Nova vest
Fudbal

Subota, 25.06.2016.

20:45

Surova kazna: Kvarežma izbacio Hrvate u 117. minutu!

Fudbaleri Portugala treći su četvrfinalisti Evropskog prvenstva u Francuskoj posle pobede nad Hrvatskom golom u 117. minutu.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Surova kazna: Kvarežma izbacio Hrvate u 117. minutu!
Photo by Clive Mason/Getty Images

Portugalci su savladali Hrvate u Lansu sa 1:0 pogotkom rezerviste Rikarda Kvarežme posle kontranapada.

Nekoliko sekundi pre nego što se zatresla mreža Danijel Subašića, ’Vatreni’ su pogodili stativu, a onda je Renato Sančes povukao kontranapad.

Vodio je loptu sve do kaznenog prostora, odložio na levi bok do Nanija, a ovaj idealno uposlio Kristijana Ronalda jer je očajno zahvatio loptu.

Napadaču Real Madrida prvi udarac u okvir gola na meču Subašić je odbranio, ali se lopta odbila ispred gola gde je napadaču Bešiktaša preostao lak posao.

Od prvog do poslednjeg minuta u Lansu je bilo dosadno, za 90 minuta nismo videli nijedan šut u okvir gola, što se desilo prvi put u istoriji evropskih prvenstava. Solidnih prilika je bilo, najbolju je u drugom poluvremenu propustio Domagoj Vida, kada je šutirao pored gola posle prekida sa desne strane.

Marcelo Brozović je takođe mogao da pogodi gol Ruija Patrisija, neprecizan je bio i Ivan Perišić, dok je na drugoj strani najbliži pogotku bio Pepe.

Kristijano Ronaldo, kapiten i najveća uzdanica ’Evropskog Selesaa’, potpuno je zakazao bio maltene nevidljiv tokom čitavog regularnog dela meča, ali se nedugo posle njegovog udarca zatresla mreža hrvatskog golmana.

Kao da je bilo predviđeno da sve interesantno vidimo u poslednjih pet minuta, ali je vredelo svim navijačima Portugala. Kvarežma je na već opisani način postigao pobedonosni gol i odveo Portugal dalje.

Ovo je bio četvrti međusobni duel dve reprezentacije, a ’Evropski Selesao’ zadržao je maksimalni učinak, uz gol razliku 7:0, iako je uputio samo tri udarca ka golu, naspram čak 15 protivničkih.

Portugalci će u polufinalu igrati sa Selekcijom Poljske koja je posle boljeg izvođenja jedanesteraca eliminisala Švajcarsku, u duelu koji je obeležio i Džerdan Šaćiri, najlepšim pogotkom u dosadašnjem toku prvenstva.

Nešto kasnije fudbaleri Velsa nastavili su sa pisanjem nacionalne istorije na debitantskom nastupu na EURO, minimalnim trijumfom nad Severnom Irskom.

Tok meča:

Uvodnih desetak minuta na stadionu Lansa nije bilo uzbuđenja – Hrvati su imali terensku inicijativu, ali nisu pretili, dok je Portugal opredelio da svoju šansu čeka iz kontri i polukontri. Nani je dobio nekoliko nezgodnih udaraca zbog kojih je morala interveniše i doktorska ekipa, posle čega se nastavila u sporom ritmu.

Sve do 25. minuta čekali smo na prvu priliku – Ronaldo je iznudio faul Perišića na levom boku, a posle centaršuta iz prekida, Pepe je nadskočio Vidu, ali je njegov pokušaj zarvšio preko prečke. Portugal je preuzeo inicijativu i preneo težište igre na polovinu protivnika, a sada Hrvati traže situaciju za nešto brže napade.

Izabranici Anta Čačića su se probudili i pet minuta kasnije odgovorili na pretnje protivnika. Ivan Perišić, koji ima posebnu frizuru za ovaj meč, prihvatio je loptu na levom boku, uneo je u kazneni prostor i namestio se na levicu, ali je loše zahvatio i pogodio spoljni deo mreže.

Pokušali su Hrvati u još dva navrata, oba puta glavom posle kornera, ali nije bilo potrebe da reaguje Rui Patrisio.

U finišu prvog poluvremena lako je moglo da se desi da ’Vatreni’ povedu, nakon sjajne akcije koju je lošim centaršutem upropastio Ivan Strinić. Započeo je Srna dubinskim dodavanjem do Mandžukića, ovaj ostavio povratnu Perišiću, a igrač Intera izbacio saigrača na levom boku, pre nego što je levi bek slabo zahvatio loptu.

To je bilo sve u prvih 45 minuta, pa se na poluvreme otišlo bez golova.

Sudija Karlos Velasko u nekoliko navrata je propustio da kartonima sankcioniše oštre startove Portugalaca, a sa istim kriterijumom nastavio je i u drugom poluvremenu, zbog čega su se momci obučeni u šahovnicu više puta bunili.

Prethodno je Hrvarska organizovala najlepši napad na utakmici – Perišić je lepo dodao do Strinića, ovaj ponovo probio po levoj strani, idealno centrirao na peterac, ali je Marcelo Brozović zakasnio.

Uzvratili su Portugalci istom merom, rezervista Renato Sančes odigrao je lepu kombinaciju sa Žoaom Marijom, samo što je njegov udarac bio suviše traljav.

Španski sudija konačno je dosudio faul za ’Vatrene’, a oni posle prekida imali najbolju priliku na meču. Kapiten Darijo Srna sjajno je ubacio loptu na penal, Domagoj Vida bio najviši u skoku, ali je glavom šutirao pored gola. Vida je skinuo loptu s glave Mandžukiću koji je bio u možda još boljoj situaciji.

Naš zapadni sused bio je mnogo bolji u polju od rivala, ali nije bilo pravih akcija. Imali su Hrvati nekoliko dobrih situacija da kreiraju šanse, nisu uspeli i u finiš meča se ušlo bez golova.

Do kraja meča ništa se nije dogodilo na stadionu u Lansu, na čitavom meču nije viđen nijedan udarac u okvir gola i otišlo se u produžetke.

U prvom produžetku nismo videli apsolutno ništa, a postojala je užasna mogućnost da tako bude u drugom. Međutim, u 113. minutu Domagoj Vida postaje tragičar susreta jer glavom promašuje prazan gol posle kornera i greške Ruija Patrisija.

Hrvati su pojačali sa napadima u finišu, a nova prilika stigla je nekoliko napada kasnije – Perišić do Strinića, ali oštar centaršut završava u autu. Gol je visio u vazduhu, što je potvrdila i sledeća situacija kada je Perišić glavom pogodio stativu. Pogodak smo i videli, ali ne u mrežu Portugala što su svi očekivali, nego na suprotnoj strani.

Baš posle stative Renato Sančes povukao je kontranapad. Vodio je loptu sve do kaznenog prostora, odložio na levi bok do Nanija, a ovaj idealno uposlio Kristijana Ronalda jer je očajno zahvatio loptu.

Napadaču Real Madrida prvi udarac u okvir gola na meču Subašić je odbranio, ali se lopta odbila ispred gola gde je napadaču Bešiktaša preostao lak posao – 0:1.

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima – Vida je posle prekida u poslednjim trenucima promašio i treću priliku, potvrdivši tako „epitet“ tragičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

607 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d