Rusija

Reprezentacija Rusije putuje na Evropsko prvenstvo u susednu Poljsku sa željom da ponovi igru iz 2008. godine.

Izvor:

Nedelja, 03.06.2012.

03:06

Default images

Niko u Moskvi ne bi bio nezadovoljan i da se ponovi rezultat ostvaren u Austriji i Švajcarskoj pre četiri godine.

Rusija je naslednik Sovjetskog Saveza, a Sovjeti su osvojili prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu. Na finalnom turniru koji je održan u Francuskoj (Marsej i Pariz) od 6. do 10. jula 1960. godine Sovjetski savez je sa ubedljivih 3:0 prvo pobedio Čehoslovačku, a zatim je u finalu posle preokreta pobedio Jugoslaviju.

Jugosloveni su prethodno u nezaboravnom polufinalu na „Parku prinčeva“ sa 5:4 pobedili domaćina Francusku. Rusija je u finalu gubila na poluvremenu sa 1:0 pošto je Galić postigao gol u 43. minutu, ali je golom Metervelija (48`) stigla do izjednačenja, a zatim je golom u osmom minutu drugog produžetka Ponedelnik doneo trofej Rusima.

Posle raspada Sovjetskog saveza reprezentaciji Rusije je bilo potrebno 16 godina da zabeleži pobedu na Evropskim prvenstvima. U Švedskoj (1992) i Engleskoj (1996) su Rusi ukupno ostvarili po tri remija i poraza, prvenstvo u Belgiji i Holadniji (2000) su propustili, a onda su konačno u Portugaliji (2004) pobedili budućeg šampiona Evrope reprezentaciju Grčke, ali nisu prošli grupnu fazu.

Rusija je zablistala 2008. godina pod selektorom Gusom Hidinkom. Aršavin je zaludeo fudbalsku Evropu i odveo svoj tim do polufinala. Rusi su u prvom kolu izgubili od budućeg šampiona Španije, a zatim su nanizali tri pobede (pobeđene su Grčka i Švedska u grupi i Holandija u četvrtfinalu). U polufinalu su Španci po drugi put na prvenstvu pobedili Rusiju (3:0) i kasnije osvojili trofej.

Rusija je propustila Mundijal u Južnoj Africi, a na mestu selektora je Gusa Hidinka zamenio još jedan Holanđanin – Dik Advokat. Rusi su sa Advokatom na klupi zabeležili sedam pobeda u kvalifikacijama (dve nad Irskom) uz samo jedan neprijatan poraz od Slovačke (1:0) u Moskvi.

U grupi sa domaćinom Poljskom, Grčkom (koju su Rusi pobeđivali na poslednja dva prvenstva) i Češkom Rusi su favoriti za prolaz u četvrtinu finala. Od 23 igrača koje Advokat vodi na prvenstvo samo dvojica ne igraju u sve jačoj ruskoj Premijer ligi – Marat Izmailov je u lisabonskom Sportnigu dok je Pavel Pogrebnjak u londonskom Fulamu.

Rusija ima odlične i iskusne napadače – Pogrebnjak, Aršavin, Pavljučenko i Keržakov. Andrej Sergejvič Aršavin se u januaru iz Arsenala vratio u svoj Zenit da bi u što boljoj formi dočekao šampionat, međutim na 37 utakmica ove sezone postigao je samo pet golova. Pavel Pogrebnjak je takođe u januaru promenio klub. Iz Štutgarta (10 utakmica - jedan gol ove sezone) je stigao u London i u dresu Fulama je na osam utakmica postigao šest golova. I treći ruski napadač je u januaru promenio mesto boravišta. Roman Pavljučenko je posle tri i po sezone u Totenhemu prešao u Lokomotivu iz Moskve. Pavljučenko je u Totenhem stigao upravo posle prošlog Evropskog prventsva, a u dresu „tobdžija“ je u prvom delu sezone na 14 utakmica postigao 4 gola. Po povratku u Rusiji Pavljučenko je postigao dva gola n osam utakmica u dresu Lokomotive.

U veznom redu se mnogo očekuje od 21-godišnjeg igrača CSKA Alana Dzagoeva, u timu je iskusni 34-godišnji Igor Semšov (Dinamo), a tu je i trio iz ruskog prvaka Zenita – Denisov, Širokov i Zirajnov. U timu zbog povreda neće biti Vasilija Berezutskog i Romana Šiškina. Rusija ima i dvojicu odličnig golmana, 26-godišnji Igor Akinfejev (CSKA) je već zabeležio 50 nastupa, a iza sebe odličnu sezonu ima i 33-godišnji golman Zenita Vjačeslav Malavafejev (24 nastupa).

Rezultati Rusije u kvalifikacijama (kod kuće, u gostima):

Andora (6:0, 2:0)
Jermenija (3:1, 0:0)
Makedonija (1:0, 1:0)
Republika Irska (0:0, 3:2)
Slovačka (0:1, 1:0)

Tabela:
1. Rusija 23
2. Republika Irska 21 (baraž)
3. Jermenija 17
4. Slovačka 15
5. Makedonija 8
6. Andora 0

Rusija takmičenje počinje prvog dana prvenstva pošto 8. juna igra sa Češkom na Municipal stadionu u Vroclavu.

8. jun (20.45h) Rusija – Češka
12. jun (20.45h) Poljska – Rusija
16. jun (20.45h) Rusija - Grčka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: