Češka

Reprezentacija Češke dolazi na Evropsko prvenstvo posle neubedljivih kvalifikacija ali sa nadom u ciklus ponavljanja dobrih rezultata na svakih osam godina.

Izvor:

Nedelja, 03.06.2012.

02:50

Default images

Češka je kao samostalna repezentacija 1996. godine stigla do finala Evropskog prvenstva, a 2004. godine je izgubila u polufinalu od Grka golom Delasa 105. minutu.

Čehoslovačka je 1976. godine postala prvak Evrope na beogradskoj „Marakani“ pošto je u finalu posle boljeg izvođenja penala pobedila Holandiju, a gol Jana Panenke sa bele tačke ušao je u fudbalsku istoriju.

Česi su na Euro stigli pošto su bili drugi u Grupi I iza Španije, a ispred Škotske, ali su osvojili samo 13 bodova (od mogućih 24) i bili neefikasni. U baražu su pre svega zahvaljujući iskustvu uspeli da eleminišu Crnu Goru. Kada su već stigli u Poljsku pokušaće i da naprave dobar rezultat i u grupi sa Poljskom, Rusijom i Grčkom stignu do četvrtine finala.

Češki selektor Mihail Bilek u svakoj liniji tima ima dobre igrača. Na golu Češke je jedan od najboljih golmana na svetu Peter Čeh. Čeh je 19. maja postao prvak Evrope sa Čelsijem. U finalu na „Alijanc areni“ je odbranio penal u toku regularnog toka utakmice, a u penal-seriji je „pročitao“ svaki udarac igrača Bajerna.

Levi bek Bajera Mihal Kadlec je bio i najbolji strelac Čeha u kvalifikacijama, a štoperi Tomaš Sivok (Bešiktaš) i Roman Hubnik (Herta) bi mogli da zaustave protvničke napadače u grupi A – Levnadovskog, Gekasa i Pogrebnjaka.

Ipak, ključni igrač od koga će verovatno zavisti rezultat Čeha na ovom prvenstvu je Tomaš Rosicki. Fudbaler Arsenala ima iza sebe još jednu neuspešnu klupsku sezonu, ali za razliku od prethodnih Rosicki nije imao problema sa povredama. Pored Rosickog Češka u veznom redu ima još dvojicu 30-godišnjaka, Jarsolava Plašila i Tomasa Hubšmana.

Milan Baroš je prva zvezda tima u napadu. Baroš je postigao 41 gol u dresu Češke, već četiri godine je u Galatasaraju (116 utakmica/ 63 gola) i od njega se očekuje da postigne makar jedan gol u grupnoj fazi. Na klupi Češke svoju šansu će čekati perspektivni napadač moskovskog CSKA Tomaš Necid i napadač Nirnberga Tomaš Perhart koji bi mogao da bude džoker selektora Bileka.

Rezultati Češke u kvalifikacijama (kod kuće, u gostima):

Španija (0:2, 1:2)
Škotska (1:0, 2:2)
Litvanija (0:1, 4:1)
Lihtenštajn (2:0, 2:0)

Češka svoju prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu igra 8. juna sa reprezentacijom Rusije u Vroclavu.

8. jun (20.45h) Rusija – Češka
12. jun (18h) Grčka – Češka
16. jun (20.45h) Češka – Poljska

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: