Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.06.2012.

16:30

Dresovi sa EP otrovni, ali legalni

Evropska organizacija potrošača (BEUC) saopštila je da službenim dresovima za EURO sadrže opasne materije koje nisu nezakonite.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Oprema šest učesnika predstojećeg Evropskog prvenstva navodno sadrži rizičan nivo materija opasnog hemijskog sadržaja, kao što su olovo i nikal.

Od devet testiranih dresova zabrinjavajući su dresovi reprezentacija Španije, Nemačke, Ukrajine, Rusije, Francuske i Italije.

"Utvrdili smo da svi dresovi koje smo testirali imaju zabrinjavajući nivo hemijskog sadržaja", stoji u sapštenju organizacije BEUC.

Igrači iz Portugala i Holandije igraće u dresovima koji sadrže nikal, precizira se u izveštaju. Dresovi jednog od domaćina Poljske "bi trebalo da budu izbačeni iz prodavnica", jer sadrže organotin, hemikaliju koja sprečava miris znoja, ali može biti toksična za nervni sistem. Budući da navijači plaćaju i do 90 evra za dresove, barem bi trebalo da očekuju kvalitet i sigurnost proizvoda.

"Neobjašnjivo je da su teški metali korišćeni u masovnim potrošačkim proizvodima", rekla je Monik Gojens, direktorka BEUC-a.

BEUC je svoja testiranja sproveo u Italiji, Portugalu i Španiji nad dresovima devet reprezentacija - Poljske, Španije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Italije, Francuske, Holandije i Portugala.

Ipak, jedan od članova organizacije, portparol belgijskog potrošača "Test Achat", rekao je da "nema potrebe dramatizovati slučaj".

"U nalazima tih dresova nema ništa nezakonito, iako je potrebno obratiti posebnu pažnju na ugrožene grupe, kao što su deca", izjavio je pomenuti PR Žan-Filip Dukar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve