Može li Čeh zaustaviti Ronalda?

Nakon dana pauze, u četvrtak se nastavlja Evropsko prvenstvo, a nokaut fazu otvara duel Češke i Portugala.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 20.06.2012.

21:50

Default images

Obe selekcije su do četvrtfinala stigle pošto su poražena na otvaranju turnira. Česi su deklasirani od Rusije 4:1, dok je Nemačka savladala Portugal 1:0.

Česi su potom dobili Grčku (2:1) i Poljsku (1:0) te osvojili grupu A, dok su Portugalci nadigrali Dansku (3:2) i Holandiju (2:1) za drugo mesto u grupi B.

Poslednji meč dve selekcije odigrale su 2008. na EP u Austriji i Švajcarskoj, kada je Kristijano Ronaldo postigao jedan, te namestio još jedan za sigurnu pobedu od 3:1 u grupi.
“Ne tvrdimo da smo favoriti protiv Češke, neće biti lako protiv njih. Pokazali su da su sposobni da se vrate u igru. Moramo nastaviti sa darom kako bi pokazali kvalitet koji imamo, možda tek tada možemo do polufinala”, smatra selektor Portugala Paulo Bento.

Česi su šampionat počeli debaklom protiv Rusije od 4:1, ali su pobedama nad Grčkom (2:1) i Poljskom (1:0) vratili samopouzdanje.

“Prošli smo dva velika testa. Vratili smo se i imamo šansu da ponovimo uspeh iz 2004 (igrali polufinale). Potrebna nam je još samo jedna pobeda”, bodri sebe golman Češke Petr Čeh kome će najveća pretnja biti Ronaldo.
“Kada sam poslednji put igrao protiv njega on je bio u Mančester junajtedu. Njegov šut je neverovatno snažan, a može da šutira sa obe noge. Uvek pogodi metu, a odlično igra i glavom. On je savršeno opremljen fudbaler. Nadamo se da neće pogoditi protiv nas”.

Bento nema problema sa povređenim igračima, a očekuju se da meč počne u identičnom sastavu kao i prethodne, sa Elderom Poštigom kao najisturenijim.

Sa druge strane, Mihal Bilek i dalje nije siguran da li će moći da računa na Tomaša Rosickog, koji je povredio ahilovu tetivu protiv Grčke.

“Svi znamo da je on nezamenjiv”, istakao je Bilek koji će možda morati da ubaci Daniela Kolara.

Česi se nadaju da mogu ponoviti iznenađenje iz iste runde od pre 16 godina u Engleskoj, kada su eliminisali tim Portugala koji su predvodili Luiš Figo i Rui Košta.
Tada su defanzivnom taktikom neutralisali igru rivala, a do pobede stigli pošto jedinu šansu Karel Poborski rešio spektakularnim lobom Vitora Baije.

“Oni imaju sjajne individualce. Vole da imaju prostora kako bi iskoristili brzinu igrača kao što su Nani i Ronaldo. Očekujemo interesantan, težak meč, ali verujem da ćemo i mi da uživamo, izborimo se i prođemo dalje”, smatra Bilek.

On će u timu imati igrača čiji je otac igrao za Češku protiv Portugala 1996. u Engleskoj. Tada je u odbrani igrao Miroslav, a sada je štoper Mihal Kadlec.

“Portugal je favorit, a ako bi se završilo kao 1996. to bi bilo kao san. Uradićemo sve da ovo ne bude kraj šampionata za nas”, rekao je igrač Bajera iz Leverkuzena.

Reprezentacije Češke i Portugala četvrtfinalni meč igraju u četvrtak od 20.45h na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Verovatni sastavi:

Češka (4-2-3-1): Čeh – Gabri Selasije, Sivok, Kadlec, Limberski – Hubšman, Plašil – Jiraček, Kolar, Pilar – Baroš

Portugal (4-3-3): Rui Patrisio – Pereira, Alveš, Pepe, Koentrao – Meireleš, Veloso, Mutinjo – Nani, Ronaldo, Poštiga

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: