Nova vest
Ekipni sportovi

Utorak, 06.01.2004.

16:55

NFL:Grin Bej i Tenesi “na mišiće”, Koltsi i Pantersi lako

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Specijalno za B92 Miloš Jovanović (mixxerlfc@yahoo.com)

Utakmicama tzv. “vajld-kard” runde počelo je ovogodišnje izdanje NFL plej-ofa, koji tradicionalno traje četiri nedelje i završava se čuvenim “Superbowlom”, tj. obračunom između šampiona NF i AF konferencija koji odlučuje novog šampiona lige.

Najzanimljiviji meč prve runde doigravanja viđen je u Grin Beju, gde su domaći Pakersi tek posle produžetaka uspeli da otresu neugodne Sihokse. Regularni tok meča u kome je viđeno ravnopravno odmeravanje snaga protekao je u međusobnom nadmetanju bekova obe ekipe Ahmana Grina i Šona Aleksandera, koji su i pored relativno slabe jardaže uspeli da zabeleže dosta poena za svoje timove – Grin je dva puta stigao do “end zone”, dok je Aleksander poentirao čak tri puta, uključujući i odlučujući TD na 0:51 do kraja koji je, kako se ispostavilo, odveo utakmicu u produžetke. Posle Aleksandrovog TD-a QB Pakersa Bret Farv je uspeo da dovede svoj tim do zone šuta, ali je promašaj K-a Rajana Longvela sa 49 jardi ipak odložio pitanje pobednika. U naknadnom periodu, oba tima su prvo protraćila po jedan napad, da bi odluka pala posle odlične intervencije odbrane domaćih – CB Al Heris je presekao pas QB-a Sihoksa Meta Haselbeka i “vratio” loptu sve do gol linije gostiju, što je bilo dovoljno za plasman Pakersa u polufinale NF konferencije. Pored već spomenutih Grina i Herisa, glavnu ulogu u ovom trijumfu Grin Beja odigrao je legendarni QB Bret Farv, koji je sa svojih 319 jardi i jednim TD-om još jednom pokazao da se na njega još uvek može računati – u taboru Sihoksa, WR Koren Robinson je uhvatio 7 pasova za 88 jardi, dok je blago razočarao QB Haselbek sa svojih 305 jardi i jednom presečenom loptom, uz relativno slab procenat uspešnih dodavanja – 25/45.

Daleko manje uzbuđenja (barem što se tiče rezultatske neizvesnosti) viđeno je u Indijanapolisu, ali su zato prisutni gledaoci mogli da uživaju u pravoj majstoriji QB-a Koltsa Pejtona Meninga koji je sa 5 TD-ova i 377 jardi doveo svoj tim do velike pobede nad Denver Bronkosima i tako na najbolji način obrisao svoju reputaciju “plej-of luzera”. Koltsi, kojima je prošlogodisnji debakl od Džetsa još uvek u svežem sećanju, su bez preteranih problema demolirali jalove Bronkose sa čak 48-10, nadasve zahvaljujući inspirisanom Meningu koji je gotovo vezanih očiju upošljavao saigrače Brendona Stoklija (4 hvatanja, 144 jarde, 2 TD-a), Marvina Herisona (7 hvatanja, 133 jarde, 2 TD-a) i Redžija Vejna (5 hvatanja, 43 jarde, TD). Ovo je takođe i prva plejof pobeda za trenera domaćih Tonija Dandžija, koji je sva svoja prethodna četiri okršaja (od toga tri kao trener Tampa Beja) u doigravanju završio kao gubitnik.

Svoj plasman u konferencijska polufinala obezbedile su i ekipe Tenesi Tajtansa i Karolina Pantersa. Tajtansi su u jednom neizvesnom meču koji je obelezila “tvrda” igra u odbrani sa obe strane uspeli da kao gosti poraze neugodne Baltimor Rejvense sa 20-17. Glavne poluge u napadu Tajtansa bili su ovaj put bekovi Edi Džordž i Kris Braun, koji su sa svojih 149 jardi i jednim TD-om “po zemlji” bili glavna pretnja za LB-a Reja Luisa i njegove saigrače. Njihov učinak trčanjem, preciznost veterana K-a Garija Andersona (postigao odlučujuće poene sa 46 jardi u poslednjoj minuti meča) i fenomenalna odbrana koja je potpuno neutralisala najefikasnijeg beka lige i ofanzivnog MVP-a sezone Džamala Luisa (svega 35 jardi iz 14 pokušaja !) nadomestili su slabu partiju QB-a Stiva “Air” MekNera, koji je zabeležio tek 159 jardi uz jedan TD i tri presečene lopte. Karolina je sa druge strane imala drastično manje problema sa Kaubojsima Bila Parselsa, koji nikako nisu mogli da dođu do ofanzivnog ritma koji bi eventualno ugrozio stamenu odbranu Pantersa, kao ni da zaustave udarni trio domaćih u sastavu QB Delom (273 jardi, TD) – RB Dejvis (104 jarde, TD) – WR Smit (5 hvatanja, 135 jardi, TD).

Sledeće kolo NFL plej-ofa odigraće se u subotu i nedelju 10. i 11. januara, a na programu su sledeci mečevi :

NFC, polufinale :
St. Luis – Karolina
Filadelfija – Grin Bej

AFC, polufinale :
Nju Ingland – Tenesi
Kanzas Siti – Indijanapolis

Za kraj, evo i konačnih rezultata prve runde :

NFC :
Karolina – Dalas                       29-10
Grin Bej – Sietl                         33-27

AFC :
Baltimor - Tenesi                      17-20
Indijanapolis – Denver              41-10

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve