Nova vest
Fudbal

Subota, 07.06.2008.

12:46

Karim Benzema - Francuska

Mladi napadač alžirskog porekla doživeo je neverovatan uspon u proteklih nekoliko godina. Jak, brz i visok, Benzema ima sve odlike vrhunskog modernog centarfora. U pripremnom periodu dobio je prednost ispred iskusnog Nikolasa Anelke, a kao zvanično najbolji igrač francuske lige skoro sigurno će zaigrati u startnoj postavi pored Tjerija Anrija i na Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sezona: Izvrsna sezona donela je Benzemi priznanje za najboljeg igrača u šampionatu Francuske. Sa učinkom od 20 golova na 31 utakmici (ukupno 31 gol u svim takmičenjima) i u protekloj kampanji bio je noćna mora za protivničke trenere, koji za sada nisu pronašli dobro rešenje za 20-godišnjeg centarfora, koji golove postiže iz svih mogućih pozicija. Najdominantniji je bio u prvoj polovini sezone, kada je na 16 mečeva 12 puta bio strelac. Impresivne partije pružao je i u Ligi šampiona, kao dvostruki strelac u ubedljivoj pobedi nad Rendžersom na Ajbroksu, a loptu iz mreže morao je da vadi i Van der Sar u remiju protiv Mančester Junajteda u osmini finala. Predstavnici novog šampiona Evrope već dugo ga prate, ali je nedavno produžio ugovor sa Olimpikom do 2013. godine i postao jedan od najskupljih igrača u francuskom prvenstvu.

Karijera: Produkt omladinske škole Olimpika iz Liona, Benzema je za OL debitovao 2005. godine, u meču protiv Meca, i odmah asistirao kod gola. Te sezone odigrao je šest utakmica, dovoljno da potvrdi neverovatan potencijal i potpiše petogodišnji ugovor, kao jedna od najvećih nada francuskog fudbala. U sezoni 2005/2006 zabeležio je 13 nastupa, uključujuči i meč protiv Rozenborga u Ligi šampiona, kada se prvi put upisao u strelce u elitnom takmičenju. Sledeće sezone izrastao je u jednog od ključnih igrača Liona, da bi u sezoni 2007/08 prevazišao visoka očekivanja.

Reprezentacija: Prvi uspeh na međunarodnoj sceni imao je na kadetskom Prvenstvu Evrope, kada je predvodeći Francusku do vrha postigao čak 14 golova. Prošao je sve mlade selekcije, a debi za "А" tim imao je u martu 2007. u prijateljskom meču protiv Austrije, kao strelac jedinog gola. U dosadašnjih deset nastupa postigao je tri gola, od toga dva protiv Farskih ostrva u kvalifikacijama za EURO 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve