Italija ide dalje, Francuska kući

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Utorak, 17.06.2008.

22:42

Default images

Fudbaleri Italije plasirali su se u četvrtfinale šampionata Evrope pobedom nad Francuskom 2:0 u poslednjem kolu C grupe na šampionatu Evrope. Da bi prošli dalje, Italijanima je pored trijumfa bilo potrebno i da Rumunija ne pobedi Holandiju, a pošto je i taj uslov ispunjen, šampion sveta će imati priliku da osvoji i evropsku titulu.

Golove za Italijane, koji su od 25. minuta igrali sa igračem više zbog isključenja Abidala, postigli su Andrea Pirlo u 25. minutu iz penala i Daniele De Rosi u 62. minutu.

Protivnik Italijana u četvrtfinalu biće reprezentacija Španije.

Francuzi su ofanzivno otvorili meč odluke sa Italijanima, ali iskusna ekipa Roberta Donadonija je čekala svoju priliku, i čak i pre 25. minuta koji je rešio ovaj meč Italijani su bili opasniji rival.

Ipak, pre svega toga, Francuze je u osmom minutu zadesio veliki peh, pošto je najbolji igrač ekipe Frank Riberi zbog povrede zarađene u duelu sa Zambrotom morao da napusti teren, a umesto njega ušao je Samri Nasri.
Reuters
Trener Francuske Rajmon Domenek napravio je izuuetno čudan potez, pošto je levog beka Barselone Erika Abidala stavio na poziciju centralnog odbrambenog, i odbrana Francuza bila je izuzetno ranjiva u uvodnim minutima.

Posle prilike Panučija i Tonija, u 25. minutu upravo je Abidal napravio medveđu uslugu svojoj ekipi. Napadač Bajerna Luka Toni prihvatio je jednu dubinsku loptu Andree Pirla u šesnaestercu, Abidal ga je oborio, a Slovak Luboš Mihel je bez dvoumljenja pokazao na penal isključivši defanzivca Barselone.

Siguran izvođač jedanaesterca bio je Andrea Pirlo i Italija je stekla neophodnu prednost. Dva minuta nakon vodećeg gola Italijana Domenek je napravio i drugu izmenu. Već u 28. minutu Italijani su imali još jednu priliku koju je propustio Toni, a gorostasni napadač Bajerna imao je još dve prilike u narednih pet minuta.
AP
Do kraja poluvremena viđena je i stativa Grosa iz slobodnog udarca, a strelac jedinog gola Andrea Pirlo na poluvremenu ipak nije mogao da bude zadovoljan u potpunosti jer je u 45. minutu dobio žuti karton zbog kog će propustiti četvrtfinalni meč.

Početkom drugog dela Francuzi su imali dve solidne prilike za izjednačenje, ali pokušaji Benzeme i Anrija nisu bili dovoljno dobri. U 54. minutu Donadoni je na teren umesto Pirla uveo Ambrosinija, a osam minuta kasnije sve je bilo rešeno.

Slobodan udarac po srednini gola sa oko 25 metara izveo je De Rosi, lopta je na putu ka golu zakačila kopačku Tijeri Anrija i prevarila Kupea za 2:0.

Tada su i Francuzi pali, pošto su im za prolaz dalje bila potrebna tri gola sa igračem manje. Do kraja je viđena po još jedna poluprilikla na obe strane, a kada su u 87. minutu čuli da je Holandija duplirala svoju prednost, Italijani su mogli da počnu sa slavljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: