Tomaš Rosicki - prva violina Češke

Igra reprezentacije Češke na Evropskom prvenstvu zavisiće od forme i raspoloženja njihovog plejmejkera Tomaša Rosickog, 32-godišnjeg fudbalera Arsenala.

Izvor: Uroš Živkoviæ

Četvrtak, 31.05.2012.

16:49

Default images

Rosicki je za nacionalni tim Češke debitovao 2000. godine kada su u timu bili legendarni Pavel Nedved i Jan Koler, a u Poljskoj će mu partneri u igri biti Čeh, Kadlec, Jiraček, Plašil i Baroš...

Rosicki je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije Češke (39 utakmica, 14 golova), a za „A“ tim je na 85 utakmica postigao 20 golova, ipak Rosicki nije postigao nijedan gol Evropskim prvenstvima, ali je bio dvostruki strelac u pobedi Češke nad SAD-om na Mundijalu u Nemačkoj.

Posle tri sezone provedene u Sparti (bez osvojene titule) 2001. godine stiže u Dortmund i već prve sezone osvaja titulu sa Borsuijom. Ispostaviće se da je to jedini vredan trofej koji je Rosicki osvojio. Posle pet sezona igranja u Bundesligi Rosicki na insistiranje Arsena Vengera stiže u Arsenal. Rosicki u Londonu nije osvojio nijedan trofej, a igrom i ponašanjem na terenu ih je zaslužio.

Kroz karijeru su „sedmicu“ Arsenala pratile povrede pa ja propustio celu sezonu 2008/09. ali je ipak godina iza njega jedna od uspešnijih jer odigrao najviše utakmica u dresu „tobdžija“ (38). Ipak Rosicki na prvenstvo dolazi sa povredom koju je zaradio na treningu reprezentacije, ali selektor Mihal Bilek ozbiljno računa na kapitena Češke.

„Zdravstveno stanje Rosickog nam znatno otežava stvari u timu, ali se ono popravlja i nadam se da će Tomaš biti spreman za prvu utakmicu sa Rusijom“, izjavio je Bilek na dan saopštavanja konačnog spiska igrača koje vodi Evropsko prvenstvo.

Menadžer Arsenala Arsen Venger je pošto je Rosicki ove godine potpisao novi ugovor sa „tobdžija“ istakao njegov značaj za tim.

„Mnogo puta sam govorio o Tomašovoj klasi i njegovom doprinosu timu i pobedama. Nisu u pitanju samo golovi i asistncije, statistički podaci, stvari koje on čini za ekipu na terenu su nemerljive“, rekao je Venger.

Rosicki je od penzionasanja Nedveda „desetka“ Češke i broj na dresu na pravi način karakterišu njegovu igru. Tomaš „carinari“ svaku loptu i svaki napad Češke počinje od njega. Odlikuje ga prezican pas, ume po potrebi da igra i na poziciji desnog krila, ali i da postigne gol van šesnaesterca.

Rosicki pored fudbala voli i muziku i svirao je gitaru u bendu „Tri sestre“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: