Fabregas: Dočekao sam mesto startera

Život Seska Fabregasa promenio se sasvim, a karijera započeta briljantno vratila se na pravu stazu posle dve godine problema.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2012.

14:06

Default images

Povratak u matičnu Barselonu prošao je bolje od očekivanja, a u paketu je stiglo i mesto startera u reprezentaciji.

Španci su na startu osvojili samo bod protiv Italije, zbog čega im je neophodna pobeda zu duelu sa Republikom Irskom, u četvrtak od 20.45.

Seskova reprezentativna trauma počela je na EP 2008, kada je kao rezerva odigrao ključnu ulogu u usponu španskog tima do trona. Najpre je kao rezerva postigao odlučujući penal u četvrtfinalu i uveo tim među 4 najbolja na takmičenju prvi put posle četvrt veka.

Usledilo je polufinale sa Rusima, ponovo klupa, ali je Viljina povreda omogućila Kataloncu da uđe u igru već u prvom poluvremenu. Rezultat: dve asistencije u pobedi od 3:0.

I na Svetskom prvenstvu 2010. Fabregas je bio igrač odluke – njegov pâs omogućio je Inijesti da postigne najvažniji gol u istoriji španskog fudbala.

Međutim, tadašnji plejmejker Arsenala je tokom celog turnira bio rezerva. Kao deo ekipe trudio se da drži moral saigrača na visokom nivou. Kada bi se zatvorila vrata hotelske sobe bio bi to sasvim drugačiji Sesk.

Uvek sam mislio – ako igram dobro, zvaće me u reprezentaciju. Ali bilo je perioda kada sam igrao briljantno za Arsenal, mislio ‘to je to, sada ću biti u timu’, ali… radio bih odlično, bio deo ekipe, ali sedeo na klupi”.
Beta/AP
Nesumnjivo najbolja selekcija na planeti prethodnih godina bazira se na neverovatnoj količini talenta u veznom redu, zbog čega je povremeno potrebno da se treneri poigraju taktikom.

Jasno je da ovo nije doba kada je lako biti španski vezni igrač. Za moje novce Ćavi i Inijesta su najbolji fudbaleri na svetu, i njihovo mesto je zagarantovano. Međutim, postoje i druge pozicije”.

Legenda kaže da je Gvardiola, gledajući Ćavija kao 12-godišnjaka, konstatovao da je to igrač koji će ga penzionisati, i bio je u pravu. Zatim su njih dvojica gledala Inijestu pošto je momak iz rodne La Manče došao u La Masiju (Barsina omladinska škola), i zaključila da će on penzionisati obojicu, što se srećom po ljubitelje fudbala nije dogodilo, pa već godinama uživamo u spektakularnim partijama para.

Kada je Barsa izdvojila veliku sumu novca da kupi Seska Fabregasa, mnogi su mislili da je to investicija za budućnost. Prethodna sezona pokazala je, međutim, da Fabregas može da igra istovremeno sa velikim tandemom, kao tzv. “lažna devetka” (igrač koji zauzima mesto centarfora, ali igra povučenije od njega).

Moram priznati da sam na pripremama prošlog leta bio malo zbunjen. Kada pomislim na Barsinu devetku, setim se Romarija, Klajverta, nije baš da sam tako zamišljao svoje mesto u timu. Međutim, sviđa mi se. Ovo nije prava uloga centarfora, mnogo je pokretljivija”.

U početku eksperiment, potez je vremenom postao iznuđen, povredom Davida Vilje. Rezultati su bili impresivni. Čini se da je Del Boske odlučio da se posluži sličnom taktikom, bar sudeći po prvom meču na ovom šampionatu. Ranije je pokušavao da to mesto dodeli Davidu Silvi, ali je Fabregasovo iskustvo iz kluba presudilo da on dobije tu rolu.
Beta/AP
"Postavljen sam malo ofanzivnije nego obično, tako da loptu uglavnom primam otpozadi ili sa strane. Zbog toga je ne primam okrenut licem golu. Na tom mestu često sam igrao z aklub ove sezone i zadovoljan sam. Imam slobodu, mogu da se krećem, da utrčavam amo gde vidim prostor i gde mislim da ću imati najbolju priliku. Sa Andresom Inijestom i Davidom Silvom imamo vrlo pokretljivu liniju, koja se odlično kreće, uvek je otvorena za kombinacije i duple pasove. Mislim da smo dobro funkcionisali”.

Fabregas je protiv Italije bio strelac jedinog španskog gola, vrativši se u formu iz prve polusezone na Kamp Nou. Uz to je bio bitan i u defanzivi, jer je direktno pokrivao Andreu Pirla, čija neobična pozicija na terenu (tzv. kvorterbek – plejmejker koji igra iza zadnjih veznih igrača) ga stavlja direktno pored protivničke “lažne devetke”.

Iako mesto “napadača” nije ono za koje se kao fudbaler spremao, Fabregas je potpuno spreman da i dalje igra na njemu.

"Ne mogu da kažem da mi se ne dopada, biće kako selektor kaže. Nije mi bilo lako da postanem starter u reprezentaciji, prošlo je mnogo vremena. Već sam sedam godina u nacionalnom timu i sve vreme sam očekivao da ću dobiti šansu. Dajem sve od sebe, bio na terenu pet, 10 ili 20 minuta. Sada imam 24, to su najbolje godine, a ovo je prvi turnir na kojem sam starter. Nadam se da ću to biti godinama”, zaključio je Fabregas.

Ako bude starter protiv Iraca, izjednačiće broj utakmica koje je počeo na SP 2006. i nadmašiti učinak iz 2008. i 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: