Poljska

Reprezentacija Poljske je kao domaćin obezedila direktno učešće na Evropskom prvenstvu na kome će tražiti svoju prvu pobedu na šampionatima Evrope.

Izvor:

Nedelja, 03.06.2012.

03:03

Default images

Poljaci su prvi put učestvovali na Evropskom prvenstvu pre četiri godine, a plasman su sa iskusnim selektorom Benhakerom proslavili na snežnoj beogradskoj „Marakani“ pred nekoliko hiljada svojih navijača i nekoliko stotina navijača selekcije Srbije koju je sa klupe u tom kvalifikacionom ciklusu vodio Havijer Klemente.

Poljaci su 1974. i 1982. godine bili treći na Mundijalima u Nemačkoj i Španiji, a 1972. godine su osvojili olimpijsko zlato u Minhenu.

Nisu učestvovali na Mundijalu u Južnoj Africi pre dve godine, a u Nemačkoj su 2006. pobedili Kostariku i izgubili od Ekvadora i Nemačke (1:0, strelac rezervista Oliver Nojvil u 91. minutu).

Pre četiri godine Poljaci su u prvom kolu izgubili od Nemaca (2:0), a posle remija sa domaćinom Austrijom (1:1) izgubili su šanse za plasman u četvrtini finala, ali su u trećem kolu izgubili od Hrvatske sa 1:0.

Selektor František Smuda se oslanja na trojicu igrača koji igraju za dvostrukog šampiona Nemačke Borusiju. Dortmundski trio čini kostur poljskog tima – Lukaš Pišček, Jakub „Kuba“ Blaščikovski i Robert Levandovski su igači bez kojih ne može Jirgen Klop pa ni Poljska.

Levandovski je jedan od najboljih napadača Bundeslige i na klupu je poslao Lukasa Bariosa, Kuba je uvek izuzetno borben, postiže golove i asistira, a sa poljske klupe će svoju šansu u napadu čekati i mladi 21-godišnji Artur Sobijah napadač Hanovera.

U veznom redu igraju i Eugen Polanski jedan od kreatora igre Kelna, kao i Rafal Muravski igrač Leha iz Poznanja. Igrač sa trenutno najviše nastupa u poljskom timu je defanzivni vezni Oksera Darijuš Dudka i on će sigurno pomagati odbrani. Treba spomenuti i mladog Masijela Ribusa (22) koji igra u Čečeniji za Terek i koji je već zabeležio 20 nastupa.

Štoperski tandem će najverovatnije činiti defanzivci Anderlehta i Verdera, Marsin Vasilevski i Sebastijan Beniš. Na golu će sigurno stajati Vojček Šćešnji pošto njegov klupski drug iz Arsenala Lukaš Fabijanski zbog povreda propušta prvenstvo, pa će Šćešnji sugurno biti prva opcija selektora Smude.

Poljaci otvaraju prvenstvo utakmicom sa Grčkom u Varšavi osmog juna.

8. jun (18h) Poljska – Grčka
11. jun (20.45h) Poljska – Rusija
14. jun (20.45h) Poljska - Češka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: