Nova vest
Fudbal

Petak, 01.06.2012.

00:06

Kristijano Ronaldo – jedinstven i briljantan

Jedni ga obožavaju, drugi ne mogu da ga podnesu. Protivnički navijači zameraju mu što je arogantan i što simulira, njegovi mu se dive zbog driblinga i golova.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Pojedini stručnjaci stavljaju mu na dušu da često ne igra dobro najvažnije utakmice, drugi kažu „pogledajte brojke“.

Jedno je ipak sigurno – Kristijano Ronaldo nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kao dečak je trenirao u Andorinji i Nasionalu, a sa 12 godina preselio se u lisabonski Sporting. Za njega se raspitivao Arsen Venger, ali je na prijateljskoj utakmici Sportinga i Mančester junajteda Ronaldo impresionirao Aleksa Fergusona i tada je bilo rešeno – istog leta Kristijano je postao prvi Portugalac u istoriji 'Crvenih đavola' preselivši se na Old Traford za 15 miliona evra.

Dobio je 'Bekamovu sedmicu' na dresu, što je bila velika čast i dodatna odgovornost. U početku je Ronaldo bio kritikovan da je i suviše sebičan, u pitanje je dovođen i njegov kvalitet, ali od sezone 2006/2007. kreće njegov čudesni uspon.

U sezoni 2007/2008. bio je prvi strelac Premijer lige i Lige šampione, izrastao je u jednog od najboljih fudbalera na svetu, te godine je bio i najbolji u izboru FIFA, a dobio je i Zlatnu loptu.

Sa Junajtedom je tri puta osvojio Premijer ligu (2007, 2008, 2009), Ligu šampiona (2008), FA kup (2004), dva Liga kupa (2006, 2009), Komjuniti šild (2007) i Svetsko klupsko prvenstvo (2008).

U leto 2009. Ronaldo za spektakularnih 94 miliona evra prelazi u madridski Real, a za tri sezone koje je proveo na stadionu Santijago Bernabeu izvrsnim igrama opravdao je uloženi novac. Na 144 utakmice za 'kraljevski klub' postigao je 146 golova, u sezoni za nama Real je osvojio i Primeru, ali sa timom iz Madrida nedostaje mu trofej LŠ, što će sigurno biti primarni cilj naredne sezone.

Uz Lea Mesija, smatraju ga najboljim fudbalerom današnjice. Neverovatno je brz sa loptom u nogama, poseduje izvrstan dribling, a tokom godina je naučio da spaja lepo i korisno, mada mu se i sada dešava da pretera u akrobacijama. Podjednako kvalitetno služi se i levom i desnom nogom, golove daje i glavom, a u poslednjih nekoliko godina počeo je da pogađa i iz slobodnih udaraca. Jednom rečju, kompletan fudbaler.

Kristijano Ronaldo dos Santoš Aveiro rođen je petog februara 1985. godine u Funšalu, glavnom gradu portugalske pokrajine Madeira. Posebno je vezan za majku Mariju Dolores, kuvaricu, a otac Hose Dinis Aveiro bio je baštovan i umro je u 52. godini od posledica alkoholizma. Zato Kristijano ne pije i ne puši.

Iako je poznato da voli glamurozan način života – recimo, često posle treninga ume da se privatnim avionom uputi na neku žurku – ističe se da Ronaldo ima izraženu radnu etiku i da se uvek maksimalno trudi i na treninzima i na utakmicama.

Za reprezentaciju Portugala debitovao je 2003. godine i do sada je dao 32 gola na 89 utakmica. Bio je u idealnoj postavi na Evropskom prvenstvu 2004. godine, ali njegove igre u nacionalnom timu najčešće su bile znatno ispod klupskog nivoa. Zato će Kristijano na predstojećem EP imati dodatni motiv da zabeleži uspeh sa timom koji predvodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d