Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 07.07.2016.

08:10

EURO 1992: Jugoslovenska nepravda i danska bajka

Hans Kristijan Andersen bio je legendarni danski pisac koji je živeo u 19. veku. Iako je pisao pesme, novele i predstave, ostao je upamćen po svojim bajkama.

Izvor: A. Gutović

Autor: A. Gutović

EURO 1992: Jugoslovenska nepravda i danska bajka

Ipak, teško da bi i on uspeo da u svojoj glavi konstruiše priču koja se dogodila 1992. godine na Evropskom prvenstvu u Švedskoj.

Ova danska bajka je napisana na konto velike jugoslovenske nepravde. Taj tim sa Piksijem, Dejom, Prosinečkim, Jarnijem, Šukerom, Jokanovićem i neumoljivim Darkom Pančevom bio je predodređen za titulu u Švedskoj.

Otputovala je ekipa Ivice Osima u Stokholm spremna za najveći domet, ali je usledio šok. Zbog građanskog rata Jugoslavija je eliminisana sa turnira i umesto nje će nastupiti Danska koja je bila druga u kvalifikacijama.

“Ja i svi moji drugovi sigurno nismo očekivali ovako nešto, nismo očekivali tako drastičnu kaznu. Mi smo ipak sportisti i nimalo nismo krivi za sve to što se dešava. Mi smo kroz kvalifikacije igrali na zelenom tepihu i na njemu se kvalifikovali”, rekao je Dragan Stojković na koferenciji za novinare u glavnom gradu Švedske dok je reprezentacija Jugoslavije čekala gorivo za avion koji će ih vratiti u domovinu.

I tu, gde se završava jugoslovenska tragedija, upravo tu počinje danska bajka. Ni krivi ni dužni, Danci su dobili šansu da se nadmeću za trofej evropskog prvaka.

Kim Vilfort, jedan od junaka danske bajke u Švedskoj, kaže da on i njegovi saigrači nisu bili nespremni kao što su mnogi očekivali.

“Bili smo svesni da postoji šansa da se to dogodi. I onda smo dobili vesti. Nije bilo dileme, Danska je morala da učestvuje na turniru. Nije bilo moguće reći ne jer bi to pogoršalo odnose danske federacije i UEFA”, kaže Vilfort i otkriva da je Danska u Švedsku stigla potpuno rasterećena.

“Nismo mogli da podbacimo jer niko ništa nije očekivao od nas. Da smo izgubili sva tri meča po 5:0 ne bi bilo važno.”

Ali, to se nije dogodilo. Danci su bili u grupi sa Engleskom, Švedskom i Francuskom. U prvom meču sa Englezima bez golova, a onda i poraz od Švedske. Ipak, pred poslednje kolo Danska je imala šansu za prolaz.

“Igrali smo bez nervoze jer smo mislili da idemo kući”, kaže Vilfort.

Danska je pobedila Francusku sa 2:1 golovima Henrika Larsona i Larsa Elstrupa. I tako su Danci završili ispred Engleske i Francuske i prošli su u nokaut fazu gde su se ponovo suočili sa očekivanjima poraza. Rival je bio branilac titule Holandija, a posle 90 minuta bilo je 2:2. Usledili su produžeci bez golova, a onda i penali. Tu je do izražaja došao Peter Šmajhel. Legendarni golman Junajteda odbranio je penal Marku van Bastenu i sobzirom da je to bio jedini promašeni penal, Danska je prošla u veliko finale.

U drugom polufinalu prvak sveta Nemačka pobedila je domaćina Švedsku sa 3:2 i u finale je ušla kao apsolutni favorit.

Dominirali su Nemci u prvih 20-ak minuta, ali je Šmajhel, koji je godinu dana ranije potpisao za Junajted, bio neprelazan. Odbranio je zicere Ridleu, Rojteru i Buhvaldu i dao svojim saigračima šansu. Šansu koju je prvo iskoristio Džon Jensen, igrač Brondbija, koji je u 18. minutu postigao tek drugi gol u reprezentativnoj karijeri.

Nemci su napadali i napadali i napadali, ali nisu mogli da probiju bedem Šmahjela. I onda, 12 minuta pre kraja, Vilfort je doneo Danskoj titulu prvaka Evrope. Došao je do odbijene lopte na 20-ak metara od gola Nemačke, zalomio je dvojicu defanzivaca rivala i izuzetno preciznim udarcem od stative je postigao gol za 2:0.

Ono što je donelo ovaj uspeh Danskoj je, kaže Vilfort, zajedništvo.

“Deset igrača iz ekipe su ili igrali u tom trenutku ili su ranije igrali za Brondbi. Godinu dana pre Evropskog prvenstva Brondbi je igrao polufinale Kupa UEFA, bila je to velika stvar za danski fudbal. Imali smo izvanredan duh. Ekipa je želela da pobedi, a to je veoma dobra stvar kada igrate na najvišem nivou. Kada smo protiv Nemačke bili pod pritiskom, timski duh nas je održao. Jednostavno, nismo imali najbolje igrače, ali smo imali najbolji tim”.

Ipak, ovaj turnir će večno ostati pokazni primer za krilaticu “šta bi bilo kad bi bilo”, a mnogi veruju da je Danska uradila ono što je bilo suđeno Jugoslaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve