Đanluiđi Bufon - oslonac 'katanaća'

U nacionalnom timu Italije nema više Del Pjera i Totija, ali i da su tu prva zvezda 'azura' na Evropskom prvenstvu bio bi Đanluiđi Bufon.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Četvrtak, 31.05.2012.

14:05

Default images

Italijani su kroz istoriju uvek imali fantastične golmane, a Bufon je možda i najbolji od svih.

Sa 34 godine u Poljskoj i Ukrajini će biti kapiten, najstariji igrač i oslonac ekipe.

Reprezentativna karijera Bufona počela je pre 16 godina kada je sa mladom reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo zajedno sa Kanavarom, Nestom i Totijem. Bio je i član selekcije koja je igrala na OI u Atlanti iste godine, a već naredne je zabeležio i prvi nastup u seniorskoj selekciji, sa samo 19 godina.

Tada je u kvalifikacijama za SP 1998. godine zamenio povređenog Paljuku, a prvi golman reprezentacije postao je tokom šampionata Evrope 2000. Međutim, nije imao sreće, polomio je ruku, pa je na golu Italije stajao Toldo.

Upravo su odlična izdanja na EP osigurala Toldu mesto prvog golmana Italije i u kvalifikacijama za SP 2002. godine, ali već posle četiri utakmice Bufon je ponovo bio prvi izbor selektora. Na šampionatu sveta u Južnoj Koreji i Japanu kao i na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije u Portugaliji Bufon je odigrao svaki meč i svaki minut.

Vrhunac njegove reprezentativne ali i igračke karijere došao je 2006. na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Bufon je branio fantastično, primio je samo dva gola a na čak pet utakmica je sačuvao svoju mrežu (453 minuta bez primljenog gola). Jedini golovi koje je primio na tom šampionatu bili su autogol Zakarda i penal koji mu je u finalu postigao Zidan. Italijani su na kraju osvojili titulu prvaka sveta posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Nakon povlačenja Fabija Kanavara kapitenska traka dodeljena je Bufonu pred EURO 2008. godine. U drugoj utakmici grupne faze odbranio je penal Adrijanu Mutuu u 81. minutu i tako obezbedio bod svom timu (1:1), a devet dana kasnije Italijani su eliminisani u četvrtfinalu na penale od Španije (4-2) iako je Bufon odbranio jedan pokušaj sa bele tačke.

Đanluiđi Bufon do sada je za nacionalni tim Italije zabeležio 113 nastupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: