Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 18.06.2012.

16:50

Za sve je kriv dr Šaranović?

Nema ničeg goreg nego kada ti prijatelj, koji ti je ujedno i urednik, “obezbedi” službeni put na EURO 2012.

Izvor: Vladimir Đorđević

Autor:Vladimir Đorđević

Default images

To uvek ispadne baš kako ne treba…

Ovoga puta bez ijedne karte za utakmice (nije kriv, a i nisam ni očekivao… nisam ih ni imao u Austriji)… što, dakle, i nije toliki problem, koliki je problem hotel i osoblje... i to hotel sa 4 zvezdice!! Krenimo redom.

LOT je kompanija koja je za naš JAT treća dimenzija… ljubazno osoblje, fina hrana, ispravan avion. Slicnost su stjuardese (totalno suprotno izgledaju odo onoga kako bi trebalo i kako ih svi mi, normalni muškarci, zamišljamo)… A jedini problem su putnici iz Srbije, i to oni koji idu preko okeana. Iako, za razliku od prethodnog EP, ne idem sa Vukom (snimateljem), dobih pravu zamenu – Cvrleta. Kao i Vuk potpuno nezainteresovan za bilo šta (osim za kameru, a to mi je ovoga puta najvažnije). I onda, posle sat vemena leta, dvoje ispred nas pozvoniše za stjuardesu, dođe ona i zaprepasti se.

Putnici na čistom srpskom pitaju sledeće: “Njujork... Dzej Ef Ki… Još neko ide tamo… ovde u avionu?”

“Sori… don’t andrstend”, kaže ona. Ovi ponoviše, samo sada dodadoše i neizbežno “bre”! I onda nešto što ne bih očekivao da će se ikada desiti. Ubacuje se Cvrle u razgovor, objasni stjuardesi šta pitaju “naški”.

Reče da ne zna, na šta dobi od naških “Pa šta znaš, majke ti” (sin ima kuću u Kvinsu)… Pred sletanje “saznamo” da još jedna putnica leti za Dzej Ef Kej… Ta cak ima i zeleni karton i već 12 godina ide kod dece u Veliku jabuku… Samo što engleski zna kao i ovi drugi “naški” – kada joj je saputnica dala knjigu, koju je zaboravila na sedištu, odgovorila joj je sa “Hvala veri mač”.

Čekamo kofere, idemo na carinu da prijavimo kameru, tamo se carinik “zabagovaо”, ali posle 30 minuta nam kaže da možemo da idemo, ali nismo, zbog Rusa!

Odjednom su se pojavili na carini na kojoj imaš nešto da prijaviš klasični Rusi. Za njih evolucija skoro da ne postoji… repovi, sandale, odvaljeni od alkohola… Deru se, nose kajle, naočare za sunce (koga nigde nema), žvaću žvake…podsećaju vas na njima sličan narod?

Carinik ga na engleskom pita da li ima nešto da prijavi, ovaj kaže “Nov”. Pita ga šta će ovde, ovaj: “Nov”. Pita ga da li govori engleski, poljski, francuski, ovaj, pogađate, kaže: “Nov”…Carinik mu pokaže Exit, ovaj žvaće žvaku i gleda ga superiorno (iako nema nijedan razlog za tako neđto, naprotiv). Pitamo za menjačnicu, kaže nam gde je i odosmo dalje…

Cvrle opet priredi iznenađenje. Hoće da ide umesto mene da promeni pare… divan dečko. Ode on i ja shvatih da se pored mene igra jedno prelepo tamnoputo dete. Afropoljak(inja). Prica poljski, majka mlada Poljakinja, otac Poljak. Oni ni na moru ne mogu da pocrne!!!

Gledam prizor kao i svi Srbi, sa poluotvorenim ustima, šta sve neće (ta prokleta) EU da uradi ljudima, dobro je što nikada nećemo tamo (i što će Kosovo ostati naše)… Inače bismo imali Afrosrbina Živorada koji peva “Kosovo je srce Srbije”…

Pojavljuje se i Crvle, priča kao da je u Enkoridžu (pretpostavljam da je tamo išao jer ga nije bilo 45 minuta). Uzimamo taxi i odosmo. Nigde nema obeležja da je u toku EURO 2012. Pitamo taksistu za prvenstvo, a on : “Aha”.

Crvle pita da nismo promašili državu (kao navijači Atletik Bilbaa, koji su prošlog meseca otišli u Budimpeštu umesto u Bukurešt), ja mu kažem da nismo i pokažem nalepnicu na busu EURO2012. To je prvi kontakt sa prvenstvom koji smo imali i jedini koji ćemo imati do uveče.

Hotel, kao što mu i samo ime kaže, Gromada. 4 zvezdice. Izgleda kao da ima minus jednu. Recepcionerka zna samo poljski i ruski… jedva se sporazumesmo. Dobismo sobu, ili bolje reći telefonsku govornicu, i nema internet!!!

Odlazimo dole, nađosmo nekog ko bar malo zna engleski. Kaže da je ovo hotel, a ne internet kafe (kojih i nema u Varšavi) !!! Namršteno lice. Kada mu dođoše Rusi osmehnu se kao da je svoju decu video. Rus, pogađate, sandale, repovi, crven u licu. Izljubiše se, a mi odosmo u Fan Zone. Tamo 30.000 Poljaka navija za Ukrajinu. Potom za Švedsku. Sve vreme neki “zabavljač” na sebi svojstven način “pospešuje” atmosferu: ”špingizuj… šćeništveno… sprjemnovštibou… rapoćnov… šćićundzpingl… djekujebkindž… šćenkogouzbing…”.

Ide pesma (sačuvaj me Bože nemackoga tehna), svi pljeskaju, đuskaju. Opet kreće: “repezentacij… šćenkigou… zctepnamou…”.

Odlazimo u “hotel”. Crvle, iskreno: “Ovo je Evropsko prvenstvo”?

Šta mi je drugo preostalo nego: “Žbengou pšćinkov ali pžijento...”

PS. Ovo je napisano u petak uvece. Tek sam sada “pronašao” net da ga posaljem, što me dovodi do mog druga i urednika dr Šaranovića, koji mi je poslao molbu za neke slilice da mu kupim… I hoću, tri dana pošto se budem vratio…J

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve