EURO 2012 kroz prizmu statistike

Završena je prva faza Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, a najviše šansi da bude najbolji strelac ima centarfor Nemačke Mario Gomes.

Izvor: SO

Sreda, 20.06.2012.

23:31

Default images

On je postigao tri gola, isto kao i Alan Dzagojev i Mario Mandžukić, ali Rusija i Hrvatska nisu uspele da se plasiraju u četvrtfinale.

Najozbiljniju konkurenciju Gomes će imati u Špancima Sesku Fabregasu i Fernandu Toresu, zatim Kristijanu Ronaldu i češkom dvojcu Jiraček-Pilar. Svi oni dali su po dva gola.

Najbolji asistenti EP za sada su David Silva, Andrej Aršavin i Stiven Džerard sa po tri asistencije. Od igrača koji i dalje učestvuju na Prvenstvu po dve asistencije imaju Benzema, Nani, Pirlo i Švajnštajger.

Najviše šuteva u okvir gola uputio je Kristijano Ronaldo (13), a slede Benzema sa 12 i Inijesta sa 10 udaraca u gol. Keržakov je najviše puta šutirao van okvira gola (11), Konopljanka je to učinio 10, a Roben devet puta.

Za sada je na EP viđen samo jedan penal, Karagunis je promašio na meču Poljska – Grčka, a na istoj utakmici viđena su dva od ukupno tri crvena kartona (Papastopulos i Šćesni). Treći je dobio fudbaler Irske Kit Endruz u završnici meča sa Italijom.

Najviše puta u ofsajdu se našao Robi Kin – šest, Dimitris Salpingidis bio je pet puta u nedozvoljenoj poziciji, a sledi nekolicina igrača sa po tri ofsajda.
Kada je reč o timskoj statistici, najviše golova dala je Španija (šest), a po pet su postigli Engleska, Nemačka, Portugal, Rusija i Švedska. Španija ima i najbolju odbranu sa samo jednim primljenim golom, a po dva puta kapitulirali su Nemci i Italijani.

Nekako u skladu sa očekivanjima, najgrublji tim je Grčka sa devet žutih i jednim crvenim kartonom, a po devet žutih kartona imaju i Italija i Hrvatska.

Španija je uputila najviše udaraca ka golu protivnika (39), a nju prate Francuska sa 36 i Italija sa 30 pokušaja. ’Furija’ je izvela i najviše kornera (26), Francuzi su 25 puta izvodili loptu iz ugla, a Portugalci 24.

Najviše prekršaja napravili su Češka i Hrvatska, po 61, Poljska ima 53 faula, a Portugal 51.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: