Nova vest
Fudbal

Petak, 03.06.2016.

13:09

Sent Etjen – “zeleni” grad

Sent Etjen je grad u centralnoj Francuskoj, nalazi se jugozapadno od Liona i glavni je grad regije Loara.

Izvor: B92

Autor:B92

Sent Etjen – “zeleni” grad
Gett Images

Kao kolevka industrijske revolucije u Francuskoj, Sent Etjen je postao glavni centar za preradu metala, a prva pruga takođe konstruisana je u ovom gradu, da bi sve krenulo nizbrdo sedamdesetih godina prošlog veka.

Ipak, neka vrsta spasa našla se u fudbalu. Glavni simbol grada je istoimeni klub. Građani se u potpunosti poistovećuju sa “zelenima”.

Sent Etjen je dinamičan grad, a pord fudbala poznat je i po muzičarima koji nastupaju u koncertnoj dvorani Le Fil.

Kako je u gradu mnogo toga u znaku fudbala i sporta uopšte, jedna od glavnih atrakcija je “Etvalliere” park, koji se nalazi u blizini stadiona "Žofrua Gišar". Ovo mesto idealno je za rekreaciju, sa brojnim pogodnostima, a tu je i ragbi stadion, sala za mali fudbal, ali Ii muzej posvećen fudbalskom klubu.

Za beg od letnje vrućine idealno je krstarenje Loarom, dok je pešačka zona omiljeno mesto za noćni provod. Pored pabova u britanskom stilu, brojne su i picerije i drugi restorani.

Fudbal u gradu

Kao što je već rečeno, u ovom gradu mnogo toga je u znaku fudbala i istoimenog kluba. Sent Etjen je osnovan 1919. Godine i jedan je najuspešnijih francuskih klubova. Međutim poslednjih godina ne beleži značajne rezultate, ali opstaje u Ligi 1.

Do sada ima osvojenih 10 titula šampiona, države, doduše poslednja još davne 1981, šest Kupova i jedan Liga Kup.

I u evropskim razmerama glavni uspesi ostvareni su sedamdesetih godina, Sent Etjen je jednom bio finalist KEŠ, 1976. Godine, a po jednom je igrao i polufinale i četvrtfinale. Ipak, naredne sezone imaće šansu da se nađe na evro-sceni, jer će igrati kvalifikacije za Ligu Evrope, kao šestoplasirana ekpa iz prošle sezone.

Najveći rival “zelenima” je Olimpik iz Liona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve