Robin van Persi – hoće li zablistati i u narandžastom dresu?

Proizvod omladinske škole Fejenorda i kapiten londonskog Arsenala, Robin van Persi biće jedan od ključnih igrača Holandije na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 01.06.2012.

00:20

Default images

O njegovom talentu govorilo se godinama, poredili su ga sa Markom van Bastenom, ali brojne povrede sprečavale su ga da svoj potencijal u potpunosti iskaže.

Tako je bilo sve do sezone za nama. Van Persi je napokon spojio celu sezonu bez većih poveda i rezultat je očigledan – proglašen je za najboljeg fudbalera Premijer lige, a sa 30 golova bio je i prvi strelac tog takmičenja. Time je Robin postao treći Holanđanin kojem je to pošlo za rukom našavši se u probranom društvu Denisa Bergkampa i Ruda van Nistelroja..

Na početku seniorske karijere Van Persi je uglavnom igrao na krilnoj poziciji. Menadžer Arsenala Arsen Venger uspešno ga je transformisao u špica, ali Robinove driblerske sposobnosti i dalje su fascinantne.
Jednom prilikom Venger ga je opisao kao „Bergkampa koji postiže golove“. Levom nogom može da uradi praktično sve, desna mu je malo slabija, a golove postiže i glavom. Poseduje izuzetno snažan udarac, a često i asistira iz igre i posle prekida.

Mrlja u karijeri 28-godišnjeg Van Persija jeste nedostatak trofeja – osvojio je UEFA kup sa Fejenordom (2002), a za osam godina u Arsenalu uzeo je samo Komjuniti šild (2004) i FA kup (2005).

Pokazao je da je lojalan 'tobdžijama' i ostao je toliko godina u klubu uprkos brojnim ponudama, a sva je prilika da će tako biti i ovog leta kada je Van Persi među najtraženijim igračima na tržištu.
Za seniorsku reprezentaciju Holandije debitovao je 2005. godine, a do sada je na 63 utakmice postigao 25 golova. Među deset je najboljih strelaca u istoriji holandskog nacionalnog tima. Prvi je Patrik Klajvert sa 40 golova.

Na početku svoje reprezentativne karijere uglavnom je igrao na krilnoj poziciji, potom je prebačen na poziciju centralnog napadača, ali na Svetskom prvenstvu 2010. izostao je njegov ozbiljan učinak – jedini gol dao je Kamerunu, što je premalo za napadača takvog renomea.

Van Persi je rođen u Roterdamu šestog avgusta 1983. godine, a potiče iz porodice umetnika – majka mu je slikarka i dizajnerka nakita, a otac je skulptor. Evidentno je da je deo kreativnosti pokupio od roditelja i preneo na travnati teren. Sa samo 19 godina oženio se Bučrom, sa kojom ima sina i kćerku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: