Engleska

Engleska je sigurno favorit grupe D, međutim večni favoriti od 1966. samo donose razočaranja navijačima, a ni meseci pred početak EP ne govore da će biti bolje.

Poraz od Holandije u prijateljskom meču na "Vembliju" je zabrinuo fanove koji uvek očekuju najviše.

“Gordi Albion” je tek 1. maja dobio novog selektora. Roj Hodžson nije spektakularno ime kao Fabio Kapelo, ili Sven Erikson, ali je možda baš ono što je bilo potrebno Englezima.

Domaći trener sa mnogo internacionalnog iskustva koji neće biti veća zvezda od onih koje ima na terenu, ali dovoljno autoritativan da ih obuzda.

To je pokazao već prilikom izostavljanja jednog od najboljih engleskih defanzivaca Rija Ferdinanda za spiska za EURO. Rio je otpao zbog problema sa povredama, ali je ključan faktor odluke ipak bilo njegovo “razdvajanje” od Džona Terija. To nije jedini problem Hodžsona koji neće moći da računa na svog najboljeg napadača Vejna Runija u prva dva meča.

Za razliku od prethodnih godina, Englezi su kvalifikacije za ovo EP rešili na skoro rutinski način.

U osam mečeva u Grupi G sa Crnom Gorom, Švajcarskom, Velsom i Bugarskom ostali su neporaženi uz pet pobeda uz gol razliku +12. Samo su Crnogorci odoleli “Albionu” u oba meča.

Ipak, ovi rivali ne mogu se smatrati pravim reperom za kvalitet Engleza, mada pobeda nad Španijom, te tesan poraz od Holandije u prijateljskim mečevima daju ostrvljanima dovoljno razloga za optimizam.

Da izostanak Runija možda ne bi trebalo previše da brine Hodžsona pokazuje statistika iz grupe gde ni jedan igrač nije dominirao u napadu pa su još tri fudbalera uz “Vazu” postigla po tri gola, od toga Defo i Jang iz tima koji će igrati u Poljskoj i Ukrajini.

Ipak, favorit da Runija zameni u startnoj postavi protiv Francuske i Švedske je njegov saigrač Deni Velbek, naravno ukoliko njegov zglob bude u potpunosti spreman.

Veliki plus za Englesku je i trijumf Čelsija u Ligu šampiona, što će sigurno doneti rast samopouzdanja među igračima, ne samo onih sa “Stamford Bridža” (Teri, Lampard, Kol, Kejhil).

Ovo je poslednja šansa da ova “zlatna generacija” Engleske napravi neki rezultat, to može da bude pozitivan i negativan faktor, u svakom slučaju, teško da mogu razočarati više nego prethodnih godina.