Grčka

Reprezentacija Grčke ponovo dolazi na Evropsko prvenstvo kao jedan od najvećih autsajdera.

Izvor:

Nedelja, 03.06.2012.

02:54

Default images

Grci su sa istim epitetom otputovali i u Portugaliju pre osam godina i postali prvaci Evrope, a onda su pre četiri godine kao aktuelni evropski prvaci u Austriji i Švajcarskoj zabeležili tri poraza i nikoga nisu iznenadili.

Bivši selektor Grka Nemac Oto Rehagel je „naučio“ Helene kako da igraju i pobeđuju u kvalifikacijama pa je Grčka igrala i na Mundijalu u Južnoj Africi i tamo zabeležili prvu istorijsku pobedu.

Grci su bili prvi u kvalifakacionoj grupi ispred favorizovanih Hrvata i bez poraza. Grčka je pobedila Hrvatsku u Atini sa 2:0, dok u Zagrebu nije bilo golova. Ipak Grci su u poslednjim minutima utakmice sa Gruzijom u poslednjem kolu stigli do prvog mesta u grupi. U Tbilisiju je Gruzija vodila sa 1:0 sve do 79. minuta, a onda je Grčka golovima Fotakisa i Haristeasa stigla do preokreta i pobede (2:1).

Posle odlaska Ota Rehegala Grčku je preuzeo još jedan stranac, Portugalac Fernando Santoš koji još nema poraz u takmičarskoj utakmici kao selektor.

Grci dolaze na prvenstvo bez velike zvezde u timu. Santoš u Poljsku „vodi“ iskusnog Jorgosa Karagunisa koji će ukoliko bude igrao na svim utakmicama u grupnoj fazi takmičenja izjednačiti rekord, bivšeg dugogodišnjeg kapitena legendarnog Tea Zagorakisa, po broju nastupa za nacionalni tim (120).

Karagunis igra u Panatinaikosu i mogao bi jednim golom da reši utakmicu pošto će Grci igrati defanzivno. Uoči poslednjeg Svetskog prvenstva Grci su u timu imali mladog Sotirisa Ninisa. 22-godišnji ofazivni vezni fudbaler je već zabeležio 19 nastupa i postigao dva gola za Grčku a posle Evropskog prvenstva se neće vraćati u Atinu već će odleteti za Parmu. Ninis je kao 16-godišnjak debtovao za prvi tim PAO-a i upisao trocifren broj nastupa za atinske „zelene“.

Dvojica možda najboljih grčkih igrača su Kostas Kacuranis (35) i Kirjakos Papadopulos. Kacuranis je kao i Karagunis pre osam godina postao prvak Evrope, takođe igra za Panatinaikos i njegov zadatak će biti da usporava igru protivnika, „muči“ loptu na sredini terena i pronalazi Samarasa ili Gekasa u šesnaestercu protivnika. Papadopulos ima 20 godina, standardan je u Šalkeu već dve sezone (prošle igrao u polufinalu i bio u startnih 11 na utakmicama sa Mančester junajtedom).

Papadopulos igra na pozicijama centralnog beka i zadnjeg veznog, izuzetno je borben i fizički spreman da odigra 120 minuta. Mladi Grk je postigao važan gol u Rigu u kvalifikacionoj utakmici sa Letonijom.

Grci su na prošlom prvenstvu postigli jedan gol, a kada su postali prvaci Evrope samo sedam, od toga napadači četiri. U ovim kalifiakcijama su ne računajući utakmice sa Maltom na osam utakmica postgili samo deset golova. Najveće šanse da postignu gol imaće napadači Jorgos Samaras i Teofanis Gekas.

Samaras (27) je posle nekoliko sezona u Mančester sitiju već četiri godine u Seltiku ali je u poslendjih godinu dana postigao samo šest golova. Pet godina stariji Gekas je posle nekoliko sezona u Bundesligi (Bohum, Bajer, Herta, Ajntart) u januaru otišao u Tursku i već u drugoj utakmici u dresu Samsunspora postigao het-trek u meču sa Fenerbahčeom.

Grčka igra u grupi sa Poljskom, Rusijom i Češkom i ima najmanje šanse da prođe u četvrtfinale, ali Grci su jedno čudo već napravili pre osam godina... Kao i u Portugaliji Grci će i u Poljskoj igrati premijernu utakmicu sa domaćinom Poljskom u petak 8. juna od 20h u Varšavi.

Rezultati Grčke u kvalifikacija (kod kuće, u gostima):

Hrvatska (2:0, 0:0)
Gruzija (1:1, 2:1)
Izrael (2:1, 1:0)
Letonija (1:0, 1:1)
Malta (3:1, 1:0)

Tabela:
1. Grčka 24
2. Hrvatska 22
3. Izrael 16
4. Letonija 11
5. Gruzija 10
6. Malta 1

8. jun (18h) Poljska – Grčka
12. jun (18h) Grčka – Češka
16. jun (20.45h) Grčka - Rusija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: