Francuska

Godinama reprezentacija Francuske beleži katastrofalne rezultate na velikim takmičenjima, ali je Loran Blan učinio naizgled nemoguće i ugušio revoluciju u timu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

02:52

Default images

"Trikolori" konačno liče na tim koji bi uz nekoliko sjajnih imena mogao mnogo da napravi.

Nasri, Riberi i Benzema igraju sjajno ove sezone, pa “pevci” mogu da iznenade glavne favorite iz drugog plana. To je potvrdila i pobeda nad Nemačkom u februaru.

Katastrofa sa Mundijala u Južnoj Africi brzo je zaboravljena, nakon dva startna poraza Francuska je u poslednjih 18 mečeva ostvarila 12 pobeda uz šest remija i ponovo je među velikanima.

U kvalifikacionoj grupi D je i pored lošeg starta (4 boda u prva tri kola) stigla do prvog mesta uz šest pobeda i tri remija, ali je za to morala da se namuči.

Ono što bi trebalo da brine Blana je samo 15 postignutih golova u 10 kvalifikacionih mečeva, a samo Albaniji je dala više od dva gola.

Problem za “trikolore“ mogla bi da predstavlja teška grupa u Poljskoj i Ukraniji, ali dueli sa Engleskom, Švedskom i domaćinim će zaista da pokažu da li su se Francuzi vratili.

Odbrana je bila najjači tim Blanove ekipe, štoperski tandem Filip Mekses-Adil Rami je dozvolio samo četiri gola u deset mečeva na kojima su činili duo od SP, od čega dva na debiju Blana protiv Norveške.

Da se od “galskih petlova“ može očekivati dosta pokazala je i pobeda nad Nemačkom u Bremenu (2:1) u februaru, a ona je donela i porast ambicija talentovanog tima.

Igo Loris, Patris Evra, Joan Gurkuf, Samir Nasri, Frank Riberi, Karim Benzema su imena koja garantuju vrhunski fudbal, ali Blan mora da uigra velike zvezde od kojih se mnoge muče sa konstantnošću forme.

Pitanje je kako će ovaj tim da reaguje na pritisak, jer je duel protiv Bosne i Hercegovine u oktobru, ključan za osvajanje prvog mesta u grupi, pokazao mnogo slabosti.

Gosti su poveli u Parizu, da bi Nasri u finišu meča doneo bod i prvo mesto Francuskoj. Sa 21 osvojenim bodom Francuzi su bili tim koji je izborio direktan plasman na EURO sa najmanjim brojem bodova od svih pobednika grupa.

Ako ključni igrači izbegnu probleme sa povredama, pre svih Riberi i Benzema, Francuska bi lako mogla da bude favorit iz senke na ovom EP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: