Vroclav

Vroclav se nalazi se na jugozapadu Poljske u regiji Silezi na reci Odri. Kroz grad protiču i četiri Odrine pritoke: Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Pre Drugog svetskog rata u gradu je postojalo 300 mostova, ali je taj broj danas smanjen na 200.

Mnogi su želeli da Vroclav bude u njihovim rukama, pa je to razlog zbog kojeg je grad često menjao gospodare. Jedni za drugim smenjivali su se Poljaci, Česi, Austrijanci, Mađari i Nemci. Na njegovu teritoriju doseljavali su se Valonci, Jevreji, Italijani, Rusi. Narodi, religije i kulture mešali su se u jedno. Zahvaljujući tome grad je postajao bogatiji.

Tokom Drugog svetskog rata, 75 % Vroclava je ruinirano, ali je i pored toga izvestan broj srednjevekovnih zgrada ostao neoštećen.

U centru Vroclava je jedan od najvećih i najlepših trgova u Poljskoj - Rynek. Kao i vekovima ranije, trg je i danas sedište velikih banaka, luksuznih prodavnica i poznatih restorana.

Trg je ogroman, na njemu je smeštena i srednjovekovna Gradska većnica (ulaz je 4zł) dekorisana skulpturama i velikim satom. Primetne su i koloristične fasade.

Rynek je nastao na raskrsnici dve značajne saobraćajne arterije, pa je postao bogat zahvaljujući međunarodnoj trgovini.

Na južnoj fasadi gradske većnice nalazi se ulaz za podrum Swidnicka - najpoznatiju pivaru u gradu s početka 14. veka. Lokalci često kažu da ko ne poseti podrum Swidnicka, taj kao da nije bio u Vroclavu.

Najpoznatija ulica je Swidnicka kojom konstantno cirkulišu turisti, ulični muzičari i glumci.

Jedna od najvećih atrakcija grada je Racławice Panorama (ulica: Purkyniego 11). Ulaz je 20 zł. To je, zapravo, platno obmotano oko rotonde čime je u polju od 360 stepeni formiran prikaz Bitke na Raclavicama (1794) vođene između ruskih trupa i poljskih ustanika u okviru Košćuškovog ustanka. Poljaci su izdejstvovali pobedu, iako su na kraju Rusi iz rata izašli kao pobednici.

Posetite crkvu sv. Elizabete (ul. Elzbiety 1). Ulaz na toranj je 5zł. Ovo je crkva gotskog tipa, potiče iz 14. veka, a nalazi se na severoistočnom delu trga Rynek. Do vrha tornja visokog 85 m, vodi 300 stepenika. Iskoristite priliku da vidite Vroclav iz ptičije perspektive. Toranj je nekada bio čak i viši, dok se nije srušio za vreme oluje.

Crkva svetog Jovana Krstitelja (ul. Katedralna) potiče iz 13.veka i ima najstarije orgulje u čitavoj Poljskoj. Do vrha tornja sa kojeg puca pogled na reku, možete i liftom. Ulaz za toranj je 5 zł.

S obzirom na to da je Vroclav oduvek živeo od trgovine, u gradu postoje brojni trgovi. Pored trga Rynek, tu su i Solny i NowyTarg. Na južnoj strani trga Solny nalazile su se tezge soli. Ovde su se prodavali i drugi proizvodi poput meda, pčelinjeg voska, skupocenih bundi, kavijara, čajeva i jagnjetine.

Poslednje tezge soli iščezle su još 1815, ali su na trgu i dalje obavljane transakcije robe i novca. Do kasno u noć na ovom trgu prodavalo se cveće, jer je trg, tačnije fontana na njemu, bio sastajalište zaljubljenih parova.

U srednjovekovnoj ulici Jatki danas je smešten spomenik Sećanje na žrtvene životinje - naročito zanimljiv mlađim turistima. Naziv potiče od reči jatek i odnosi se na klanice koje su ovde oformljene još u 13. veku.

U ulici Swidnicka kod podzemnog koridora smešten je spomenik Narandžaste Alternative u obliku patuljka.

Od trga Teatralny svakog vikenda se organizuje izlet tramvajem Baba-Jaga (veštica) u sklopu kojeg je kafe.

Ostrów Tumski grupa ostrva na Odri, ujedno i najstariji deo grada, daleko od gradske vreve. Da bi ste došli do njega morate da pređete most Tumski. U ovom delu grada su smeštene crkve, nastale još u XII veku, a jedna od najstarijih je crkva sv. Martina.

Šetnja kroz ovaj deo grada i ulice kojim dominira kamen, naročito je romantična uveče kad se upale fenjeri.

Ljubitelji moderne umetnosti treba da posete Hala Ludowa. Zgrada je otvorena 1913. i tada je važila za najveću konstrukciju armiranog betona u gradu. Danas se ovde održavaju koncerti, izložbe, sportski događaji, uključujući i utakmice poljskog košarkaškog kluba Slask Wroclaw, koji je 26 puta bio nacionalni prvak.

Vroclav ima veliki Zoološki vrt (7.000 životinja) i atraktivne japanske vrtove. Posetite i Olimpijski stadion koji je izgrađen na Hitlerov zahtev za berlinsku Olimpijadu iz 1936.


Vesti

Del Boske: Iker, Ćavi, Injesta...

5.07.2012. | 14:46 | Komentari: 4

"Oni su u ovom trenutku nezamenljivi u našem timu. Bez njih ne bi bilo ni ovih titula. Ipak, siguran sam da ćemo u budućnosti imati igrače koji će uskočiti na njihova mesta jer odlično radimo sa mlađim kategorijama", rekao je Del Boske nemačkom

Fudbal

Igra se u Elbasanu, "orlovi" šetali Tiranom

8.10.2015. | 12:00 | Izvor: B92 | Komentari: 26 foto: StarSport

Srpski fudbaleri su bili obučeni u trenerke nacionalnog tima i za vreme njihove šetnje nije bilo incidenata. Fudbaleri Srbije će nekoliko sati uoči utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Albanijom krenuti za Elbasan. Reprezentativci Srbije su u

Paunović dobio doktorat: Živiš da bi izgradio sebe

8.10.2015. | 13:12 | Komentari: 0

Trener Veljko Paunović dobio je počasni doktorat Fakulteta za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta. Paunović, koji je prevodio omladinsku reprezentaciju Srbije do titule prvaka sveta, rekao je da je ovo veliki i značajan dan u njegovom životu

Maja Ognjenović za B92: Vreme je za olimpijsku medalju

8.10.2015. | 13:09 | Komentari: 0

Srpske odbojkašice vratile su se sa bronzom sa Evropskog prvenstva, na kojem je Maja Ognjenović bila pravi vođa na terenu. U intervjuu za B92, Ognjenovićeva je pričala o svim uspesima našeg tima i onome što ga čeka naredne godine

ANKETA

Ko će osvojiti EP?