Danska

Sâm plasman na EP ne ispunjava ambicije reprezentacije Danske, ali je teško zamisliti da u ovakvoj grupi tim Mortena Olsena može da se oseća favoritom.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

02:41

Default images

Bilo koja druga kombinacija pružala bi solidne šanse Olsenovoj bandi, ali Holandija, Portugal i Nemačka zaista izgledaju zastrašujuće.

Danci će pokušati da se, najpre u Ukrajini, izbore za nastavak tradicije - od 1984. oni na svakom drugom prvenstvu Evrope prolaze prvu fazu. Ako stignu i korak dalje, to će im biti četvrto evropsko polufinale, prvo posle dve decenije.

Nekadašnji evropski prvaci sa optimizmom su završili kvalifikacije, ali je i poslednji tračak osmeha nestao kada je izvučen i četvrti rival u grupi. Kada su Danci za prvog rivala dobili Holandiju, cela nacija imala je flešbek na prvo kolo prošlog Svetskog prvenstva, kada su narandžasti vikinzima pokazali prečicu do aerodroma, sa kojeg će kući. Portugal definitivno nije bio najlakši izbor iz tog šešira, ali se nada bazirala na pobedi upravo nad njima u ključnom meču kvalifikacija, tek dva meseca ranije. Ali kada je iz bubnja izašlo ime Nemačke, lice Mortena Olsena u publici govorilo je sve – ulazak u četvrtfinale biće pravo čudo. Zapravo, ako bi Danci stigli do četvrtfinala, lakše bi im bilo da stignu do očekivanog duela sa Špancima u polufinalu, reprize duela iz 1984.

Morten Olsen sedi na ovoj poziciji već 12 godina i potpuno mu je jasno šta ga očekuje. Nekadašnji levi bek i kapiten čuvenog „Dinamita“, koji je reprezentaciju Danske izdigao iz tavorenja direktno u evropski vrh, odveo je do sada momke u crveno-belom do dva svetska i dva evropska prvenstva. Čuvena Olsenova banda, koja je ime dobila po popularnom serijalu krimi filmova, koristila je na najbolji način nacionalnu tradiciju, sa velikim brojem krilnih igrača vrhunskog kvaliteta.

Olsen je u svom nacionalnom timu uveo sistem 4-2-3-1 mnogo pre nego što je on postao opšte popularan pre nekoliko godina. Tu taktiku ili 4-3-3 igrale su u prethodnoj deceniji sve danske nacionalne selekcije, spremajući na taj način nove generacije igrača, koje bi prelaskom u A tim ulazile na poznatu teritoriju.

Danci su još od povratka u vrh imali naviku da naizmenično odigravaju dobre i veoma loše turnire, pa su pre Olsenovog dolaska na klupu od devet turnira dvaput propustili da se kvalifikuju i dvaput završili grupu bez ijednog boda, između sjajnih nastupa na EP '84 i '92, kao i na SP '86 i '98.

U Olesnovoj eri ekipa je počela plasmanom u drugu fazu SP 2002, kada su deklasirali zvanične prvake Evrope i sveta Francuze u direktnom okršaju, a zatim su u durugu fazu ušli i na EP u Portugalu. Međutim, za sledeća tri uzastopna turnira dobili su izuzetno teške grupe, pa su dvaput uzastopno propustili takmičenje.

Međutim, na putu ka Južnoj Africi uspeli su da nadigraju Šveđane i Portugalce i da izbore povratak na veliku scenu. Onda su ih stigle povrede pred samo takmičenje, pa su u ključnom meču sa Japanom poraženi 3:1, posle fascinantne partije Keisukea Honde.

Na putu ka EURO 2012 glavni rivali bili su im Portugal i Norveška, a problema nije bilo – kada je bilo najvažnije Ronaldo i drugovi pobeđeni su na Parkenu i Danska je opet bila prva u grupi.

Ključ tima u novoj fazi predstavlja ofanzivna linija, koju čine Niklas Bentner i trojka iza njega, najčešće Mikael Kron Deli, Kristijan Eriksen i Denis Romedal, tim redom sleva. Ekipa je bazirana na vrlo iskusnim igračima, jer je posle mlađanog Eriksena Bentner najmlađi prvotimac sa 24 i po godine, dok su u startnih 11 tri igrača starija od 30 godina.

Povrede su i ovog puta napale tim, ali se čini da su za sada bile dovoljno blage, odstranivši golmana Tomasa Sorensena, koji je povredio leđa protiv Brazila u 101. meču za selekciju, kao i Matijasa Zanku Jorgensena, kvalitetnog defanzivca, koji je propustio veći deo sezone zbog povrede kolena, pa je van takmičarske forme. Sorensen je startni golman, ali je sklon tome da na turniru ima po jedan užasan dan, dok je Zanka tek na putu ka mestu startera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: