Irska

Reprezentacija Republike Irske će u Poljskoj i Ukrajini zabeležiti tek svoj drugi nastup na Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

02:57

Default images

Tim Đovanija Trapatonija imaće ispred sebe nemoguću misiju – da se u konkurenciji bivših šampiona Evrope Španije i Italije izbori za jedno od prva dva mesta u grupi.

Kada je italijanski stručnjak seo na klupu Republike Irske pre četiri godine, retko ko je verovao da će uspeti da posle dve decenije dovede ovu ekipu na najveću smotru evropskog fudbala.

Irci su u kvalifikacijama za EURO 2008. godine zabeležili samo četiri pobede na 12 mečeva, uključujući i dve protiv San Marina.

Popularni Trap odmah po preuzimanju selekcije pokazao je da će biti uspešan. Doveo je Republiku Irsku na korak od plasmana na Svetsko prvenstvo 2010. godine, a svi još uvek prepričavaju način na koji ih je Francuska izbacila u baražu. Međutim, sve im se vratilo u baražu za odlazak na EURO 2012. Završili su iza Rusije u B grupi, a u dva meča su bez većih problema savladali Estoniju (0:4, 1:1).

U kvalifikacijama za EP pretrpeli su samo jedan poraz (3:2 od Rusije u trećem meču) i to dovoljno govori o kvalitetu igre Iraca i odličnom poslu koji je tamo napravio Trapatoni. U međuvremenu su zabeležene neke vredne pobede kao što je trijumf u prijateljskoj utakmici protiv Italije (2:0), a ekipu su predvodili najbolji i najiskusniji – Šaj Given i Robi Kin.

Golman Aston Vile je u plej-ofu za plasman na EURO zabeležio 120. nastup u nacionalnom timu, dok je Kin stigao do 53 gola u dresu reprezentacije. Takođe, ostvaren je i rekord po uzastopnom broju utakmica reprezentacije bez primljenog gola – od poraza u prijateljskoj utakmici protiv Urugvaja (3:2) u martu do pobede u poslednjem meču u grupi protiv Jermenije (2:1) Irska na osam mečeva za redom nije primila gol.

“Irska je ovaj tim trenera dovela kako bi stvorila rezultate, a mi smo im dali savršen odgovor”, rekao je Trapatoni koji je od maja 2008. kada je preuzeo ekipu pretrpeo samo dva poraza.

Republika Irska se prethodni put kvalifikovala za EURO davne 1988. godine kada je u prvom meču na turniru na iznenađenje svih pobedila Englesku. 1992. 1996. i 2000. godine Irci su bili blizu plasmana na EP, u potonja dva slučaja ispali su u plej-ofu od Holandije i Turske, a nešto slabije igrali su u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa – 2004. i 2008. su završili kao treći u grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: