Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 18.11.2015.

09:51

Preminuo Džona Lomu – ragbi Majkl Džordan

Legendarni ragbista Džona Lomu sa Novog Zelanda umro je iznenada u 40. godini.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Lomu je bio jedan od prvih ragbi zvezda, a isticao se izuzetnom snagom i dominacijom na terenu kojoj su se rivali divili, i od koje su se plašili.

Ragbista poreklom sa Tonge je od penzionisanja 2002. godine imao dosta zdravstvenih problema zbog retke bolesti bubrega. Vratio se na teren 2005, ali je dve godine kasnije i definitivno napustio ragbi.

Imao je transplataciju bubrega 2004, ali ga je njegovo telo odbacilo 2011. godine, od kada je bio zavisan od dijalize.

"Samo želim da ostanem živ kako bih video svoju decu kako pune 21. godinu", rekao je Lomu u avgustu ove godine.

Omiljeni sin Novog Zelanda bio je uzor generacijama mladića koji su poput njega odrasli na olicama Oklanda, i koje je ragbi spasao života u nasilju i kriminalu.

Zauvek će ostati upamćen njegov prodor na Svetskom kupu 1995. godine u Južnoj Africi, kada je kao neiskusni tinejdžer poput buldožera prošao bukvalno kroz nekoliko igrača Engleske.

Bio je najmlađi reprezentativac Novog Zelanda sa svega 19 godina, oborivši rekord star 90 godina.

Nažalost, finale iz JAR 1995. je bilo najbliže što je prišao svetskoj tituli.

Kao možda i najveća zvezda svetskog ragbija Lomu je učestovao u brojnim humanitarnim akcijama, kampanjama ali i u nekim reklamama koje su ostale upamćene.

Preminuo je 18. novembra u Oklandu, dan posle povratka sa odmora posle Svetskog kupa u Velikoj Britaniji, gde je radio kao promoter.

Lomu se odlučio za ragbi kada je u radničkom predgrađu Oklanda gledao kako je njegov prijatelj izboden na smrt, što ga je udaljilo od ulica i bandi.

Ragbi mu je dao ne samo novi pravac, već i način da ispolji bes koji je osećao zbog nasilnog odrastanja i zbog toga što je kao mali gledao kako mu otac tuče majku.

Lomu je na vrhuncu karijere mogao da razgovara sa Nelsonom Mendelom, a holivudski komičar Robin Vilijams je bio očaran njime, pošto je nosio kapu "Ol bleksa". Igrač je bio gost parlamenata i palata.

Njegov otac Semisi Lomu je bio fabrički radnik, izrazito religiozan i strogo je disciplinovao svoju decu. Njegova majka Hepi je držala porodicu na okupu i predstavljala je branu između oca i sina.

"U pojedinim trenucima bio je najbolji mogući tata. Tek kada bi počeo da pije, onda se ne bismo slagali. Bio je vrlo nasilan kad je bio pijan", rekao je Lomu u intervjuu iz 2013. godine.

"Mama je uvek bila tu da zaštiti decu. A kad je tata hteo da bije decu, ona bi mu preprečila put. To je izgradilo toliko toga u meni".

Kada je imao godinu dana, Lomu je poslat na Tongu, gde ga je tokom sledećih pet godina odgajala tetka, za koju je mislio da mu je majka. Kada se vratio na Novi Zeland, pobunio se protiv strogog oca, što je dovelo do otuđenja i navelo ga da društvo pronađe na ulicama.

"To me je očvrsnulo za ragbi. Kada sam igrao i kada sam pomislio da je teško, samo bih pomislio na oca i to mi je bilo dovoljno da prevazidjem teškoće. Taj gnev mi je pomogao", govorio je Lomu.

Posle smrti svog prijatelja, Lomu je pronašao novi smer na koledžu Vesli u Oklandu, čuvenom po razvijanju ragbi talenata Polinezije.

Tu je prvi put pokazao svoju razornu kombinaciju snage i brzine. Igrajući na krilu, imao je vremena i prostora da uhvati zalet, tako da je mogao da razbija odbranu ili jednostavno da ih optrči.

U reprezentaciju Novog Zelanda upao je kao zamena posle povrede Džona Timua za Svetski kup 1995, i tada je pokorio svet. U pet utakmica je postigao sedam eseja, uključujući i četiri protiv Engleske.

Ali, tada je već znao da je bolestan. Propustio je utakmice u Južnoj Africi 1996. godine i skoro celu sezonu 1997.

Na Igrama Komonvelta 1998. godine osvojio je zlatnu medalju u ragbiju sedam, varijaciji ragbija 15. Na Svetskom kupu 1999. godine postigao je osam eseja u šest utakmica, uključujući i dva u polufinalnom porazu od Francuske.

Lomu je ostao u reprezentaciji do 2002. godine, ali mu se zdravlje pogoršalo. Morao je da ide na dijalizu tri puta nedeljno. Posle transplantacije 2002, igrao je za Nort Harbor u Novom Zelandu i za Kardif Blus u Velsu.

"Nadao sam se da će mi biti bolje, ali mi nikada nije bilo. Ali, znate, nikada ne bih ništa promenio u svom životu", govorio je Lomu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve