Nova vest
Fudbal

Nedelja, 05.06.2016.

19:00

Grupa F: Ronaldov Portugal i “autsajderi”

Na prvi pogled deluje da je grupa F možda i najslabija na Evropskom prvenstvu, ali da li je baš tako?

Izvor: AG

Autor: AG

Grupa F: Ronaldov Portugal i “autsajderi”
Getty images

Portugal, Austrija, Island i Mađarska su reprezentacije koje će se u Bortou i Sent Etjenu boriti za prolaz u narednu fazu, a mi smo analizom grupe pokušali da vam približimo ove selekcije.

Portugal – može li Ronaldo do reprezentativnog uspeha?

Istorijat: Iako je kroz istoriju uvek u svom sastavu imao fudbalske majstore, Potugal nikada nije bio ni prvak Evrope, ni prvak sveta. Jednom su Portugalci bili treći na svetu (1966. godine), a u dosadašnjih šest nastupa na Evropskom prvenstvu najbolji rezultat ostvarili su 2004. kod kuće kada su u finalu izgubili od Grčke.

Grci su ih dva puta pobedili na turniru i to na prvoj i poslednjoj utakmici. Posle trijumfa nad Rusijom i Španijom u četvrtfinalu je ekipa Luisa Skolarija izbacila Engleze na penale, da bi u polufinalu bili bolji od Holandije sa 2:1. Ipak, u finalu nisu imali odgovor za bunker ekipe Otoa Rehagela i poraženi su sa 1:0.

Slavna generacija (sastav u finalu): Rikardo, Migel, Žorž Andrade, Rikardo Karvaljo, Nunjo Valente, Maniš, Koštinja, Kristijano Ronaldo, Deko, Figo, Pauleta.

Odličan rezultat Portugal je napravio i u Nemačkoj 2006. na Svetskom prvenstvu. U polufinalu ih je zaustavila Francuska sa 1:0, a u borbi za treće mesto bolja je bila Nemačka sa 3:1.

Zvezde: Sve će se, kao i u proteklih deset godina, vrteti oko Kristijana Ronalda. Najbolji igrač Real Madrida ima iza sebe još jednu individualno odličnu sezonu i biće prva zvezda u Francuskoj.

Veliku pomoć Ronaldo bi trebalo da ima u Žoau Mutinju, od čije kreacije će umnogome zavisiti rezultat ekipe, ali i produktivnost Ronalda. Tu je i Nani koji može takođe da pomogne u napadu, a u odbrani će sigurnost davati Pepe i Bruno Alves.

Selektor: Iskusni 61-godišnji Fernando Santoš ima iza sebe bogatu trenersku karijeru. Vodio je sva tri najveća portugalska kluba, a na klupi reprezentacije je od 2014. godine. Selekciju je nasledio od Paula Benta i uspeo je da stabilizuje igru, ali i rezultate i ostvari plasman na Evropsko prvenstvo. Bio je odbrambeni igrač, takav stil igre i gaji, pa od Portugala ne bi trebalo očekivati lepršave partije, već igru na rezultat.

Iks faktor: Upravo je činjenica da nikada nisu osvojili veliko takmičenje i da ih niko ne vidi kao glavne favorite u Francuskoj i najveća šansa Portugala na ovom šampionatu. Imaju neophodan kvalitet, imaju zvezdu koja može da ih odvede do kraja, potrebno je još samo da se sklope kockice.

Naša prognoza: Portugal bi trebalo da završi na prvom mestu u F grupi i tako izbegne teže rivale u neokaut fazi. Četvrtfinale je za ekipu ovakvog kvaliteta minimum, a onda je sve otvoreno. Naša prognoza je da će Portugal iznenaditi mnoge i stići do polufinala.

Island – heroji kvalifikacija

Istorijat: Istorijat najprijatnijeg iznenađenja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo praktično počinje od kvalifikacija za Mundijal 2014. u Brazilu. Tada su Islanđani stigli do baraža u kojem su ispali od Hrvatske, ali su sada ostvarili istorijski plasman na neko veliko takmičenje i postali najmanja zemlja koja je to uradila.

U grupi A su završili na drugom mestu iza Češke, a ispred selekcija Turske i Holandije.

Slavna generacija (sastav ekipe koja je pobedila Holandiju u gostima): Haldorson, Savarson, Arnason, Ragnar Sigurdson, Skulason, Bodvarson, Gulfi Sigurdson, Gunarson, Bjarnason, Gudmunson, Sigtorson.

Zvezde: Gulfi Sigurdson je superstar islandskog fudbala. Veoma je talentovan, sjajajn je izvođač prekida, a već godinama za život zarađuje igrajući Premijer ligu, prvo kao član Totenhema, a sada Svonsija. Odličan je i u reprezentzaciji za koju je postigao 12 golova na 36 utakmica. Mnogo stvari u igri Islanda zavisi od njega, ali ipak glavni adut selekcije je timska igra.

Tu je i kapiten Arnor Gunarson koji je član Kardifa i koji u reprezentaciji predstavlja vezu između odbrane i kreativnog dela ekipe. On je praktično vođa Islanda i pokretač timskog duha koji ih je i doveo u Francusku.

Selektor: U ovom slučaju selektori. Na klupi Islanda su Lars Lagerbek i Heimir Halgrimson, a po završetku EP Halgrimson će samostalno voditi selekciju. Njih dvojica su od 2011. na klupi Islanda i ispostavilo se da je to bio pun pogodak federacije. Šveđanin Lagerbek ima ogromno iskustvo koje je stekao pre svega vodeći svoju reprezentaciju na pet velikih takmičenja u periodu od 1998. do 2009. godine. Selektorsku karijeru gradio je od 1990. godine kada je postao selektor mlade selekcije Švedske, a pre dolaska na klupu Islanda bio je i selektor Nigerije koju je neuspešno vodio na Mundijalu u Južnoj Africi 2010.

Što se tiče njegovog pomoćnika Halgrimsona, koji će po završetku turnira u Francuskoj samostalno voditi reprezentaciju Islanda, on je trenerski zanat 'ispekao' vodeći ženske i muške ekipe Hotur i IBV.

Iks faktor: Nemaju šta da izgube i sigurno će pobrati simpatije neutralnih navijača. Island je u poslednje tri godine pokazao da može da se nadmeće i sa najboljima, a ukoliko se igrači ne uplaše premijernog nastupa na velikom takmičenju, „Naši momci“ mogu da postanu i hit u Francuskoj.

Naša prognoza: Island može da prođe dalje iz F grupe i to bi bio pravi podvig. Naša prognoza je da će se Islanđani dokopati osmine finala na Evropskom prvenstvu.

Austrija – nemaju zvezde, ali imaju tim

Istorijat: Tek drugi put u svojoj istoriji Austrija će nastupiti na Evropskom prvenstvu posle ispadanja u grupnoj fazi 2008. godine kada su bili domaćini. Najveće uspehe austrijski fudbal je imao na Svetskom prvenstvu sredinom 20. veka. Na drugom Mundijalu 1934. u Italiji bili su četvrti, a 20 godina kasnije su u Švajcarskoj zauzeli treću poziciju.

Slavna generacija (ekipa koja je 1954. osvojila treće mesto na SP): Šmid, Hanapi, Baršand, Ocvirk, Koler, Kerner, Vagner, Probst, Kolman, Dinst, Stojaspal.

Zvezde: David Alaba je definitivno najveća zvezda austrijske selekcije. Polivalentni fudbaler Bajerna ima samo 23 godine, a već se razvio u fantastičnog igrača koji može da pokriva nekoliko pozicija na terenu. Iako u Bajernu češće igra na levom beku, selektor Koler ga najviše koristi u sredini gde svojom vizijom i presingom na protivničke igrače odrađuje veliki posao.

Uz to, na levom beku u Austriji igra jedan od heroja Lestera Kristijan Fuhs koji je ujedno i kapiten reprezentacije. U protekle četiri godine Alaba je proglašavan za igrača godine u Austriji, pa je jasno koliko će igra cele ekipe zavisiti od njegove forme.

Selektor: Marsel Koler je bišvi švajcarski fudbaler koji je kompletnu igračku karijeru proveo u Grashopersu. Osvojio je sedam puta švajcarsku ligu pre nego što je započeo trenerski posao i osvojio još dve titule – sa Grashopersom i Sent Galenom. Potom je prešao na sledeći nivo, ali se u Kelnu zadržao samo sedam meseci jer nije uspeo da osvati ekipu u Bundesligi. 2004. godine je sa Bohumom u svojoj prvoj sezoni na klupi stigao iz Cvajte u Bundesligu, a posle četirti sezone je otpušten zbog 'dosadnog i defnazivnog stila igre'. Njegov izbor na mesto selektora 2011. bio je iznenađenje, ali je uspeo da napravi kompaktnu ekipu sastavljenu najviše od igrača koji su 2007. igrali polufinale Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina.

Iks faktor: Samopouzdanje i igra na rezultat. To je ono što je Marsel Koler doneo ovoj selekciji i to će biti njihov najveći adut u Francuskoj. U kvalifikacijama su odigrali iznad svih očekivanja, završili su sa devet pobeda, jednim remijem i gol-razlikom 22-5 u grupi sa Rusijom. Švedskom i Crnom Gorom.

Naša prognoza: S obzirom na sastav F grupe, jasno je da će se selekcije Islanda, Austrije i Mađarske boriti za drugu poziciju. Tu je i mogućnost da budu jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. U svakom slučaju, Austrija ima šansu za prolaz iz grupe, ali naša prognoza je da je maksimum ove selekcije osmina finala.

Mađarska – povratak na veliku scenu posle 30 godina

Istorijat: Mađari imaju ozbiljnu fudbalsku istoriju, ali to je davna istorija, pošto će im nastup na Evropskom prvenstvu 2016. biti prvo učešće na velikom takmičenju još od 1986. godine i Mundijala u Meksiku. Trostruki su Olimpijski šampioni u fudbalu, a 1938. i 1954. igrali su finale Svetskog prvenstva. Na Evropskom prvenstvu najveći uspeh ostvarili su 1964. godine u Španiji kada su zauzeli treće mesto. 50-ih godina prošlog veka su uneli revoluciju i bili su svojevrsna preteča takozvanog 'totalnog fudbala'.

Slavna generacija (Zlatni tim Mađarske iz 50-ih godina prošlog veka): Lantoš, Puškaš, Grošič, Lorant, Buzanski, Hidekuti, Kočiš, Zakariaš, Čibor, Bošik, Budai.

Ova ekipa je u periodu od 1950. do 1956. godine ostvarila skor od 42 pobede, sedam remija i samo jednog poraza koji su doživeli od Zapadne Nemačke u finalu Mundijala 1954. godine u Švajcarskoj. Na tom turniru Mađari su u grupnoj fazi pobedili Zapadnu Nemačku sa 8:3, ali su u finalu ispustili prednost od 2:0, pa je taj duel nazvan i 'čudo Berna'.

Zvezde: Definitivno je u centru pažnje kapiten Balaš Džudžak koji je pažnju na sebe skrenuo tokom tri sezone igranja u PSV Ajndhovenu. Klasično je levo krilo, takođe je i veoma efikasan pošto je na 114 mečeva u Erediviziji postigao 44 gola, a bio je i najbolji asistent lige. Potom je prešao u moskovski Dinamo, a proteklu sezonu proveo je u Bursasporu u Turskoj. Ima 29 godina i dovoljno iskustva i kvaliteta da bude lider nacionalnog tima. Uz njega se izdvaja i nadolazeća zvezda Laslo Klajnhesler koji je član Verdera. Koliko Mađari veruju u ovog 22-godišnjaka govori i njegov nadimak – “Skols”.

Selektor: Nemac Bernd Štork je na klupi Mađarske. Bio je selektor U20 selekcije, a prvi tim je preuzeo u julu 2015. godine kada je Pal Dardai odlučio da se posveti svom poslu u Herti. I navijači u Srbiji ga dobro poznaju jer je bio asistent Jirgenu Reberu u Partizanu u sezoni 2005-06. Veći deo dosadašnje karijere proveo je kao asistent – bio je i u Herti i Borusiji Dortmund. Od 2013. radi u mađarskom savezu.

Iks faktor: Kao i Islandu i Mađarskoj će najveća prednost u Francuskoj biti rasterećenost. Uz to, na klupi će imati Andreasa Melera koji je asistent selektoru Štorku i koji zna kako se igraju velika takmičenja.

Naša prognoza: Mađari igraju na velikom takmičenju prvi put od 1986. godine i, iako imaju dobru šansu za prolaz, naša prognoza je da će dalje iz F grupe proći Portugal, Austrija i/ili Island.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve