Teofanis Gekas - ne priča, ali postiže golove

Teofanis Gekas (32) gde god da igra postiže golove, iz reprezentacije Grčke se povukao, pa se vratio i u karijeri nije osvojio nijedan trofej...

Izvor: Uroš Živkoviæ

Sreda, 06.06.2012.

16:43

Default images

Gekas nije zvezda fudbalske reprezentacije Grčke, kao napadač ne može da bude zvezda tima prepozntaljivog tima po defnzivi i malom broju golova, ipak Gekas bi u Poljskoj mogao da pokvari računicu slovenskim reprezentacijama koje su uoči mečevima sa Grcima unapred upisale tri boda i oteža posao odličnim golmanima – Šćešnom, Čehu i Akinfejevu ili Malafejevu.

Rođen je u Larisi i za najveći istoimeni klub prestonice Tesalije je igrao tri sezone, da bi 2001. godine otišao južnije u Kaliteu u čijem dresu je na 100 utakmica postigao 44 golova. Zatim sledi jedna odlična sezona u Panatinaikosu (41 utakmica/ 23 golova) i odlazak u Bundesligu.

Po dolasku u Atinu 2005. godine dobio je poziv od selektora Ota Rehagela i tada je debitovao za nacionalni tim svoje zemlje. Nije učestvovao na Evropskom prvenstvu 2004. godine jer je Rehagelu koji je sa Grcima pokorio Evropu u napadu bio dovoljan Haristeas. Od tada je Gekas na 58 utakmica postigao 21 gol.

Bohum se u sezoni 2006/07. borio za opstanak, Gekasa su navijači prozvali „grčki bog“ jer je zahvaljući njegovim golovima Bohum ostao u ligi. Gekas je briljirao, na 32 utakmice postigao je 20 golova i zaslužio najznačajnije lično priznanje – prvi strelac Bundelige.

Pošto je Gekas u Bohumu igrao kao pozajmljen igrač PAO-a, postojao je bizaran dogovor između tri kluba – PAO-a, Bohuma i Bajera po kome je u leto 2007. godine Gekas završio u Leverkuzenu. Debitovao je na utakmici sa niželigašem (15:1) i postigao sedam golova. Trener Skibe ga nije obožavao, ali je Gekas odlično igrao u Ligi Evrope i odveo Bajer do ćetvrtine finala.
Portsmut je poznat kao klub koji dovodi igrače sa Balakana bez nekog posebnog razloga (Koroman, Vukić), a legendarni štoper Arsenala Toni Adams je kao menadžer Portsmuta doveo Gekasa u klub februara 2009. godine. Gekas je bukvalno odigrao jedan minutu na zvaničnoj utakmici u dresu Portsmuta, odbio je da pređe u Sanderlend i vratio se u Bajer.

Igrao je u još dva bundesligaška kluba – Herti i Ajntarhtu. Sa Hertom je ispao iz Bundselige, ali je postigao het-trik u meču sa tadašnjim šampionom Volfsburgom. Ni klub iz Frankfurta nije uspeo da ostane u najvišem rangu uprkos 16 prvenstvenih golova harizmatičnog Grka. Gekasu je zamerano što za šest godina u Nemačkoj nije naučio jezik.

„Plaćen sam da postižem golove, što i radim. Nije moje da pričam“, kratko je poručio Gekas.

Januara ove godine je stigao u Tursku, u Samsunspor. Dve nedelje po dolasku u Samsunspor postigao je het-trik protiv Fenerbahčea, na 11 utakmica je postigao 8 golova, ali na prvenstvo stiže kao slobodan igrač. Njegov dolazak u Grčku je neobičan i istorijski pošto je prvi Grk koji je igrao za jedan turski klub u najvišem rangu takmičenja.

Gekas je bio vodeći strelac evropskih kvalifikacija za Mundijal u Južnoj Africi pošto je postigao 10 golova (šest Letoniji, dva Luksemburgu).

U kvalifikacijma za Evropsko prvenstvo je postigao jedan, ali važan gol u pobedi nad Hrvatskom u Atini (2:0).

Teofanis je oženjen Vasom i srećni je otac četvorogodišnjih blizanaca Nikolaosa i Mikaele-Lamprini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: