Holandija

Prvu i jedini titulu evropskog prvaka reprezentacija Holandije osvojila je 1988. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

02:56

Default images

Generacija predvođena Gulitom, Rajkardom i Van Bastenom u polufinalu je pobedila domaćina Nemačku, a zatim je u bici za titulu nadigrala SSSR.

Četiri godine kasnije ispali su od budućeg pobednika Danske, u Engleskoj 1996. poraženi su od Francuske u četvrtfinalu, a najveće razočaranje bio je EURO 2000 na kojem je Holandija bila domaćin – u polufinalu je bolja bila Italija na penale, a u regularnom delu meča Holanđani su promašili dva jedanaesterca.

U Portugalu 2004. godine 'lale' su ispale od domaćina u polufinalu, a četiri godine kasnije bolja je bila Rusija u četvrtfinalu. Međutim, Holandija u Poljsku i Ukrajinu dolazi kao aktuelni svetski vicešampion i kao jedan od favorita za osvajanje titule.

Holanđani su najjači u napadu. Selektor Bert van Marvijk najčešće igra u formaciji 4-2-3-1, u kojoj iza najisturenijeg Van Persija igraju Roben i Kujt po bokovima, a Snajder kao polušpic.

Žrtva te taktike biće Klas-Jan Huntelar, centarfor koji je tek završenoj sezoni za Šalke dao 49 golova na 50 utakmica u svim takmičenjima. Ipak, nije loše imati tako kvalitetnog napadača na klupi, pošto je Huntelar tip igrača koji može da unese preokret na terenu kada timu ide loše.

Ono što Van Marvijka treba da brine jeste trio iza fantastičnog Van Persija. Snajder na EP dolazi posle sezone prošarane povredama i neuspesima sa Interom, ni Kujtu nije išlo baš najbolje sa Liverpulom, a šuška se i da je nezadovoljan statusom i da želi da napusti klub.

Posebna priča je Arjen Roben, koji je bio tragičar Bajerna u finišu sezone – promašio je penal i stopostotnu šansu u odlučujućem meču Bundeslige sa Borusijom Dortmund, a nije bio precizan sa penala ni u finalu Lige šampiona sa Čelsijem. Robena verovatno još progoni i promašaj iz finala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, pa će tako psihološki poljuljan morati da dokaže da li je igrač za velika dela.

Slabiji deo holandskog tima jeste odbrana – na golu stoji čuvar mreže Rome Marten Stekelenburg, a četvorku ispred njega najverovatnije će činiti dva beka čije su ofanzivne karakteristike bolje od defanzivnih (Van der Vil i Emanuelson), kao i tandem štopera Matijsen-Hejtinga.

Veoma važnu ulogu u timu imaće dva zadnja vezna – Najdžel de Jong i 35-godišnji kapiten Mark van Bomel. Oni će biti značajna pomoć odbrambenoj liniji, a u napadačkim akcijama učestvovaće koliko je to potrebno.

Holanđani se ne mogu podičiti baš dugom klupom – osim Huntelara, boljitak u igri mogao bi da donese i Van der Vart, a tu su i Luk de Jong, Bularuz, Buma itd.

Holandija je bila superiorna u kvalifikacijama za EP – dobili su prvih devet utakmica, a jedini poraz zabeležili su u poslednjem kolu od Švedske. 'Lale' su u kvalifikacijama dale čak 37 golova, a primile su osam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: