Bastijan Švajnštajger – pokretačka snaga Nemačke

Pol Skols, Rajan Gigs, Čavi Ernandes, Andres Inijesta, Džon Teri, Stiven Džerard...

Uz još nekolicinu fudbalera, Bastijan Švajnštajger jedan je od autentičnih fudbalskih romantika odanih klubu, čovek koji je u profesionalnoj karijeri igrao samo za jedan tim – Bajern Minhen.

Utoliko je teže Bastijanu palo što je upravo on promašio poslednji penal u finalu Lige šampiona, penal koji je doneo trofej Čelsiju, a Bavarce ostavio da i dalje čekaju petu titulu evropskog prvaka.

Međutim, ako neko u kratkom roku može psihološki da se oporavi od takvog šoka, onda je to Švajnštajger – igrač jakog karaktera, odlučan i uporan. Švajni igra na poziciji centralnog veznog, snalazi se i kao zadnji vezni i kao polušpic, a u ranijoj fazi karijere igrao je i po boku.

Švajnštajger ima veliki radijus kretanja i izuzetno je koristan fudbaler u oba smera – stiže da popuni rupe u odbrani, ali i da zahvaljujući dodavačkim sposobnostima učestvuje u kreiranju napadačkih akcija svoje ekipe. Opasan je iz prekida, ima solidan šut iz daljine i veoma je čvrst na lopti.

Bastijan je rođen prvog avgusta 1984. godine u bavarskom gradiću Kolbermoru, koji je rodno mesto još jedne legende nemačkog fudbala – Pola Brajtnera.

Od svoje 14. godine Švajnštajger nosi dres Bajerna, a za prvi tim debitovao je pod vođstvom Otmara Hicfelda na meču UEFA kupa sa Lansom 2002. godine. Sa voljenim klubom osvojio je pet titula prvaka Nemačke, pet puta je osvajao i nacionalni kup, a dva puta je bio vicešampion u Ligi šampiona (2010, 2012).

Za reprezentaciju je debitovao 2004. godine u prijateljskom meču sa Mađarskom, a do sada je za 'pancere' odigrao 90 utakmica i postigao je 23 gola. Sasvim zasluženo je izabran u idealnu postavu Svetskog prvenstva 2010. godine i očekuje se da jednako veliki doprinos Švajnštajger dâ i na predstojećem EP.