Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 02.07.2012.

12:13

Nemcima za ispadanje kriva himna!?

Nemci među sobom raspravljaju da li poraz njihove reprezentacije od italije na EP u fudbalu ima neke veze sa bezvoljnim pevanjem nemačke himne.

Izvor:

Autor:

Default images

Feliks Magat trener fudbalskog kluba Volsfburg napisao je prošlog vikenda u svojoj kolumni da mu je u nemačkom timu smetao "nedostatak privrženosti u glasovnom smislu, ta spremnost da se pruži sve od sebe".

Kako je Magat napisao u listu Hamburger abendblat, "ko je video žar sa kojim Italijani pevaju, pa čak i vrište svoju himnu, mogao je da oseti volju koju će oni uliti u sledećih 95 minuta igre"

Visokotiražni nedeljnik Bild se danas upitao, velikim naslovom na zadnjoj strani, "Da li smo dovoljno patriote?"

"Prava je pravcata sramota što nije svaki naš igrač pevao našu himnu", izjavio je za Bild konzervativni poslanik nemačkog Bundestaga Hans-Peter Ul.

Na to se nadovezao Franc Bekenbauer, legenda nemačkog fudbala: "Žar se mora potpaliti pre početka utakmice, a glasno pevanje (uz himnu) pomaže u tome".

Bekenbauer tvrdi da je kao trener nekadašnje zapadnonemačke reprezentacije, koja je 1990. godine osvojila svetski kup, davao igračima tekst himne i terao ih da je pevaju.

Međutim, nemački ministar spoljnih poslova i sporta Hans-Peter Fridrih dao je oprezniju izjavu.

"Naravno da smatram da je dobro kad ljudi pevaju svoju nacionalnu himnu, pokazujući lojalnost svojoj zemlji i domovini, kao i emocije koje su dobre i potrebne za to. Sa druge strane, ne mora se posle poraza u polufinalu tražiti svaki mogući razlog zbog kojeg stvari nisu štimale", rekao je Fridrih za radio Bajern 2.

Trener nemačke reprezentacije Joakim Lev pod paljbom je kritika u domaćim medijima zbog promene taktike i sastava tima uoči poraza od Italije sa 2:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve