Ćavi Ernandes - profesor

Španiju će u Poljskoj i Ukrajini sa kapitenskom trakom predvoditi Iker Kasiljas, ali nema sumnje da je alfa i omega ekipe plejmejker Barselone Ćavi Ernandes.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Četvrtak, 31.05.2012.

13:58

Default images

Čovek koji je verovatno i najzaslužniji za neverovatne uspehe Španije i Barselone u poslednjih deset godina proizvod je sada već čuvene škole fudbala katalonskog giganta.

Sa 11 godina je stigao u ‘Masiju’ i celu svoju fudbalsku karijeru je proveo na Kamp Nou.

Veoma brzo je prošao kroz sve mlađe selekcije i rezervne timove, a bio je ključni igrač Barselone B koja je uspela da stigne do Segunde. Za prvi tim je debitovao 18. avgusta 1998. godine u Superkupu Španije i odmah je pokazao koliko će biti dobar postigavši gol na debiju protiv Maljorke.

Iako je njegova prirodna pozicija na centralnom delu sredine terna, veoma dobro se snalazi i u ulozi zadnjeg veznog.

Ćavi je bio kapiten mlade reprezentacije Španije koja je 1999. godine osvojila titulu prvaka sveta. Godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama sa istim timom osvojio je srebro. Za seniorsku reprezentaciju debitovao je 15. novembra iste godine protiv Holandije i od tada je nezamenjiv član ekipe.

Njegov nastup na šampionatu sveta 2006. bio je pod znakom pitanja zbog povrede kolena, ali uspeo je da se oporavi i da zaigra na najvećoj smotri svetskog fudbala. Tadašnji selektor Luis Aragones opisao je svojevremeno koliko je Ćavi važan za nacionalni tim.

“Ljudi pričaju da se kockam kada sam odlučio da povedem Ćavija sa nama, ali ja kažem da bio bio lud da sam ga ostavio kući.”

Vrhunac karijere u dresu reprezentacije Ćavi je imao u periodu od 2008. pa do danas. Na prošlom Evropskom prvenstvu bio je uz Inijestu ključni čovek u povezivanju odbrane i napada. U polufinalu je bio strelac prvog gola protiv Rusije, a u finalu je maestralnim dodavanjem omogućio Toresu da postigne pobedonostni gol protiv Nemačke. Na kraju je proglašen za najboljeg igrača turnira.

Iako se nakon EP 2008. promenio selektor, igra i uspesi Španije nisu. Ćavi je i na šampionatu sveta u Južnoj Africi bio jedan od ključnih faktora zbog kojih je Španija prvi put u svojoj istoriji postala prvak sveta. Nastup na EP 2012. biće mu treći na šampionatima Evrope pošto je bio član ekipe koja je igrala i 2004. godine.

Do sada je u dresu reprezentacije odigrao 108 mečeva i postigao je 10 golova. Inteligencija i posvećenost su neke od glavnih karakteristika koje ga krase tako da nije ni čudi što ima nadimak profesor.

Ćavi je prirodni naslednik Pepa Gvardiole i Johana Krojfa i kao takav je jedna od najvećih ikona u istoriji svetskog fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: