Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.06.2016.

14:50

Vajs i Hamšik sačuvali Slovačku na turniru

Fudbaleri Slovačke savladali su Rusiju rezultatom 2:1 u drugom kolu grupe B na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Izvor: ĐN NĐ

Autor:ĐN NĐ

Vajs i Hamšik sačuvali Slovačku na turniru
Photo by Clive Rose/Getty Images

Slovaci su na stadionu ’Pjer Moroa’ u Lilu odigrala fantastično prvo poluvreme i golovima Vladimira Vajsa i Mareka Hamšika zadržala šanse da se plasira u sledeću rundu.

Činilo se da je u prvih pola sata meča Rusija bolja ekipa, ali je posle kontranapada Slovačka povela i preuzela kontrolu nad utakmicom.

Marek Hamšik je u 32. minutu fantastično proigrao Vladimira Vajsa na levom boku, koji se izvukao iz ofsajda, a ovaj izbacio Berezutskog i Smoljnikova i rutinski pogodio suprotni ugao.

U finišu prvog poluvremena igrači Jana Kozaka rešili su pitanje pobednika, a za to se pobrinuo Hamšik fantastičnim pogotkom sa levog boka.

Nakon šanse na startu drugog poluvremena Slovaci su pokušali da umrtve ritam sve do kraja meča, što je moglo skupo da ih košta u finišu. Prvo je Šatov odlično pronašao Glušakova koji je glavom smanjio na 2:1, a onda su Glušakov i Dzjuba imali odlične prilike za izjednačenje.

Međutim, golova do kraja meča nije bilo i uspeli su da se izvuku i popnu na drugo mesto tabele sa 3 boda, koliko ima i Vels, ali uz utakmicu manje. Slede Engleska i Rusija sa po jednim bodom.

U drugoj utakmici grupe B Engleska i Vels igraju u četvrtak od 15 časova.

Tok meča:

Prvih nekoliko minuta igre nagovestilo je zanimljivu utakmicu – Rusi su imali prvi pokušaj posle kornera, dok je Slovačka uzvratila preko Mareka Hamšika. Najbolji igrač selekcije dobio je dodavanje od Maka, iskosa sa leve strane uhvatio poluvolej, ali je lopta otišla preko prečke.

Usledio je period od skoro 20 minuta u kojem se ništa vredno spomena nije dešavalo – Dzjuba je u 23. minutu zahvatio centaršut sa desnog boka, ali je on bio previsok i nije uspeo da dobro zahvati loptu. Pet minuta kasnije moglo je da bude 1:0 za Rusiju jer je Smolov propustio dobru priliku.

Ponovo je stameni napadač Zenita prihvatio loptu i odložio je usamljenom saigraču. Smolov je vukao i sa nekih 18 metara šutirao, malo pored leve stative.

Kazna za ovaj promašaj stigla je samo nekoliko minuta kasnije. Marek Hamšik je u 32. minutu fantastično proigrao Vladimira Vajsa na levom boku, koji se izvukao iz ofsajda. Bočni igrač Al-Garafa je bez napora izbacio Berezutskog i Smoljnikova, a onda rutinski pogodio suprotni ugao pored nemoćnog Akinfejeva – 0:1.

Izabranici Leonida Sluckog i dalje su bili veoma jalovi u polju, iako su im protivnici dozvoljavali da igraju na njihovoj polovini. Međutim, koristili su svaki prostor za kontre i polukontre, a prvu je propustio da realizuje Hamšik, kada je njegov udarac sa ivice kaznenog završio na tribini.

Ipak, drugi put nije pogrešio – u 45. minutu postigao je jedan od najlepših pogodaka u dosadašnjem toku turnira. Slovaci su brzo izveli korner, Vajs je saigraču vratio asistenciju, a ovaj posle odličnog lažnjaka, fantastično šutirao i od stative loptu smestio u suprotni gornji ugao – 0:2.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, a Slucki je na početku drugog pokušao nešto da promeni i u igru uveo Glušakova i Mamaeva, umesto Nojštetera, odnosno Golovina. Nije se mnogo promenilo tim potezom jer je desetak minuta posle povratka na teren Slovačka mogla da zatvori utakmicu.

Posle nekoliko napada momaka u bordo dresovima sevnula je kontra – Mak je šutirao pod prečku, ali je Akinfejev iz drugog pokušaja izbacio u korner.

Više od 20 minuta bilo je potrebno ’Zbornaji’ da kreira prvu priliku i ponovo je Smolov bio neprecizan. Nije dobro zahvatio loptu, pa je odbrambeni igrač Slovačke uspeo da ga izblokira. Rusi su potpuno preuzeli inicijativu, Slovaci čekali kontre, ali se Glušakov pobrinuo za neizvesnu završnicu.

U 80. minutu Oleg Šatov je posle duplog pasa na levoj strani odlično zavrnuo loptu na penal, tamo je vezista moskovskog Spartaka bio usamljen i glavom zatresao mrežu za 1:2.

Slovaci su pokušali da umrtve ritam sve do kraja meča, što je moglo skupo da ih košta u finišu. Deset minuta pre kraja susreta Oleg Šatov je kombinovao sa saigračem, posle duplog pasa je centrirao na penal, gde je Denis Glušakov bio usamljen i glavom smanjio na 1:2.

Samo minut kasnije Rusija je organizovala novi napad, a strelac gola mogao je da šokira rivala, da je njegov udarac sa ivice kaznenog prostora bio precizniji. To nije bio kraj uzbuđenjima – Dzjuba je nanizao nekoliko igrača, pokušao da stvori dobru poziciju, ali je izblokiran u šesnaestercu.

Do kraja meča ruski igrači su pritiskali, ali bez šansi i ostalo je 2:1 za Slovačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve