Španija

Šampioni Evrope i sveta, reprezentacija Španije pokušaće u Poljskoj i Ukrajini da postanu prva ekipa koja je uspela da osvoji tri velika takmičenja uzastopno.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

03:10

Default images

Tim Visentea del Boskea se za šampionat Evrope kvalifikovao na dominantan način pošto je u kvalifikacijama zabeležio sve pobede.

Španci će sigurno u Poljskoj i Ukrajini biti favoriti i tim koji treba pobediti. Pre četiri godine su u Austriji i Švajcarskoj osvojili prvi veliki trofej koji su čekali 44 godine.

Tada je selektor bio Luis Aragones, a palicu je nakon toga preuzeo Visente del Boske koji je samo nastavio pobednički put.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine Španci su ostvarili deset uzastopnih trijumfa, a onda su u Južnoj Africi osvojili i najvredniji trofej u fudbalu golom Andresa Inijeste u produžecima protiv Holandije u finalu.

Koliko je ova generacija španskih fudbalera kvalitetna pokazao je i period nakon velikih uspeha. ’Crvena furija’ je u kvalifikacijama za EURO 2012. ostvarila svih osam pobeda i u velikoj formi stiže u Poljsku i Ukrajinu.

Španija je poraze u prijateljskim mečevima od Argentine i Portugala stavila ad akta i pridružila se grupi od pet timova koji su plasman na EP obezbedili zabeleživši sve pobede u kvalifikacijama. Prvi gol koji je David Vilja postigao Češkoj u Granadi doneo je napadaču Barselone prvo mesto na večnoj listi strelaca, Vilja je kvalifikacije završio kao prvi Španac koji je postigao 50 golova za nacionalni tim.

Nije Vilja bio jedini slavljenik u kvalifikacijama, pošto je njegov saigrač iz Barselone Ćavi Ernandes postao tek četvrti Španac koji je stigao do 100. nastupa u dresu nacionalnog tima, a Iker Kasiljas je nadmašio legendarnog Zubiraretu po broju nastupa. Protiv Engleske u novembru je stigao do 126. nastupa, a četiri dana kasnije protiv Kosta Rike ga je nadmašio.

„Niko nikada nije osvojio Evropsko prvenstvo, pa Svetsko prvenstvo pa ponovo Evropsko prvenstvo. To je ogroman cilj koji imamo ispred sebe, hajde da vidimo da li možemo to da uradimo“, kaže selektor Visente del Boske.

Dugo čekana titula Španije stigla je pre četiri godine u Beču kada je tim Luisa Aragonesa savladao Nemačku u finalu sa 1:0. Gol je postigao Fernando Tores nakon sjajne asistencije Ćavija. Pre tog turnira Španci su 1984. godine u finalu poraženi od Francuske, a na titulu su čekali od 1964. kada su na svom Santijago Bernabeu u finalu pobedili SSSR.

Španija je zemlja sa najviše mečeva na šampionatima Evrope. Odigrali su od pobede nad Poljskom Evropskom prvenstvu 1960. čak 135 utakmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: