Nova vest
Fudbal

Petak, 01.06.2012.

00:13

Bastijan Švajnštajger – pokretačka snaga Nemačke

Pol Skols, Rajan Gigs, Čavi Ernandes, Andres Inijesta, Džon Teri, Stiven Džerard...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Uz još nekolicinu fudbalera, Bastijan Švajnštajger jedan je od autentičnih fudbalskih romantika odanih klubu, čovek koji je u profesionalnoj karijeri igrao samo za jedan tim – Bajern Minhen.

Utoliko je teže Bastijanu palo što je upravo on promašio poslednji penal u finalu Lige šampiona, penal koji je doneo trofej Čelsiju, a Bavarce ostavio da i dalje čekaju petu titulu evropskog prvaka.

Međutim, ako neko u kratkom roku može psihološki da se oporavi od takvog šoka, onda je to Švajnštajger – igrač jakog karaktera, odlučan i uporan. Švajni igra na poziciji centralnog veznog, snalazi se i kao zadnji vezni i kao polušpic, a u ranijoj fazi karijere igrao je i po boku.

Švajnštajger ima veliki radijus kretanja i izuzetno je koristan fudbaler u oba smera – stiže da popuni rupe u odbrani, ali i da zahvaljujući dodavačkim sposobnostima učestvuje u kreiranju napadačkih akcija svoje ekipe. Opasan je iz prekida, ima solidan šut iz daljine i veoma je čvrst na lopti.

Bastijan je rođen prvog avgusta 1984. godine u bavarskom gradiću Kolbermoru, koji je rodno mesto još jedne legende nemačkog fudbala – Pola Brajtnera.

Od svoje 14. godine Švajnštajger nosi dres Bajerna, a za prvi tim debitovao je pod vođstvom Otmara Hicfelda na meču UEFA kupa sa Lansom 2002. godine. Sa voljenim klubom osvojio je pet titula prvaka Nemačke, pet puta je osvajao i nacionalni kup, a dva puta je bio vicešampion u Ligi šampiona (2010, 2012).

Za reprezentaciju je debitovao 2004. godine u prijateljskom meču sa Mađarskom, a do sada je za 'pancere' odigrao 90 utakmica i postigao je 23 gola. Sasvim zasluženo je izabran u idealnu postavu Svetskog prvenstva 2010. godine i očekuje se da jednako veliki doprinos Švajnštajger dâ i na predstojećem EP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

11 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d