Nova vest
Fudbal

Petak, 01.06.2012.

10:25

Vroclav

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vroclav se nalazi se na jugozapadu Poljske u regiji Silezi na reci Odri. Kroz grad protiču i četiri Odrine pritoke: Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Pre Drugog svetskog rata u gradu je postojalo 300 mostova, ali je taj broj danas smanjen na 200.

Mnogi su želeli da Vroclav bude u njihovim rukama, pa je to razlog zbog kojeg je grad često menjao gospodare. Jedni za drugim smenjivali su se Poljaci, Česi, Austrijanci, Mađari i Nemci. Na njegovu teritoriju doseljavali su se Valonci, Jevreji, Italijani, Rusi. Narodi, religije i kulture mešali su se u jedno. Zahvaljujući tome grad je postajao bogatiji.

Tokom Drugog svetskog rata, 75 % Vroclava je ruinirano, ali je i pored toga izvestan broj srednjevekovnih zgrada ostao neoštećen.

U centru Vroclava je jedan od najvećih i najlepših trgova u Poljskoj - Rynek. Kao i vekovima ranije, trg je i danas sedište velikih banaka, luksuznih prodavnica i poznatih restorana.

Trg je ogroman, na njemu je smeštena i srednjovekovna Gradska većnica (ulaz je 4z³) dekorisana skulpturama i velikim satom. Primetne su i koloristične fasade.

Rynek je nastao na raskrsnici dve značajne saobraćajne arterije, pa je postao bogat zahvaljujući međunarodnoj trgovini.

Na južnoj fasadi gradske većnice nalazi se ulaz za podrum Swidnicka - najpoznatiju pivaru u gradu s početka 14. veka. Lokalci često kažu da ko ne poseti podrum Swidnicka, taj kao da nije bio u Vroclavu.

Najpoznatija ulica je Swidnicka kojom konstantno cirkulišu turisti, ulični muzičari i glumci.

Jedna od najvećih atrakcija grada je Rac³awice Panorama (ulica: Purkyniego 11). Ulaz je 20 z³. To je, zapravo, platno obmotano oko rotonde čime je u polju od 360 stepeni formiran prikaz Bitke na Raclavicama (1794) vođene između ruskih trupa i poljskih ustanika u okviru Košćuškovog ustanka. Poljaci su izdejstvovali pobedu, iako su na kraju Rusi iz rata izašli kao pobednici.

Posetite crkvu sv. Elizabete (ul. Elzbiety 1). Ulaz na toranj je 5z³. Ovo je crkva gotskog tipa, potiče iz 14. veka, a nalazi se na severoistočnom delu trga Rynek. Do vrha tornja visokog 85 m, vodi 300 stepenika. Iskoristite priliku da vidite Vroclav iz ptičije perspektive. Toranj je nekada bio čak i viši, dok se nije srušio za vreme oluje.

Crkva svetog Jovana Krstitelja (ul. Katedralna) potiče iz 13.veka i ima najstarije orgulje u čitavoj Poljskoj. Do vrha tornja sa kojeg puca pogled na reku, možete i liftom. Ulaz za toranj je 5 z³.

S obzirom na to da je Vroclav oduvek živeo od trgovine, u gradu postoje brojni trgovi. Pored trga Rynek, tu su i Solny i NowyTarg. Na južnoj strani trga Solny nalazile su se tezge soli. Ovde su se prodavali i drugi proizvodi poput meda, pčelinjeg voska, skupocenih bundi, kavijara, čajeva i jagnjetine.

Poslednje tezge soli iščezle su još 1815, ali su na trgu i dalje obavljane transakcije robe i novca. Do kasno u noć na ovom trgu prodavalo se cveće, jer je trg, tačnije fontana na njemu, bio sastajalište zaljubljenih parova.

U srednjovekovnoj ulici Jatki danas je smešten spomenik Sećanje na žrtvene životinje - naročito zanimljiv mlađim turistima. Naziv potiče od reči jatek i odnosi se na klanice koje su ovde oformljene još u 13. veku.

U ulici Swidnicka kod podzemnog koridora smešten je spomenik Narandžaste Alternative u obliku patuljka.

Od trga Teatralny svakog vikenda se organizuje izlet tramvajem Baba-Jaga (veštica) u sklopu kojeg je kafe.

Ostrów Tumski grupa ostrva na Odri, ujedno i najstariji deo grada, daleko od gradske vreve. Da bi ste došli do njega morate da pređete most Tumski. U ovom delu grada su smeštene crkve, nastale još u XII veku, a jedna od najstarijih je crkva sv. Martina.

Šetnja kroz ovaj deo grada i ulice kojim dominira kamen, naročito je romantična uveče kad se upale fenjeri.

Ljubitelji moderne umetnosti treba da posete Hala Ludowa. Zgrada je otvorena 1913. i tada je važila za najveću konstrukciju armiranog betona u gradu. Danas se ovde održavaju koncerti, izložbe, sportski događaji, uključujući i utakmice poljskog košarkaškog kluba Slask Wroclaw, koji je 26 puta bio nacionalni prvak.

Vroclav ima veliki Zoološki vrt (7.000 životinja) i atraktivne japanske vrtove. Posetite i Olimpijski stadion koji je izgrađen na Hitlerov zahtev za berlinsku Olimpijadu iz 1936.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve