptu u kaznenom prostoru, oborio ga je Pol Pogba, a Nikola Ricoli pokazao na belu tačku

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve