Hrvatska

Selekcija Hrvatske je plasman na EURO 2012. obezbedila pobedivši Tursku ubedljivo u baražu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

02:58

Default images

Bila je to slatka osveta 'kockastih' za dramatičan poraz od istog rivala u četvrtfinalu šampionata Evrope 2008. godine.

Delovalo je da su Hrvati već u polufinalu kada je Ivan Klasnić u 119. minutu produžetka pogodio za 1:0, ali samo nekoliko trenutaka kasnije Semih Šenturk je obezbedio penale koje su Turci dobili.

Taj poraz očigledno je imao veliki negativan uticaj na tim Slavena Bilića koji nije uspeo da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

U kvalifikacijama za EURO 2012. Hrvati su završili iza Grčke, ali su dobili odličnu priliku za osvetu Turskoj u baražu i iskoristili su je.

Plasman u Poljsku i Ukrajinu je praktično obezbeđen već posle prvog duela u Istanbulu koji su Hrvati dobili sa ubedljivih 3:0.

„Hvala bogu da je sve gotovo, uspeli smo. Nakon svega kroz šta smo prošli u kvalifikacijama vratili smo se tamo gde pripadamo – na EURO“, rekao je Bilić nakon trijumfa nad Turskom.

U poslednjem kolu kvalifikacija Grčka je gubila od Gruzije sa 1:0 i samo 11 minuta delilo je Bilićev tim od direktnog plasmana na EURO. Međutim Grci su na kraju slavili golovima Fotakisa i Haristeasa, pa je Hrvatska morala u baraž. Trijumf 'kockastih' nad Gruzijom od 2:1 u junu prošle godine bila je 200. utakmica Hrvstke od kada se osamostalila 21 godinu ranije. Prvi meč odigran 1990. protiv SAD takođe je završen rezultatom 2:1.

Hrvatska je od odvajanja od Jugoslavije kvalifikovala na četiri od pet šampionata Evrope, jedini neuspeh imali su 2000. godine.

U svom prvom nastupu na Evropskom prvenstvu tim Miroslava Blaževića je 1996. godine na krilima trostrukog strelca Davora Šukera stigao do četvrtfinala pre nego što ih je izbacila Nemačka, kasniji šampion. 2004. godine su eliminisani već u grupnoj fazi, a pre četiri godine u Austriji i Švajcarskoj zabeležili su sve tri pobede u grupi uključujući i trijumf protiv Nemačke. Međutim, polufinale im je izmaklo pošto su Turci bolje izvodili jedanaesterce.

Hrvatska je davala igrače reprezentaciji Jugoslavije koja je imala dva druga mesta – 1960. je u finalu posle produžetaka bolja bila selekcija SSSR, a osam godina kasnije u ponovljenom meču Italijani su savladali Jugoslaviju sa 2:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: