Italija

Podmlađena reprezentacija Italije u Poljsku i Ukrajinu dolazi u pokušaju da osvoji drugu titulu prvaka Evrope u istoriji, nakon trijumfa 1968. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

03:00

Default images

Italijani su puni samopouzdanja, pošto su kroz kvalifikacije protutnjali bez poraza i uz samo dva primljena gola.

Od osvajanja titule prvaka sveta 2006. godine ‘azuri’ su ušli u turbulentan period, ali selektor Ćezare Prandeli je od dolaska na leto 2010. doneo neophodnu stabilnost iv ratio je pobednički duh.

On je ekipu preuzeo nakon razočaravajućeg Svetskog prvenstva 2010. gde su Italijani završili na poslednjem mestu u grupi u konkurenciji Paragvaja, Novog Zelanda i Ukrajine. Na šampionat Evrope Italijani stižu u odličnoj formi pošto su kroz kvalifikacije prošli bez poraza, a na deset mečeva primili su samo dva gola što ih čini najboljom odbranom u Evropi.

Plasman na EURO obezbedili su dva kola pre kraja kvalifikacija, a na kraju su imali 26 bodova iz deset utakmica što je novi rekord reprezentacije u kvalifikacijama za neki veliki turnir.

Ako se izuzme šest minuta one utakmice protiv Srbije u Đenovi, Italija nije primila gol 625 minuta – Estonija je na prvoj utakmici kvalifikacija u septembru postigla gol, a onda 13 meseci kasnije to je uradila naša selekcija na ‘Marakani’.

Italijane će predvoditi Đanluiđi Bufon koji je na poslednjem kvalifikacionom duelu protiv Severne Irske zabeležio 110. nastup za nacionalni tim što je četvrti rezultat na večnoj listi. Najbolji strelac ekipe u kvalifikacijama bio je Antonio Kasano sa šest pogodaka.

“Moja ekipa pokušava da ujedini Italijane, ne da ih razdvoji. Mi imamo ideje, osećanja i nesebičnost. Znam da će nam suditi po rezultatu koji napravimo ali već smo puno napravili. Sada moramo da se fokusiramo za završni turnir. Nadam se da će tim nastaviti d aide putem kojim je krenuo”, kaže Prandeli.

Jedini trijumf Italije na šampionatima Evrope dogodio se u Rimu 1968. godine kada je u finalu ekipa za koju je branio Dino Zof pobedila Jugoslaviju u ponovoljenom meču sa 2:0, nakon remija 1:1. Pre 12 godina bili su blizu titule, ali su u produžetku poraženi od Francuske golom Davida Trezegea.

1980. i 1988. godine igrali su u polufinalu, a od 1992. Italija je igrala na svakom Evropskom prvenstvu. Pre četiri godine u Austriji i Švajcarcskoj, kada je ekipu vodio Roberto Donadoni, ‘azuri’ su zaustavljeni u četvrtfinalu od kasnijeg šampiona Španije posle penala.

Dino Zof, koji je kao kapiten podigao pehar prvaka sveta 1982. godine, sa klupe je predvodio Italiju 2000. do finala. Još jedna legenda je Alesandro Del Pjero koji je jedan od samo petorice igrača koji su nastupili na četiri šampionata Evrope (Lotar Mateus, Peter Šmajhel, Lilijan Tiram i Edvin van der Sar).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: