Nova vest
Fudbal

Petak, 03.06.2016.

13:07

Lil - potcenjeni biser i mesto gde smo se smrzli

Grad u koji smo došli po zlatnu medalju, a otišli iz njega kao četvrtoplasirana reprezentacija pokisli i smrznuti zbog vetra koji je svakodnevno duvao.

Izvor: B92

Autor:B92

Lil - potcenjeni biser i mesto gde smo se smrzli
Foto: Getty Images

Tako pamtim Lil.

Ako izuzmem lični doživljaj, Lil je presladak grad, idealan za vikend putovanja udaljen samo sat vožnje TŽV vozom od Pariza.

U turističkim prospektima kažu da je Lil jedan od najpotcenjenijih francuskih gradova koji je od prljavog industrijskog mesta postao blještav, samouveren, kulturni i poslovni centar sa primetnim flamanskim uticajem što je razumljivo zbog blizine Belgije.

Srce grada je centralni trg Grand Place odnosno Trg generala De Gola, kako glasi zvaničan naziv, idealna je početna stanica za obilazak. Nekada pijaca na kojoj se trgovalo pšenicom, danas je to mesto okruženo divnim zgradama, u čijem centru je fontana sagrađena u čast poginulih tokom opsade Lila 1792. godine.

Vieille Bourse je najlepša građevina na trgu u kojoj je nekada davno bila berza, a koja je sagrađena 1653. Nekoliko vekova kasnije kada je restauracija bila neophodna, urađena je zahvaljujući privatnom sponzorstvu i to je najveći projekat takve vrste u istoriji Francuske. Danas se u dvorištu zgrade okupljaju prodavci antikvarnih knjiga, cvećari i šahisti. Ono po čemu je Trg generala De Gola još poznat jeste Le Furet du Nord, najveća prodavnica knjiga u Evropi.

Sedam meseci posle Evrobasketa, opet na istom mestu. Dobro jutro iz šarenog Lila!

A photo posted by Nina Kolundzija (@ninakolundzija) on

Turistima je najzanimljiviji stari deo grada gde se posebno vidi flamaski arhitektonski uticaj. Osim toga, stanovnici Lila su posebno ponosni sa tri renovirana muzeja umetnosti i Univerzitet koji pohađa 110.000 studenata što čini ovaj grad jednim od najvećih univerzitetskih centara.

Gradski prevoz je jedan od najmodernijih u celoj Francuskoj – kombinacija autobusa, tramvaja i metroa. Posebno je poznat po metrou bez vozača odnosno vozilima koja funkcionišu zahvaljujući automatskom motoru. Izgrađen je 1983. godine i prvi je automatski metro na svetu. Funkcioniše besprekorno - ukoliko vam jedan pobegne ispred nosa, drugi ćete čekati najduže dva minuta.

Fudbal u gradu

Lil OSC je najpoznatiji sportki klub u gradu koji je osnovan 1944. godine i član je francuske Lige 1. Najuspešniji period u istoriji kluba je prva decenija postojanja, a uz Crvenu zvezdu jedini je klub koji je tri godine zaredom osvajao Kup Francuske. Lil gaji veliko rivalstvo sa Lensom, a utakmice dva tima nazivaju se derbiji severa.

Lil je tri puta bio šampion Francuske (1945/46, 1953/54, 2010/11) i šest puta je osvojio Kup Francuske, a najveći uspeh u istoriji kluba je trofej u UEFA Intertoto kupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve