Nova vest
Fudbal

Petak, 03.06.2016.

14:41

Bordo – prestonica vina

Bordo, prestonica regije Akvitanije, svetski je poznata po svom vinu.

Izvor: MN

Autor: MN

Bordo – prestonica vina

Još su Rimljani pre više od 2000 godine posadili prve plantaže u okolini grada, koji je danas glavna regija za proizvodnju vina, zbog pogodne klime.

Sa 800 miliona proizvedenih boca godišnje i zaradon od 3 milijarde evra, Bordo je ozbiljan kandidat da postane svetska prestonica vina.

Nemojte preterati sa vinom da ne biste propustili i neke od gurmanskih specijaliteta. Tu su jela od ostriga, školjki, rakova, ali i jagnjetine.

“Foie Gras” je jetra od patke ili guske, jede se u celini ili kao pašteta, a iako ne zvuči primamljivo, kažu da je ukusno, skupo Ii traženo. “Magret de Canard” – još jedno jelo od patke, koje se posebno gaje za prethodno pomenuto jelo. Sprema se od pačijih prsa na roštilju, ili se kuva, a ukus mnog porede sa mesom divljači. “Croque Monsieur or Croque Madame” su neki najboljih sendviča. Prvi se ravisa prženom šunkom i emenalerom ili grijerom, a sirom je i prekriven sendvič. Ženska verzija je slična, ali prelivena jajetom. Jedu se nožem i vijluškom. A najbolji sirevi i kobasice mogu se pronaći na nekoj od gradskih pijaca.

Bordo je podjednako poznat i po svojoj klasičnoj i neoklasičnoj arhitekturi, neke građeivine ostale su nepromenjene i posle 200 godina, a mnoge su i pod zaštitom UNESCO. Ljubitelji istorije uživaće u znamenitostima, a poznato je i da je Bordo rodni grad Monteskjea.

A koliko je ovaj grad pogodan za život pokazalo je istraživanje 2013. godine kada su Franuzi rekli da je to mesto najbolje za život posle Pariza.

Bordo često nazivaju i “uspavana lepotica”, ali grad je sebe preobukao u moderan stil poslednjih decenija, ali tako da ne zapostavi svoje nasleđe, arhitekturu i istoriju.

Bordo je, poput Pariza, u potpunosti iskoristio obe obale svoje reke. Nedavno renovirana, desna obala gleda na grad njegove najčuvenije zgrade. Kada pada noć, spektakularan prizor stvaraju zgrade kje se “ogledaju” u vodi.

Grad je poznat i po biciklma i biciklističkim stazama. Oko 160km staza čini sedam puteva koji prolaze kroz grad, pa obilazak grada na taj način priča je za sebe. Kvart poznat kao Triangl, mesto je za šoping u kom se nalaze najpoznatiji butici u gradu.

Bordo je osim fudbala i grad ragbija. Popularna je i atletika, rukomet ali I hokej na ledu. U Bordou je prošle godine održan i prvi gradski maraton.

Fudbal u gradu

Najveći gradski klub je Bordo osonovan 1881. godine. Iza sebe ima šest titular u domaćem šampionatu, a poslednju osvojenu 2009. Najveći uspesi ostvareni su osamdesetih godina prošlog veka

U evropskim razmerama nije bilo zapaženih rezultata, osim finala Kupa Uefa 1996, a Bordo je bio osvajač Intertoto kupa godinu dana ranije.

Navijači su poznati pod nadimkom “žirondinci”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve