Pavel Pogrebnjak - Rusija čeka golove "Velikog Poa"

Prva zvezda Rusije je Andrej Aršavin, o njemu već pisali, mlada zvezda je Alan Dzagovev, ali golovi Pavela Pogrebnjaka bi mogli da odvede Ruse do polufinala...

Izvor: Uroš Živkoviæ

Petak, 08.06.2012.

14:01

Default images

„Veliki Po“ je rođen u Moskvi pre 29 godina u Poljsku je sa reprezentacijom Rusije stigao u dobroj formi pošto je postigao 6 golova na osam utakmica u engleskoj Premijer ligi u dresu Fulama.

Rusija je odlično igrala na Evropskom prvenstvu 2008. godine, ali Pogrebnjak propustio prvenstvo zbog povrede kolena koju je zaradio na prijateljskom meču sa Srbijom uoči šampionata.

"Bio sam veoma tužan zbog toga. Povredio sam se u najgorem trenutku. Navijao sam za reprezentaciju i zvao saigrače da im poželim sreću", rekao je Pogrebnjak prisećajući se nesrećne povrede pre četiri godine.

Iako je na papiru grupa A najslabija, Pogrebnjak očekuje žestoku borbu.

"Svi su posle žreba rekli da smo izvukli laku grupu, ali ja mislim da sve četiri reprezentacije imaju podjednake šanse za plasman u drugu rundu takmičenja. Mi smo možda i u nezavidnoj situaciji pošto smo u grupi sa domaćinom prvenstva selekcijom Poljske".

Pavel za reprezentaciju Rusije nije postizao golove protiv ozbiljnijih protivnika, ako se izuzmu golovi koje postigao protiv Srbije te 2008. godine i prošle godine u Moskvi. Preostalih šest golova Pogrebnjak je postigao protiv Estonije, Letonije, Kazahstana, Velsa i Andore. Ipak Pavel je na svom debiju 16. avgusta 2006. postigao gol u meču sa Letonijom.

Za Rusiju je debitovao 2006. godine i do sada je zabeležio 32 nastupa. Selektor Rusa Dik Advokat sigurno "računa" na golove Pogrebnjaka koji bio sa svojim nekadašnjim klupskim drugom iz Zenita Aršavinom mogao da vodi Rusiju možda čak do finala...
Pavel je kao klinac došao u školu fubdala Spartaka, na stadion „Lužnjiki“, ali nikada nije dobio pravu priliku u dresu moskovskih „crveno-belih“. Za Spartak je na 25 utakmica postigao pet golova, a kada je postao punoletan, kao pozajamljen igrač nastupao je za Baltiku iz Kaliningrada, Himki i Šinjik. U Tomsk je Pogrebnjak stigao 2006. i na 27 utakmica je postigao 14 golova što je bilo dovoljno da stigne u tada i dalje samo ambiciozni, ali zahuhtali Zenit.

U paru sa Aršavinom Pogrebnjak je u prvoj sezoni osvojio rusku Premijer ligu, a zatim i poslednji UEFA kup. Zenit je u Superkupu Evrope u Monaku pobedio i tadašnjeg prvaka Evrope Mančester junajted.

Pogrebnjak je na putu do finala UEFA kupa postigao 10 golova, ali je finale sa Rendžersom morao da propusti zbog glupo zarađenog žutog kartona u revanšu polufinala sa Bajerom. Zenit je ekipu iz Leverkuzena eliminisao ukupnim rezultatom 9:3 (4:2, 5:1).

Iz St.Petersburga Pogrebnjak 2009. godine prelazi u Štutgart. Za „švabe“ je na 90 utakmica postigao 22 gola, a navijači će ga pamtiti po het-triku u najubedljivijoj pobedi Štutgarta u Bundesligi (protiv Borusije Menhegladbah 7:0).

Poslednjeg dana januara ove godine Pavel je otišao u London i potpisao šestomesečni ugovor sa Fulamom. Već na debiju je postigao gol u utakmici sa Stouk sitijem. Dolaskom Pavljučenka na Ostrvo Rusija je kompenzovala povratak Pavljučenka u Rusiji posle tri i po sezone u londonskom Totenhemu.

Pogrebnjak se odlično snašao u Premijer ligi. Uspeo ja postigne het-trik na utakmici sa Vuleverhemptonom, bio je strelac pobednosnog gola na meču sa Kvins Park Rendžersom, a uspeo je da uđe i u istoriju Premijer lige pošto je postao igrač kome je bilo potrebno najmanje vremena da postgine pet golova. Posle Evropskog prvenstva će odlučiti gde će nastaviti karijeru, možda će ostati u Fulamu, preći u Reding ili neki treći klub.

Pogrebnjak je tri godine igrao sa Aršavinom i njih dvojica se odlično razumeju. Ovo će mu biti prvo veliko takmičenje (u Ligi šampiona nije igrao), ali je dovoljno iskusan i sa svojim 190cm će predstavljati veliku opasnost u šesnaestercu protivnika.

Pavel je oženjen Marijom i ima trojicu sinova, Artioma, Pavela i Alekseja, a njegov devet godina mlađi brat Kiril igra za fudbalskim klub Tom.

Zavisno od odluke selektora Dika Advokata Pogrebnjak možda neće biti u startnih 11, ali se očekuju njegovi golovi na Evropskom prvenstvu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: