Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 31.05.2012.

19:05

Robert Levandovski - prva strela Poljske

Iako će da napuni 24 godine i ne ponaša se kao zvezda, udarna igla poljskog tima na Evropskom prvenstvu biće Robert Levnadovski, verovatno i najbolji strelac.

Izvor: Uroš Živković

Autor:Uroš Živković

Default images

Napadač dvostrukog uzastopnog šampiona Nemačke je ove sezone postigao 30 golova na 46 utakmica u dresu Borusije. U reprezentaciji Levandovski za saigrače ima timske drugove iz Dortmunda – Jakuba Blaščikovskog i Lukaša Piščeka i njegovi golovi uz podršku glasne poljske publike mogu domaći tim da odvedu do četvrtine finala.

Ukoliko Levandovski postigne više od tri gola, ni plasman Poljske u polufinale ne bi predstavljao čudo.

„Devetka“ Borsuije i Poljske je rođena u Varšavi, a pre dolaska u Bundseligu je čak pet sezona igrala po fudbaslkim terenima u Poljskoj. Levandovski je kao najbolji strleac Pruškov doveo u Prvu ligu Poljske, igrao je i za Varsoviju, Deltu i Legiju, a u Dortmund je stigao iz Poznanja pošto je sa Lehom postao šampion Poljske.

Levandovski je klasična devetka, igrač kakav je već deceniju neophodan srpskoj reprezentaciji. U dresu Borusije Robert postiže golove, prethodne sezone više nego ikad i time je „zacementirao“ svoje mesto u startnih 11 kod Jirgena Klopa. Međutim Levandovski i proigrava svoje saigrače i nije sebičan napadač.

Za Poljsku je debitovao 2008. na utakmici sa San Marinom kada je ušao sa klupe i postigao gol. Poljaci se nisu plasirali na Mundijal i nisu igrali kvalifikacione mečeve, ali je Robert prošle godine na skoro svakoj utakmici u dresu Poljske postigao gol (Norveška, Nemačka, Južna Koreja, Belorusija).

Ukoliko Poljska dogura dalje od četvrtine finala on će sigurno biti jedan od najzaslužnijih mada mu neće biti lako protiv defanizvnih ekipa u grupi A (Rusija, Grčka, Češka).

"Morao" je da postane sportista...

Robert potiče iz sportske porodice jer je njegov otac Krištof bio džudo šampion Poljkse, kao i fudbaler drugoligaškog kluba, dok je majka Ivona profesionalno igrala odbojku. Robertova sestra Milena igra odbojku i nastupala je za mlađe selekcije Poljske, dok je njegova verenica Ana osvajačica bronzane medalje na Svetkom prvenstvu u karateu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve